Perinnesarja, osa 10: Helsingin paikallisfinaalit 1983

7.12.2016
Perinnesarja, osa 10: Helsingin paikallisfinaalit 1983

Keväällä 1983 Suomen mestaruus ratkaistiin Jokerien ja HIFK:n välisessä finaalisarjassa. Pronssista pelattiin Ilveksen ja Tapparan kesken, joten mitaliotteluissa nähtiin pelkkiä paikallispelejä.

Kevään 1983 finaalisarja on liigahistorian toistaiseksi ainoa paikallisfinaali, eivätkä paikalliskilpailijat ole kohdanneet pronssipeleissäkään kuin kerran tämän jälkeen. Muita paikallispelejä playoffs-otteluissa sentään on ollut, mutta monesti joukkueiden huippujaksot ovat osuneet eri aikakausiin.

Jokerien yllätyskausi 1982–83

Tuskin kukaan odotti paikallisfinaaleja kaudella 1982–83. HIFK oli voittanut mestaruuden kolme vuotta aikaisemmin, joten sen pääsy loppuotteluihin ei ollut yllätys. Mutta Jokerien oli.

Jokerien edeltäjä Töölön Vesa oli pelannut vuonna 1967 noususta SM-sarjaan HIFK:ta vastaan, mutta sen jälkeen seuran talous oli ajautunut umpikujaan. Se ratkesi vasta Aimo Mäkisen otettua seuran haltuunsa ja muutettua nimeksi Jokerit.

SM-sarjan loppuvuosina joukkue oli todella hyvä. Vuonna 1971 Jokerit saavutti SM-hopeaa ja kaksi vuotta myöhemmin mestaruuden. SM-sarjassa Jokerit oli kuusi kautta ja sijoittui huonoimmillaan viidenneksi.

SM-liigassa Jokerien taso kuitenkin putosi ja seitsemän ensimmäisen kauden aikana se oli neljä kertaa karsinnoissa. Parhaimmillaan Jokerit oli runkosarjassa kuudes. Tänä aikana vaihtui myös seuran johto, kun Mäkisen tilalle tuli Tapani Korpelan johtama ryhmä.

Kuin taikaiskusta huono menestys vaihtui loistavaksi kaudella 1982–83. Päävalmentajaksi oli hankittu suuri myhäilijä Reino "Pappa" Ruotsalainen. Kentällä oli pelaajia, joista osa oli jo tähtiä ja osa nuoria pelaajia vielä matkalla tähteyteen. Mukana olivat muun muassa maalivahti Rauli Sohlman, puolustajat Timo Saari ja Jussi Lepistö sekä loistava venäläinen Nikolai Makarov. Kärkihyökkääjiin kuuluivat Jari Lindgren, Hannu Oksanen, Risto Kerminen, Pekka Järvelä, Arto Sirviö ja Jari Lindroos.


Jari Lindgren oli Jokerien hopeakauden paras maalintekijä ja pistemies (26+21=47). Tässä Lindgren pyörittää peliä HIFK-maalin takana.

Joukkue meni alun tottelun jälkeen lähes voitosta voittoon ja voitti lopulta runkosarjan viidellä pisteellä ennen HIFK:ta.

Kaksijakoinen finaalisarja

Välierissä Jokerit kaatoi Tapparan suoraan otteluvoitoin 3–0, mutta HIFK tarvitsi neljä ottelua ja jatkoaikamaalin Ilvestä vastaan. Finaaleihin Jokerit sai kotiedun ja oli lievästi suosikki sarjaan lähdettäessä.

Taitoluistelun MM-kisat viivyttivät finaalien alkua, ja Jokerien pelaajapenkkiä oli täytynyt lyhentää. Sitä ei ensimmäiseen otteluun vielä ehditty korjata, mutta valmentaja Ruotsalainen teki yhden erikoisista vedoistaan ja valitsi HIFK:n penkin.

Ottelu oli tasainen ja ratkesi vasta pitkän jatkoajan jälkeen ajassa 80.16 Jokereille Jari Lindroosin maalilla. Myös toinen peli meni selvästi Jokereille 7–4. Mestaruus näytti varmalta, mutta HIFK:n kapteeni Heikki Riihiranta hämmästytti toimittajat: "Ei tässä vielä mitään hätää ole. Voitamme yhden ottelun, ja sitten on brand new ballgame".


Matti Hagman kuului tutusti finaalisarjan tehomiehiin: viidessä finaalipelissään Hagman kirjasi pisteet 4+4.

Kolmanteen otteluun HIFK nosti juuri A-nuorten SM-kultaa voittaneesta joukkueesta ketjun, jossa pelasivat Paul Högbacka, Esa Tikkanen ja Marko Rönkkö. Maalissa oli kakkosvahti Stig Wetzell paljon urakoineen ykkösvahti Hannu Lassilan sijasta.

HIFK johti kolmatta peliä jo 5–2, mutta kolmannen erän puolivälissä Jokerit tasoitti luvuiksi 5–5. Mestaruus oli jo "käden ulottuvilla", mutta sitä ei tullut, kun Tony Arima ratkaisi maalillaan voiton HIFK:lle.

Neljäs peli oli jälleen HIFK:n selvin 5–2-numeroin. Tarvittiin ratkaiseva viides ottelu.

Ratkaisu Pertti Lehtosen siniviivapompulla

Ratkaisuottelussa Jokerit karkasi toisessa erässä kahden maalin johtoon Ari Kuisman vanhanaikaisella ja Pekka Järvelän alivoimamaalilla. Paul Högbackan kavennuksen jälkeen ratkaisu siirtyi kolmanteen.

Ensin HIFK:n Pekka Rautakallio tasoitti ottelun ylivoimamaalillaan. Vain vajaa minuutti myöhemmin HIFK siirtyi johtoon, kun Pertti Lehtonen nosti hyökkäyssiniviivalta kiekon rystyllä kohti Jokerien maalia. Pomppu yllätti kaikki ja kiekko meni maaliin.

Jokereilla oli vielä muutama hyvä paikka tasoitukseen, mutta HIFK säilytti johtonsa ja vei Suomen mestaruuden. HIFK:n paineensietokyky ratkaisi lopulta tiukan finaalisarjan.


Heikki Riihiranta ja Kanada-malja Helsingin jäähallissa 22.3.1983.

Puolustaja Riihirannan ja tyylikkään keskushyökkääjä Matti Murron urat päättyivät tuohon mestaruuteen, joka oli kummallekin jo uran viides.


Pettyneitä ilmeitä finaalitappion jälkeen: Risto Kerminen (vas.), Rauli Sohlman ja Jari Lindgren.


Pronssiotteluissa Ilves voitti Tapparan suoraan kahdessa ottelussa. Liigakarsinnoissa nähtiin yllätys, kun HPK kukisti liigassa viimeiseksi jääneen Lukon suoraan otteluvoitoin 3-0 ja otti paikkansa ylimmältä sarjatasolta.

Hannu Kauhala

Kirjoittaja on seurannut SM-liigaa 1970-luvun lopusta lähtien ja kirjoittanut siitä eri medioihin kuten muun muassa Iltalehteen, Kiekkolehteen ja Jääkiekkolehteen. Hän on kirjoittanut myös useita jääkiekkoaiheisia kirjoja.

Kuvat: Suomen Jääkiekkomuseon arkisto

* * *

SM-liiga 1982–83

Sarjataulukko
1. Jokerit 55
2. HIFK 50
3. Ilves 45
4. TPS 41
5. Tappara 40
6. SaiPa 37
- - -
7. Ässät 30
8. Kärpät 23
- - -
9. Kiekkoreipas 23
10. Lukko 16

Uusintaottelu joutumisesta liigakarsintaan
Kärpät - Kiekkoreipas 2–7

Playoffs
Puolivälierät
Ilves - SaiPa 2–0
Tappara - TPS 2–1
Välierät
HIFK - Ilves 3–1
Jokerit - Tappara 3–0
Loppuottelut
HIFK - Jokerit 3–2
Pronssiottelut
Ilves - Tappara 2–0

Liigakarsinnat
HPK - Lukko 3–0
Kärpät - JoKP 3–2


---
Julkaisija: Antti Seppänen