Perinnesarja, osa 9: Rauno Korven ensimmäinen 1982

30.11.2016
Perinnesarja, osa 9: Rauno Korven ensimmäinen 1982

Rauno Korpi oli SM-liigan ensimmäisten vuosien dominoiva valmentajapersoona. Keväällä 1982 hän saavutti Tapparan penkin takana ensimmäisen Suomen mestaruutensa.

Korpi oli vasta 30-vuotias syksyllä 1981, mutta Korpi oli ehtinyt jo toimia Kalevi Nummisen apuvalmentajana kahdessa liigamestaruudessa sekä kaksi kautta Tapparan päävalmentajanakin. Korven debyyttikaudella 1979-80 Tappara oli vasta viides ja jäi ulos pudotuspeleistä. Kevät 1981 oli päättynyt viimeisen finaalin katkeraan tappioon.

Mutta nuorella valmentajalla oli paljon annettavaa Suomen jääkiekkoilulle. Se oli jo nähty hänen vietyään Alpo Suhosen kanssa alle 18-vuotiaiden maajoukkueen vuonna 1978 Euroopan mestaruuteen. Nyt menestystä nähtiin myös liigajäillä.

Takamatkalta mestaruuteen

Runkosarjan tasaisessa kärkikamppailussa Tappara oli kolmas niukasti TPS:n ja HIFK:n jälkeen. Puolivälierien jälkeen vastassa oli HIFK, joka voittikin kaksi ensimmäistä ottelua. Mutta sen jälkeen Tappara voitti uuden tähtensä Juha "Pinka" Nurmen johdolla kaikki kolme seuraavaa yhdellä maalilla ja selvisi TPS:ää vastaan loppuotteluihin.


Juha Nurmi oli Tapparan syömähampaita kevään 1982 playoffs-peleissä iskemällä 11 ottelussa 10 maalia.

TPS:n ykkösketjun Reijo Leppänen ja Martti Jarkko olivat vieneet runkosarjan pistepörssissä kaksoisvoiton, mutta finaalit ratkaisi Tapparan syvyys. Se antoi "tasoitusta" huippupelaajien kohdalla, mutta voitti tasaisuudessa. Tappara vei finaalisarjan ensimmäisen ottelun Turussa ja pidettyään kotietunsa otti mestaruuden.


Rauno Korpi ja mestaruusjuhlat Hakametsän hallissa 21.3.1982. Päävalmentajaa kannattelemassa Pertti Valkeapää (vas.) ja Hannu Helander.

Konkareita ja nousevia kykyjä

Silloinen julkisuus kohdistui paljolti juuri Nurmeen, joka pelasi uransa parhaan kauden, mutta jälkihuomio on aivan oikeutetusti kohdistunut valmentajaan. Mestaruuden jälkeen Korven tie vei Jääkiekkoliittoon lajipäälliköksi kolmeksi vuodeksi. Niiden jälkeen hän loi SM-liigassa maineensa yhtenä sen kaikkien aikojen suurimmista. Siihen tämä mestaruus oli hieno alkusoitto.

Tapparan pelaajisto oli täynnä legendoja. Maalissa oli Hannu Kamppuri ja puolustuksessa nuori Timo Jutila oli kasvamassa suureksi vastuunkantajaksi. Pekka Marjamäki, Pertti Valkeapää ja Lasse Litma voittivat jo neljännen mestaruutensa ja Hannu Helander oli pudotuspelien tehopelaaja. Hyökkäyksessä Jorma Sevon oli joukkueen runkosarjan piste- ja maaliykkönen, Timo Suden "kääntölämärit" saivat hurjan maineen, Erkki Lehtonen oli hiljainen vastuupelaaja ja Pertti Koivulahti oli jo seitsemättä kauttaan joukkueen kapteeni.


Mestarijoukkue vm 1982.

HIFK:lle pronssi – karsinnat uudella mallilla

Välierät niukasti hävinnyt HIFK voitti pronssin, joka ratkaistiin vielä paras kolmesta -järjestelmällä.

Karsinnoissa oli sen sijaan päädytty uuteen malliin, kun sarjan sijasta pelattiin kaksi paras viidestä –sarjaa. Ne liigalaiset voittivat selvästi, kun kumpikin päättyi otteluvoitoin 3–0. Jokerit voitti JyP HT:n yhteismaalein 20-3, Lukko FoPSin 28–10.

NHL tuntui ja näkyi

Edellisen kauden mestari Kärpät menetti terävimmän kärkensä NHL:ään, kun puolustajat Reijo Ruotsalainen ja Kari Suoraniemi sekä hyökkääjät Mikko Leinonen ja Kai Suikkanen siirtyivät rapakon taakse. Ei ollutkaan mikään ihme, että pahasti heikentynyt Kärpät oli runkosarjassa vasta viides ja putosi heti puolivälierissä.

Mikko Leinonen teki keväällä NHL-historiaa antamalla New York Rangersin riveissä pelatessaan yhdessä pudotuspeliottelussa kuusi maalisyöttöä. Suomalaista NHL-historiaa teki Pekka Rautakallio, joka oli ensimmäisenä Suomesta NHL:ään siirtyneenä pelaajana mukana tähdistöpelissä.

NHL-joukkueita nähtiin myös Suomessa, kun Rangers ja Washington Capitals olivat syksyllä Suomessa pelaamassa ensimmäisinä NHL-seuroina. HIFK voitti Rangersin 4–1, Capitals kukisti Kärpät.

Hannu Kauhala

Kirjoittaja on seurannut SM-liigaa 1970-luvun lopusta lähtien ja kirjoittanut siitä eri medioihin kuten muun muassa Iltalehteen, Kiekkolehteen ja Jääkiekkolehteen. Hän on kirjoittanut myös useita jääkiekkoaiheisia kirjoja.

Kuvat: Suomen Jääkiekkomuseon arkisto

* * *

SM-liiga 1981-82

Sarjataulukko
1. TPS 52
2. HIFK 50
3. Tappara 49
4. Ässät 38
5. Kärpät 38
6. Kiekkoreipas 35
- - -
7. SaiPa 35
8. Ilves 27
- - -
9. Jokerit 20
10. Lukko 16

Playoffs
Puolivälierät
Tappara - Kiekkoreipas 2–0
Ässät - Kärpät 2–1
Välierät
Tappara - HIFK 3–2
TPS - Ässät 3–0
Loppuottelut
Tappara - TPS 3–1
Pronssiottelut
HIFK - Ässät 2–1

Liigakarsinnat
Jokerit - JyP HT 3–0
Lukko - FoPS 3–0


---
Julkaisija: Antti Seppänen