Perinnesarja, osa 8: Kärppien ensimmäinen mestaruus 1981

23.11.2016
Perinnesarja, osa 8: Kärppien ensimmäinen mestaruus 1981

Oulu kuuluu Suomen suuriin jääkiekkokeskuksiin. Syksystä 1977 pääsarjatasolla pelanneen Kärppien nousussa mestaruuteen keväällä 1981 oli sensaation piirteitä. Ainakin se symbolisoi lajin huipputason voimakasta leviämistä.


Kärppien mestaruusjoukkue keväältä 1981.

Niin oudolta kuin se nyt voi tuntuakin, Oulu oli 70-luvun lopulla vain kaukana kiekkoilun voimakeskuksista sijainnut iso puu- ja paperiteollisuuden kaupunki. Profiloituminen teknologiakaupungiksi oli vielä kaukana, eikä Kärpät ollut toiminnallisesti "puolen Suomen joukkue", vaikka ehkä henkisesti se sitä olikin.

Kärppien tausta oli vaatimaton. Ensimmäinen jääkiekko-ottelu kaupungissa pelattiin vasta vuonna 1949. SM-sarjaan Kärpät teki kolme lyhyttä, vain yhden kauden kestänyttä visiittiä 1960-luvulla.

Seuraavalla vuosikymmenellä tilanne muuttui kuitenkin nopeasti. Pitkäaikainen toiminnanjohtaja Paavo "Aatu" Pikkarainen oli käynnistänyt vahvan junioritoiminnan. Vaikka ensimmäiset tähdet, kuten Esa Peltonen, joutuivat vielä lähtemään etelään, tilanne oli pian toinen.

Kun Raksilan jäähalli valmistui vuonna 1975, Kärpät alkoi olla valmis.

Nopea nousu Suomen kiekkohuipulle

SM-liigaan Kärpät nousi keväällä 1977. Kaksi ensimmäistä kautta pääsarjatasolla menivät vielä hiukan totuttelun merkeissä, kun avauskausi toi seitsemännen sijan ja seuraavalla kaudella liigapaikka varmistui vasta karsintojen kautta. Mutta kaudella 1979–80 saatiin jo vahvaa esimakua siitä, mitä oli tulossa.

Kari Mäkisen johdolla joukkue oli runkosarjassa kolmas ja peittosi TPS:n pronssiotteluissa suoraan 2–0. Etenkin ensimmäinen ottelu oli suorastaan teurastus, kun Kärpät voitti vieraissa peräti 12–2. Toisen pelin ja samalla Kärppien ensimmäisen mitalin ratkaisi loistava puolustaja Reijo Ruotsalainen viimeisillä sekunneilla 8–7-maalillaan.


Puolustaja Reijo "Reksa" Ruotsalainen teki kauden 1980-81 runkosarjassa peräti 28 maalia 34 ottelussa. Seuraavalla kaudella hän raivasi tiensä NHL:ään ja pelasi huikean tulokaskauden New York Rangersin riveissä.

Dramaattiset finaalit 1981

Kaudella 1980–81 tuli jälleen runkosarjan kolmossija. Pudotuspeleihin selviytyi kuusi parasta joukkuetta. Kärpät voitti puolivälierissä Ilveksen ja kohtasi TPS:n välierissä. Sarja ratkesi vasta viidennen pelin jatkoajalla Kärppien eduksi Juha Tuohimaan jatkoaikamaalilla.


Kärppien nuori kaarti on iskenyt finaalisarjan avausottelussa. Maalintekijä Juha Huikari tuulettaa, pakkipari Reijo Ruotsalainen myös mukana maalin edustalla.

Loppuotteluissa vastassa oli runkosarjan ykkönen Tappara. Finaalipelit etenivät viidenteen peliin asti kotijoukkueen komennossa, mutta asetelma kääntyi ratkaisupelin toisessa erässä Tampereen Hakametsässä. Tappara johti 2–0, mutta sitten Mäkinen sotki Tapparan kuviot vähentämällä Mikko Leinosen ykkösketjun jääaikaa ja nostamalla Kari Jalosen kakkosketjun päärooliin.

Kärppien peluutusta seuranneen Tapparan peli meni sekaisin. Ensin Kai Suikkanen kavensi ja pian Kari Suoraniemi tasoitti. Kun Suoraniemi teki erän lopussa vielä johtomaalin, ottelu oli ratkaistu. Kolmannessa erässä Kärpät vielä kaunisteli lukuja ja voitti 5–2.


Kärppien juhlat Hakametsässä 22.3.1981. Kapteeni Veikko Torkkeli kannattelee Kanada-maljaa.

Uuden aikakauden alku

Riemu Oulussa oli tietysti valtava, mutta voitolla oli myös laajempi merkitys. Mestaruus voitettiin ensimmäisen kerran Tampere-Pori -linjan pohjoispuolelle. Se oli vahva symboli siitä, että Suomen huippukiekkoilun kartta oli oleellisesti laajentumassa.


Pukukopin juhlatunnelmissa muun muassa Pekka Tuomisto, Markku Kiimalainen, Kai Suikkanen, Arto Ruotanen, Juha Tuohimaa ja Reijo Ruotsalainen.

Kärppien nousun takana oli etenkin vahva juniorityö, jonka kirkkaimmat tuotteet olivat puolustajat Reijo Ruotsalainen ja Kari Suoraniemi sekä hyökkääjät Kari Jalonen ja Kai Suikkanen. Mukana oli myös oivia vahvistuksia kuten Tapparassa aiemmin loistanut Mikko Leinonen. Kaikki viisi pelaajaa jatkoivat uraansa sittemmin Pohjois-Amerikan ammattilaiskaukaloissa. Lisäksi Kärpät kasvatti joukon maajoukkueissakin menestyneitä pelaajia.

Hannu Kauhala

Kirjoittaja on seurannut SM-liigaa 1970-luvun lopusta lähtien ja kirjoittanut siitä eri medioihin kuten muun muassa Iltalehteen, Kiekkolehteen ja Jääkiekkolehteen. Hän on kirjoittanut myös useita jääkiekkoaiheisia kirjoja.

Kuvat: Suomen Jääkiekkomuseon arkisto

* * *

SM-liiga 1980–81

Sarjataulukko
1. Tappara 54
2. TPS 49
- - -
3. Kärpät 49
4. Ässät 42
5. HIFK 38
6. Ilves 38
- - -
7. Kiekkoreipas 34
8. SaiPa 26
- - -
9. Jokerit 15
10. Lukko 15

Playoffs
Puolivälierät
Kärpät - Ilves 2–0
HIFK - Ässät 2–0
Välierät
Kärpät - TPS 3–2
Tappara - HIFK 3–0
Loppuottelut
Kärpät - Tappara 3–2
Pronssiottelut
TPS - HIFK 2–0

Liigakarsinnan sarjataulukko
1. Jokerit 10
2. Lukko 10
- - -
3. HPK 4
4. KooVee 0---
Julkaisija: Antti Seppänen