Perinnesarja, osa 5: Isomäen huumaa

2.11.2016
Perinnesarja, osa 5: Isomäen huumaa

Kukaan ei tiedä, kuinka paljon Isomäen hallissa oli katsojia huhtikuun toinen päivä vuonna 1978. Viralliseksi katsojaluvuksi kirjattiin 9364, mutta väkeä oli paljon enemmän. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 13000. Ässät voitti ratkaisevan finaaliottelun 6–3 ja juhli kotihallissaan Suomen mestaruutta.

Pori oli jo SM-sarjassa noussut Tampereen ja Helsingin vakavimmaksi haastajaksi. Karhut voitti mestaruuden vuonna 1965 Tampereella pelatun uusintaottelun jälkeen, ja Rosenlewin Urheilijat -38 oli Suomen paras kaksi vuotta myöhemmin. Kun Karhut ja RU-38 yhdistyivät Ässät-nimen alle, hienon loppusarjan jälkeen tuli mestaruus keväällä 1971.

Huippujääkiekko rakentui tuolloin vielä kapealle pohjalle, mutta Porissa tuo pohja oli tasokas. Keskushyökkääjä Veli-Pekka Ketolan ja puolustaja Pekka Rautakallion palattua NHL:n kilpailijaliiga WHA:sta oli kaikki valmista syksyllä 1977 Ässien suurta menestystä varten.


Lasse Heikkilän (oik.) ohjeet tuottivat täysosuman keväällä 1978.

Ketola johti Ässien ykkösketjua keskushyökkääjänä laidoillaan Kari Makkonen ja Arto Javanainen. Rautakallio oli valtava pelote siniviivalla yhdessä puolustajaparinsa Harry Nikanderin kanssa. Kun maalissa oli Antero Kivelä, kärki oli todella kunnossa. Lasse Heikkilän valmentaman joukkueen kokonaistasoa ei sovi aliarvioida, mutta kärjen varassa Ässät oli.


Suomen mestarijoukkue vm 1978.

Runkosarjassa Ässät sijoittui toiseksi niukasti Tapparan takana. Pörssien ykköspaikat menivät nousijajoukkue Kärppien pelaajille, kun Henry Saleva oli ykkönen pisteissä ja Markku Kiimalainen maaleissa.

Isomäki kiehui – Tappara nurin finaalisarjassa

Mutta pudotuspeleissä Ässien ykkösketju oli pitelemätön. Ketola voitti pistepörssin selvästi ennen Tapparan Martti Jarkkoa. Sen jälkeen tulivat Ketolan ketjun hyökkäävät pelaajat järjestyksessä Rautakallio, Javanainen ja Makkonen. Nikander oli kentällisessä varmistavassa roolissa.

Välierissä TPS teki Ässille tiukkaa vastarintaa, kun voitti ensimmäisen pelin Porissa, mutta Ässät otti heti etunsa takaisin Turussa. Sarja oli tiukka loppuun asti, mutta samaa ei voi sanoa finaaleista. Niissä vastaan asettui Tappara, joka voitti avauspelin Hakametsässä peräti 8–0. Sen jälkeen sarja oli porilaisten, jotka voittivat kaikki kolme seuraavaa ottelua.


Isomäen jäähalli 2.4.1978. Ässät on kaatanut Tapparan neljännessä finaaliottelussa 6-3 ja mestaruusjuhlat ovat alkaneet. Ottelussa pisteet 2+4 latonut Veli-Pekka Ketola ruuhkan keskellä.

Mestaruus varmistui sitten tuossa Isomäen ottelussa. Vaikka kaikkia turvallisuusmääräyksiä ei noudatettukaan, se oli pientä porilaisten juhlien rinnalla. Ässät oli liian epätasainen joukkue voittaakseen monta mestaruutta, mutta tuon yhden se todella ansaitsi.

Palkitsemistraditio käyntiin ja poikien EM-kulta kotikisoissa

Kaudelle 1977-78 osui kaksi muutakin isoa tapahtumaa. Liiga aloitti parhaiden palkitsemisen. Ensimmäisenä vuonna palkintoja oli kymmenkunta. 90-luvulla palkinnot nimettiin kiekkolegendojen mukaan. Pistepörssin voittajan palkinto nimettiin Veli-Pekka Ketolan ja parhaan puolustajan palkinto Pekka Rautakallion mukaan.

Jääkiekkokauden kohokohtiin kuuluivat myös alle 18-vuotiaiden EM-kisat, jotka järjestettiin Helsingissä. Kisat päättyivät Pikkuleijonien juhliin, kun Jari Kurri teki Neuvostoliittoa vastaan voittomaalin jatkoajalla ylemmän loppusarjan viimeisessä pelissä. Se oli Suomen ensimmäinen mitali kansainvälisessä arvoturnauksessa, joten riemu oli sen mukainen.

Hannu Kauhala

Kirjoittaja on seurannut SM-liigaa 1970-luvun lopusta lähtien ja kirjoittanut siitä eri medioihin kuten muun muassa Iltalehteen, Kiekkolehteen ja Jääkiekkolehteen. Hän on kirjoittanut myös useita jääkiekkoaiheisia kirjoja.

Kuvat: Suomen Jääkiekkomuseon arkisto

* * *

SM-liiga 1977–78

Sarjataulukko
1. Tappara 52
2. Ässät 50
3. TPS 47
4. Ilves 41
- - -
5. HIFK 36
6. Kiekkoreipas 36
7. Kärpät 30
8. KooVee 26
- - -
9. Lukko 25
10. Jokerit 17

Playoffs
Välierät
Tappara – Ilves 3-1
Ässät – TPS 3-2
Loppuottelut
Ässät – Tappara 3-1
Pronssiottelut
TPS – Ilves 2–1

Liigakarsinnan sarjataulukko

1. Lukko 11
2. Jokerit 7
- - -
3. FoPS 6
4. SaiPa 0---
Julkaisija: Antti Seppänen