Sportin Robin Salolle pelikielto – katso video

29.10.2016

Liigan kurinpitäjä on määrännyt Sportin Robin Salolle kolmen ottelun pelikiellon torstain Sport-Ässät-ottelussa tapahtuneesta polvitaklauksesta.

Salo on pelikiellossa Sportin seuraavissa otteluissa: 29.10.2016 HPK-Sport, 10.11.2016 Sport-Lukko ja 15.11.2016 TPS–Sport.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: Sport-Ässät
Ottelupäivä: 27.10.2016
Peliaika: 19:06

1. Selostus asiasta

Otteluajassa 19:06 Sportin Robin Salolle tuomittiin 2 minuutin rangaistus kampituksesta, joka kohdistui Ässien Jussi Makkoseen. Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitäjän käsiteltäväksi, koska tilanteesta tulee päävideotuomarin mukaan määrätä ottelurangaistus polvitaklauksesta.

Kurinpitäjä on kuullut Saloa tilanteesta.

Makkonen loukkaantui taklauksen johdosta eikä pelannut enää ottelussa. Makkonen ei ole tällä hetkellä pelikykyinen.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Makkonen vastaanottaa kaarreluistelussa syötön jatkaen liikettään kaartaen kohti keskiympyrää. Makkosta vastaan tulee Salo, joka pyrkii taklaamaan Makkosta. Salo reagoi Makkosen kaartamiseen työntämällä vasemman polvensa eteenpäin ja pyrkien taklaamaan Makkosta. Salo osuu Makkoseen vasemmalla polvellaan. Pelaajien välillä ei ole muuta kontaktia. Makkonen lentää osuman seurauksena jäähän.

Sääntökirjan säännön 153 polvitaklaus on tilanne, jossa pelaaja ojentaa polveaan tarkoituksenaan osua vastustajaan. Säännön ii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa polvitaklauksella, tuomitaan joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Useimmat pelaajien polvien välillä tapahtuvat kontaktit aiheutuvat siitä, että taklattava pelaaja viimehetkellä väistää ylävartalollaan vastaantulevan vastustajan vartalotaklauksen ja tästä johtuen pelaajien jalkojen luistelulinjat osuvat toisiinsa. Tällöin tulee harkittavaksi myös taklattavan pelaajan vastuu tilanteessa. Nyt käsiteltävässä tilanteessa Salon toiminnassa on kysymys polvitaklauksesta, jossa vastuu taklauksesta on lähes kokonaan Salolla. Salo reagoi Makkosen jyrkentyvään kaartamiseen ojentaen polvensa eteenpäin ja pyrkien kurottamalla yltämään vartalokontaktiin Makkosen kanssa. Katson, että kyseessä ei ole edellä todettu viime hetken väistämistilanne, vaan tilanne, jossa Salo reagoi pelitilanteeseen nimenomaisesti työntämällä polvensa eteenpäin Makkosen luistelulinjalle. Asiaa ei ole syytä arvioida toisin Salon lausumassa vetoamien seikkojen johdosta.

Taklausta kokonaisuutena arvioiden ja ottaen huomioon että Makkonen loukkaantui tilanteessa, katson, että taklaus ylittää ilman loukkaantumistakin ottelurangaistuksen kynnyksen. Katson, että oikea seuraamus teosta on kolmen ottelun pelikielto. Salolla ei ole aiempia huomioon otettavia kurinpitomenettelyssä määrättyjä pelikieltoja.

3. Ratkaisu

Määrään Sportin Robin Salolle kolmen (3) ottelun pelikiellon. Salo on pelikiellossa Sportin seuraavissa ottelussa 29.10.2016 HPK-Sport, 10.11.2016 Sport-Lukko ja 15.11.2016 TPS-Sport.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 28.lokakuuta 2016

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen