Perinnesarja, osa 4: Tapparan marssi mestariksi 1977

26.10.2016
Perinnesarja, osa 4: Tapparan marssi mestariksi 1977

Pudotuspelien ylivoimaisuuden ennätyksestä voidaan olla montaa mieltä, mutta Tapparan luvut keväältä 1977 olivat hurjia. Joukkue voitti kaikki kuusi playoffs-otteluaan maalierolla 48–9. Niukin voitto tuli kahdella ja suurin peräti 11 maalilla.

Playoffs-kierroksia oli tuolloin kaksi, kun pelattiin vain semifinaalit ja finaalit. Tapparan 1977 lisäksi puhtaasti Suomen mestaruuteen ovat marssineet Jokerit 1997 (ottelut 9–0), HIFK 1998 (9-0) ja Kärpät 2007 (10–0).

Puhtaalla pelillä mestareiksi edenneiden joukkueiden vertailussa kolmen viimeksi mainitun joukkueen maaliero oli selvästi pienempi kuin Tapparalla keväällä 1977. Siksi tuon kauden kirvesrintaisia voi pitää liigan kaikkien aikojen ylivoimaisimpana mestarijoukkueena.

Nuo neljä kertaa sekä TPS:n mestaruus liigan avauskaudella ovat ainoat kerrat, jolloin mestari ei ole hävinnyt yhtään pudotuspeliottelua. Hyvä niin, sillä ylivoimaisuus ei ole mukavaa kuin mestareille ja sen kannattajille.


Tapparan mestarijoukkue vuodelta 1977.

Tappara oli kaudella 1976–77 myös runkosarjan ykkönen. Loistavasta joukkueesta voisi nostaa esille monta nimeä: päävalmentaja Kalevi Nummisen, puolustaja Pekka Marjamäen tai maalivahti Antti Leppäsen, mutta eniten ylivoimaisuuden takana oli ykkösketju eli "jarkkolaiset". Siinä pelasivat keskushyökkääjä Martti Jarkko, jonka mukaan ketju sai lempinimensä, sekä laitahyökkääjät Jukka Alkula ja Mikko Leinonen. Koko kolmikko oli pistepörssissä viiden parhaan joukossa ja otti pudotuspeleissä kolmoisvoiton.


Martti Jarkko kuului SM-liigan alkuvuosien ykkössenttereihin ja voitti pistepörssin kahdesti peräkkäin.

Tapparan mestaruus ei ollut sattumaa. Joukkue oli voittanut jo viimeisen SM-sarjan kaudella 1974–75 siirryttyään jo vuosikymmenen alussa nykyään omituiselta kuuluvasti puoliammattilaisuuteen.

Pohjana TBK

Kyse on oikeastaan vanhasta seurasta, sillä TBK (Tammerfors Bollklubb) perustettiin jo vuonna 1933. Seuran juuret ovat ruotsinkielisessä yhteiskoulussa. Tuolla nimellä seura voitti ensimmäiset mestaruutensa eli kolme peräkkäin vuosina 1953–55. Uusi nimi, Tappara, tuli käyttöön heti seuraavana vuonna.

TBK jatkoi toimintaansa ilman jääkiekkoa. Tästä juontui myöhempi keskustelu, voidaanko kolme TBK-nimellä voitettua mestaruutta laskea mukaan Tapparan kaikkien aikojen saldoon. Kyse oli kuitenkin samasta jääkiekkoseurasta, joka vain vaihtoi nimeään, joten keskustelu laantui aikanaan.

Tampereen "kolmosseuralle" pronssia

TPS otti Tapparan ylivoiman takana hopeaa ja pronssille päätyi kolmas tamperelainen KooVee. Tämä oli samalla KooVeen viimeinen SM-mitali.

KooVee tunnettiin alun perin Tampereen Kilpa-Veljinä, ja TK-V:nä se voitti SM-sarjassa kolme hopeaa ja kaksi pronssia. 1960-luvun alussa kävi kolme kertaa niin, että kaikki kolme SM-mitalia menivät Tampereelle. KooVee-nimellä joukkue voitti myös mestaruuden keväällä 1968. Mitaleita on siis yhteensä seitsemän. TK-V oli ensin TUL:n seura, mutta jääkiekkoilijoiden pelattua SM-sarjassa liitto erotti seuran.


KooVee juhli Suomen mestaruutta vuonna 1968.

Liigassa oli kaudella 1976–77 kymmenen joukkuetta, joista karsimaan joutuivat Lukko ja FoPS. Lukko säilytti paikkansa, mutta FoPS hävisi keväällä uusintaottelun liigapaikasta Kärpille.

Suomi-kiekon murros – ensimmäinen liigapelaaja NHL:ään

Kaudella 1976–77 saavutettiin Suomi-kiekossa myös merkittävä rajapyykki, kun Matti Hagmanista tuli ensimmäinen Suomessa kiekkokoulutuksensa saanut pelaaja NHL:ssä. Hagman pelasi kaudella Boston Bruinsin riveissä.


Matti Hagman Bostonin paidassa numerolla 28.

Kun Bruins selvitti tiensä myös Stanley Cupin finaaleihin, Hagmanista tuli myös ensimmäinen loppuotteluissa pelannut suomalaiskiekkoilija. Montreal voitti finaalisarjan kuitenkin 4–0, joten ensimmäistä suomalaismestaria Hagmanista ei tullut.

Hannu Kauhala

Kirjoittaja on seurannut SM-liigaa 1970-luvun lopusta lähtien ja kirjoittanut siitä eri medioihin kuten muun muassa Iltalehteen, Kiekkolehteen ja Jääkiekkolehteen. Hän on kirjoittanut myös useita jääkiekkoaiheisia kirjoja.

Kuvat: Suomen Jääkiekkomuseon arkisto

* * *

SM-liiga 1976–77
Sarjataulukko

1. Tappara 55
2. TPS 49
3. HIFK 41
4. KooVee 41
- - - -
5. Ässät 40
6. Ilves 34
7. Jokerit 33
8. Kiekkoreipas 27
- - - -
9. Lukko 23
10. FoPS 17

Playoffs
Välierät
TPS - HIFK 3–2
Tappara - KooVee 3–0
Loppuottelut
Tappara - TPS 3-0
Pronssiottelut
KooVee - HIFK 2–0

Liigakarsinnan sarjataulukko

1. Lukko 7
2. Kärpät 6
3. FoPS 6
4. Sport 5

Uusintaottelu liigapaikasta
Kärpät - FoPS 9–3


---
Julkaisija: Antti Seppänen