Perinnesarja, osa 3: Avauskausi päättyi TPS:n juhliin

19.10.2016
Perinnesarja, osa 3: Avauskausi päättyi TPS:n juhliin

TPS voitti keväällä 1976 ensimmäisen liigamestaruuden dramaattisesti. Seppo "Hodo" Repo teki voittomaalin toisessa finaalissa Tapparaa vastaan vain 21 sekuntia ennen ottelun loppua.

Mestaruus on nyt helppo nähdä vain liigahistorian parhaan seuran avauksena, mutta näin ei suinkaan ollut. Ensin jääkiekon piti organisoitua Turussa uudelleen. Kuten koko huippujääkiekkoilunkin.


Mestaruus on ratkennut! Seppo Repo on viimeistellyt 2-1-voittomaalin toisessa finaaliottelussa ajassa 59.39 Tapparaa vastaan Tampereella 19.3.1976.

Kahdesta seurasta yhteen isoon

Kalervo Kummola oli iso tekijä kummassakin muutoksessa. Hän oli 1960-luvun lopussa ollut Kiekko-67:n puheenjohtaja, mutta siirtyi seuran pudottua ainoan mestaruussarjakautensa 1970–71 jälkeen TPS:n markkinointipäälliköksi. Käytännössä hän oli nykytermein seuran toimitusjohtaja.

Vuosi 1975 oli Kummolalle isojen tekojen ja ratkaisujen aikaa. Ensin edessä oli Turun kiekkoilun yhdistäminen. TuTo oli ollut TPS:ää parempi joukkue, mutta sen talous oli heikolla pohjalla. TuTon kohtalona oli SM-sarjasta putoaminen vuonna 1975 juuri ennen liigan alkua.

Kummola ja TPS:n jääkiekkojaoston puheenjohtaja Eino Perko ostivat joukkueen kärjen, johon kuuluivat mm. maalivahti Urpo Ylönen, puolustaja Seppo Lindström sekä hyökkäysketju Reijo LeppänenKari JohanssonKeijo Järvinen.

Toinen suuri ratkaisu oli ammattivalmentajan palkkaaminen. Tähän asti oli koko maassa oltu vain puoliammattilaisten varassa, mutta Raimo "Mätsky" Määttänen oli kokopäiväinen.

Nyt on helppo sanoa Turun olleen liian pieni kahdelle joukkueelle. Ainoa kaupunkiin voitettu mestaruus oli tullut TPS:n voittamana vuonna 1956. Ensimmäisellä liigakaudella TPS:llä oli todellinen superjoukkue, kun mukana olivat Revon lisäksi mm. hyökkääjät Rauli Tammelin ja Pekka Rautee sekä puolustajat Timo Nummelin, Ilkka Mesikämmen ja myöhemmin valmentajana menestynyt Hannu Jortikka.

Puolustajalegendat Timo Nummelin (vas.) ja Seppo Lindström olivat kaudella 1974-75 paikalliskilpailijoita, mutta Lindström siirtyi TPS-paitaan kaudelle 1975-76.

Heti playoffs-pelit

Liiga oli perustettu vain runsaat kolme kuukautta ennen uuden sarjakauden alkua. Yleinen näkemys olikin, että ensimmäinen kausi pelattaisiin suoraan SM-sarjan pohjalta.

Kummolan kiireinen vuosi oli jatkunut Turku-järjestelyjen jälkeen valinnalla liigan ensimmäiseksi toimitusjohtajaksi. Hän halusi liigan siirtyvän heti pohjoisamerikkalaiseen tyyliin playoffs-peleihin ja runnoikin "pleijarit" mukaan jo avauskaudelle. Kalenteri oli kuitenkin niin tiivis, että ensimmäisellä kaudella kaikki ratkaisut pelattiin vain paras kolmesta -järjestelmällä.


TPS:n mestaruusjuhlintaa yli 40 vuoden takaa Hakametsän hallista. Kanada-maljaa kannattelemassa Seppo Lindström.

Muuten ensimmäinen liigakausi oli pitkälti toimintarutiinien rakentamista. Niihin kuului myös Pohjois-Amerikasta kopioitu varausjärjestelmä. Se ei kuitenkaan toiminut, ja järjestelmästä oli luovuttava vain parin vuoden jälkeen.

10 joukkuetta – liigakarsinnassa myös dramatiikkaa

SM-liigassa oli kaudella 1975-76 kymmenen joukkuetta, joista kaksi heikointa joutui karsintaan I divisioonan kahden parhaimman kanssa. FoPS säilytti paikkansa, mutta Sportin osaksi tuli putoaminen. Karsintasarjasta liigaan nousi Kiekkoreipas, joka voitti uusintaottelussa Kärpät jatkoajalla 4–3.

Historian ensimmäinen liigamaali kirjattiin Sport-pelaajalle, kun Raimo Brax teki Sportin avausottelussa täysosuman ajassa 0.38 HIFK:n Stig Wetzellin taakse.

Ensimmäisen kauden pistepörssin voitti Tapparan Martti Jarkko ennen Lukon Jouni Rinnettä, HIFK:n Matti Hagmania, TPS:n Seppo Repoa ja Jokerien Hannu Kapasta. Pohjois-Amerikan kaukalot alkoivat jo tuolloin houkutella liigan parhaita pelaajia. Kaudella 1975-76 Veli-Pekka Ketola ja Heikki Riihiranta voittivat Winnipeg Jetsin riveissä NHL:n kilpailijan WHA:n mestaruuden, Avco Trophyn.

Hannu Kauhala

* * *

Kirjoittaja on seurannut SM-liigaa 1970-luvun lopusta lähtien ja kirjoittanut siitä eri medioihin kuten muun muassa Iltalehteen, Kiekkolehteen ja Jääkiekkolehteen. Hän on kirjoittanut myös useita jääkiekkoaiheisia kirjoja.

* * *

SM-liiga 1975–76
Sarjataulukko

1. TPS 55
2. Tappara 48
3. Ässät 43
4. HIFK 43
- - - -
5. Lukko 41
6. Jokerit 36
7. Ilves 34
8. KOO-VEE 33
- - - -
9. FoPS 16
10. Sport 11

Playoffs
Välierät
TPS - HIFK 2–0
Tappara - Ässät 2–0
Loppuottelut
TPS - Tappara 2–0
Pronssiottelut
Ässät - HIFK 2–0

Liigakarsinta
Sarjataulukko

1. FoPS 7
2. Kiekkoreipas 6
3. Kärpät 6
4. Sport 5

Uusintaottelu liigapaikasta
Kärpät - Kiekkoreipas 3–4 JA


---
Julkaisija: Antti Seppänen