Tällainen oli Patrik Laineen liigakausi – palaa kauden tapahtumiin

20.5.2016
Tällainen oli Patrik Laineen liigakausi – palaa kauden tapahtumiin

Maalien tuulettaminen on tullut Patrik Laineelle tutuksi kuluvalla kaudella. (Kuva: Mikko Pylkkö)

Tällä hetkellä Leijonien kanssa MM-kullasta Venäjällä taistelevan Patrik Laineen läpimurtokausi Liigassa oli menestys. Liiga.fi palasi runkosarjan ja pudotuspelien tapahtumiin – katso minkälaisia vaiheita superhyökkääjän kausi piti sisällään.

7.10.2015

Patrik Laine aloitti runkosarjan vahvasti, kun yhdeksän otteluun syntyivät pisteet 4+2. Hyökkääjä pääsi debytoimaan Liigassa jo edellisellä kaudella, mutta nyt Laine pääsi alusta asti isoon rooliin. Liigauran avausmaali syntyi Espoossa 19. syyskuuta.

– Viime kaudella en oikein päässyt rytmiin mukaan, kun pelejä tuli harvakseltaan. Luisteluun olen kiinnittänyt huomiota. Jalalla pitää pärjätä tulevalla kauden otteluissa.

– Hyvältä on tuntunut. Vastuuta ja onnistumisia on tullut mukavasti. Sitä kautta myös itseluottamus on noussut. Tästä on hyvä jatkaa kohti talvea.

19.10.2015

Tappara ja Kärpät kohtasivat lokakuun alussa yhdessä Euroopan jääkiekkosyksyn odotetuimmassa kamppailussa. Odotus liittyi Laineen ja Jesse Puljujärven kohtaamiseen. Mittelö samassa kaukalossa päättyi kuitenkin valitettavan nopeasti, sillä Laine ehti viettää jäällä vain viisi minuuttia ja 43 sekuntia ennen kuin loukkasi yläruumiinsa.

– Sairausloma on ollut vähän semmoista ajan tappamista. Olen pelannut konsolipelejä ja katsonut tietysti liigaotteluja.

– On toiveissa, että pääsisin ensi viikolla takaisin tositoimiin.

26.10.2015

Tapparan vahva vire jatkui kaukalossa. Lainetta ei kuitenkaan vielä nähty kirvesrintojen kokoonpanossa, koska ylävartalovamma vaatii vielä kuntouttamista, mutta suunta on oikea. Laine sai myös positiivisia uutisia, kun hyökkääjä valittiin Tampereella ja Hämeenlinnassa pelattavaan alle 20-vuotiaiden maajoukkueturnaukseen.

– Tänään mentiin jo punaisella paidalla (pelaajaan ei saa ottaa fyysistä kontaktia) treeneissä. Huomenna pitäisi sitten vielä käydä lääkärin juttusilla ja kysellä, mitä mieltä hän kaukaloon palaamisesta.

– Hieno juttu, kun sain kutsun. Hyvillä mielin lähden katsomaan, mitä ne pelit tuovat tullessaan. En ole aikaisemmin kotihallissa päässyt vielä edustamaan Suomea. Mukavaa päästä kotiyleisön eteen. Siellä on varmasti paljon tuttuja katsomossa ja lisäksi ei tarvitse kuluttaa energiaa matkustamiseen.

2.11.2015

Laine palasi loukkaantumisen jälkeen jäälle, kun liigakautta oli pelattu noin kolmasosa. Loukkaantumisen jälkeen pelaaminen oli vielä hiukan hakemista. Paluuviikolla hyökkääjä summasi pisteet 0+1, viikko sisälsi myös kauden toisen kohtaamisen Puljujärven kanssa.

– En laskenut, että kuinka monta kertaa jäälle satuttiin samaan aikaan. Toki tuli huomattua, että mies siellä mukana viiletti.

– Ennen loukkaantumista kulki tosi hyvin. Pääsin mielestäni hyvin mukaan liigapeleihin ja tuli siinä ihan mukavasti pisteitäkin. Loukkaantumisen jälkeen on ollut vähän hakemista pelitempon kanssa. Parannettavaa riittää, mutta tästä on ihan hyvä suunnata katseita eteenpäin.

23.11.2015

Laineella riitti kiirettä myös marraskuun alussa, kun Liiga oli maajoukkuetauolla. Hyökkääjä oli mukana Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen kotiturnauksessa. Suomi voitti turnauksen kaikki kolme otteluaan. Laine onnistui maalinteossa kahdesti.

– Kahdessa ensimmäisessä ottelussa oli vähän hankalaa. Viimeisessä ottelussa onneksi hanat aukesi kahden maalin myötä. Joukkueena meillä meni tosi hyvin. Pelit oli sikäli erilaisia, että maajoukkueessa minulta odotetaan pisteitä joka pelissä. Tapparassa taas minun ei odoteta vielä olevan se, joka ratkaisee joka pelin.

Maajoukkutauon jälkeisellä viikolla Tappara käänsi kolmen ottelun tappioputkensa kolmen ottelun voittoputkeksi. Laine summasi viikon kahdessa ottelussa pisteet 1+1. Maalinteossa hyökkääjä onnistui HIFK:n vieraana Helsingissä.

– Erittäin tärkeät voitot meille. Ei tehty mitään taikatemppuja, että tappiot kääntyi voitoiksi. Noudatettiin omaa systeemiä kurinalaisesti, niin hyviä juttuja alkoi tapahtumaan. Ihan ok kulki itsellänikin, pääsin tosin aika vähän maalipaikoille. Pisteet ei kerroa aina kaikkea pelistä, toki onnistuminen aina lämmittää mieltä.

30.11.2015

Laine jatkoi vahvaa virettää merkkauttamalla viikolla pisteet 3+1. Laineen huikeasta vireestä huolimatta Tappara voitti viikon kolmesta ottelustaan vain yhden. Laineen viikon kohokohta oli HIFK:n kaataminen Tapparan 60-vuotisjuhlaottelussa.

– Harmittaa, kun pystyttiin ottamaan vaan yksi voitto. Oli tosi upeaa päästä tuollaiseen otteluun pelaamaan. Ottelussa oli aivan upea tunnelma. En ole ennen kokenut tuollaista. Mukavaa, että kotikannattajien lisäksi myös HIFK:n kannattajia oli runsaasti paikalla.

10.12.2015

Tapparalla oli viikolla ohjelmassa Kaakon kierros, jossa joukkue kohtasi KooKoon ja SaiPan. Kotiintuomisina oli tappio ja jatkoaikavoitto. Laine jäi pisteittä molemmissa otteluissa. Valoa vaikeaan viikkoon toi valinta nuorten MM-kisojen ensimmäiseen leiriryhmään.

– Paikkoja oli kyllä. Niistä olisi pitänyt tehdä. Mutta vaikka ei kahteen peliin mennyt, ei kannata huolestua.

– Aavistin, että olen nuorten maajoukkueessa ekassa leiriryhmässä. Syksy on kuitenkin sujunut kokonaisuutena hyvin. Ei se itsestäänselvyys ollut, mutta mielestäni odotettavissa.

15.12.2015

Laine nousi viikon myötä tulokkaiden pistepörssin kärkipaikalle. Laine kirjasi kahdessa ottelussa pisteet 0+3. Seuraavaksi edessä oli nuorten maajoukkueen MM-kisoihin valmistava leiri Vierumäellä.

– Täällä ollaan oltu sunnuntaiaamusta lähtien. Muutamia jääharjoituksia ollaan vedetty. Lisäksi on ollut oheisharjoituksia. Hyvä fiilis on koko joukkueessa. Sain taas tutun kämppiksenkin, kun Puljujärvi makoilee tuossa viereisellä sängyllä.

– Joulua päästään viettämään kotiin. Kinkkua ei parane liikaa syödä, koska kokoonnumme heti joulukuun 25. päivä Helsinkiin valmistautumaan kotikisoihin.

14.1.2016

Kuten liki koko Suomi tietää, Laine voitti Nuorten Leijonien kanssa alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden. Laine jakoi turnauksen maalipörssin ykkössijan ja oli Puljujärven ohella koko kisojen ykköshyökkääjä. Maailmanmestarit palasivat juhlallisesti Liigaan. Laineella paluu venyi odotettua pidemmäksi kisojen jälkeisen sairastumisen myötä. Paluuottelussa Laine kohtasi heti MM-kisojen ketjukaverit Puljujärven ja Sebastian Ahon.

– Hyvältä maistui pelaaminen Liigassa. Sairauden jälkeen paluu oli toki alkuun hankalaa, mutta hyvin lähti lopulta kulkemaan. Oli mukava kohdata heti MM-kisojen ketjukaverit. Hienoa, että pystyttiin nousemaan vielä lopussa tasoihin ja jatkoajalla ohi. Pientä sanailua siinä pelin sisällä käytiin Jessen ja Sebastianin kanssa.

18.1.2016

Tapparan viikko piti sisällään kaksi tappiota. Tappioista huolimatta Laine iloisella tuulella, koska viikonlopun toinen ottelu oli Liigan Perhepäivä-ottelu. Hakametsän kaukalon täyttyikin iltapäivällä nopeasti hyökkääjän faneista.

– Valmistautuminen otteluun oli erilainen, kun oltiin lasten kanssa jäällä pari tuntia ennen ottelua. Hieno tapahtuma ja moni lapsi sai varmasti ikimuistoisen kokemuksen iltapäivästä. Oli mukava nähdä, kun lapset olivat intoa täynnä.

1.2.2016

Laine iski lauantaina 23.1. liigauransa ensimmäisen hattutempun paikallisvastustaja Ilvestä vastaan. Laineen pelivire säilyi myös hattutempun jälkeen, kun hyökkääjä kirjautti viikon neljässä ottelussa pisteet 2+4. Laineen hienot otteet toivat hyökkääjälle myös valinnan A-maajoukkueeseen.

– Nuorten MM-kisoista hyvä pelivire on varmaan peräisin. Kivahan se on, että pisteitä on syntynyt, mutta ei se oma pelaaminen aina silti mitään loistokasta ole ollut.

– En meinannut saada sanaa suustani, kun kuulin valinnasta. Todella hieno juttu, että saa tällaisen mahdollisuuden. En osannut odottaa valintaa yhtään, mutta tämä oli oikein mukava yllätys, Laine kertoo.

12.2.2016

Välillä myös Laineelle tuli heikompia jaksoja, joskus useista laukauksista huolimatta maaliverkko ei meinannut heilua.

– Olen kuitenkin nuori poika ja niitä huonojakin otteluita tulee väkisin. Kokemuksen myötä tasaisuutta tulee jatkossa varmasti enemmän. Pitää vaan katsoa tiukasti eteenpäin, edessä on paljon tärkeitä pelejä.

15.2.2016

Seuraavaksi Laineella oli vuorossa A-maajoukkuedebyytti, kun Suomi kohtasi Ruotsin Örebrossa ja Tukholmassa. Joukkue jäi voitotta, ja debytantti tehopisteittä. Laine sai kuitenkin hyvin vastuuta, myös ylivoimalla.

– Mukavat fiilikset jäi. Oli hienoa päästä testaamaan omaa tasoa ja katsomaan, missä pitää vielä parantaa. Peliaikaa ja vastuuta tuli myös ensimmäiseksi kerraksi paljon. Oikein antoisa reissu oli kokonaisuudessaan.

– Yleisesti tuli positiivista palautetta, mutta ei mitään isompaa vielä henkilökohtaisella tasolla.

29.2.2016

Laineen dominointi Liigassa jatkui, viimeiseen seitsemään otteluun Laine iski pisteet 4+2. Myös Laineen vastinpari Puljujärvi on taiteillut viime aikoina Kärpissä kasan näyttäviä maaleja, joita yleisö on ihaillut Liigan koosteista, Laine ei kuitenkaan kuulunut ihailijoihin.

– On muutakin tekemistä kuin katsella muiden kohokohtia. Teen mieluummin itse niitä kohokohtamaaleja.

– Viime aikoina on kulkenut hyvin. Sen tuntee, että peli kulkee. Suurin syy lienee nuorten maailmanmestaruuskisojen menestyksestä karttunut itseluottamus, joka kantaa edelleen.

8.3.2016

Tapparan viikon kahdesta voitosta huolimata Laine jäi kaikkien yllätykseksi pisteittä. Erityisesti kahden viime kauden finaalivastustaja Kärpille koettu tappio sai Laineen mietteliääksi.

– Tappio Kärpille jätti paljon miettitävää. Jatkossa kaikkien pitää pystyä pelaamaan joukkueena, kuten on sovittu. Jos omasta systeemistä aletaan lipsumaan, niin tulos on tuo. Tuollaisella esityksellä emme tule voittamaan tällä kaudella mitään.

15.3.2016

Huikean runkosarjan pelannut Laine voitti ylivoimaisesti tulokkaiden pistepörssin. Laine keräsi 46 ottelussa pisteet 17+16=33.

– Hieno juttuhan tuo tietenkin on! Tilasto kertoo, että olen pystynyt pelaamaan laadukkaasti Liigassa. Olisi hienoa päästä Liigan tulokaspörssin voittaneiden joukkoon.

Pudotuspelit

Monet varmasti tietävätkin, että Tappara palasi kauden 2016 päätteeksi Suomen mestariksi peräti 13 vuoden tauon jälkeen. Isossa roolissa mestaruuden saavuttamisessa oli huikean kauden pelannut Laine. Pudotuspelien aikana 18 vuotta täyttänyt hyökkääjä iski kevään 18 pudotuspeliottelussa pisteet 10+5. Ratkaisevan kuudennen finaaliottelun jälkeen Laine palkittiin Jari Kurri -palkinnolla pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana.

Katso tästä Laineen tunnelmat kuudennen finaaliottelun jälkeen:

Laineen runkosarja numeroina:

Ottelut   46 
Pisteet   17+16=33
Jäähyt/min 6 
+/-     +6 
L%     6,7 
YV-maalit  9 
Peliaika/o 17:16

Laineen pudotuspelit numeroina:

Ottelut   18 
Pisteet   10+5=15 
Jäähyt/min 6 
+/-     +1 
L%     8,9 
YV-maalit  5 
Peliaika/o 18:32

* * *

Jutun kommentit ovat kauden aikana julkaistusta Puljujärvi vs. Laine -juttusarjasta.


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen