Tässä ovat kauden arvokkaimmat joukkueittain

2.5.2016
Tässä ovat kauden arvokkaimmat joukkueittain

Joukkueidensa arvopelaajia: Mikko Kalteva (vas.), Andreas Bernard, Veli-Matti Vittasmäki, Antti Suomela ja Henrik Tallinder.

Liiga-kausi on ohi ja on aika valita päättyneen kauden arvokkaimmat pelaajat jokaisesta joukkueesta. Katso, mitkä nimet Viikon tulikuumat –listan asiantuntijat ovat nostaneet joukkueidensa avainpelaajiksi.

Tappara: Kristian Kuusela

Kuuselan kausi ei olisi juuri paremmin voinut sujua. Kuusela pelasi koko kauden äärimmäisen kovalla tasolla; voitti runkosarjassa koko Liigan pistepörssin ja pudotuspeleissä johdatti joukkueensa Suomen mestaruuteen. Kuusela on pelaajana viime vuosien aikana kehittynyt todella monipuoliseksi: liikkuu todella liukkaasti, luo tekopaikkoja ketjukavereilleen, viimeistelee tehokkaasti ja taistelee joka tilanteen loppuun asti. Valmentajan luottosoturi, joka on jäällä aina otteluiden ratkaisuhetkillä.

Ilves: Veli-Matti Vittasmäki

Vaikka Ilveksen kausi oli odotettuakin vaikeampi, Vittasmäki otti pelaajana suuria harppauksia eteenpäin. Sai Ilveksessä suurta vastuuta ja rehki illasta toiseen joukkueen isoimpia minuutteja varmalla suoritustasolla. Vittasmäen peliaika per ottelu oli lähes 25 minuuttia, tilastossa seuraavan Ilves-puolustajan jäädessä alle 20 minuutin ottelukohtaisiin keskiarvoihin. Vaikka Vittasmäen peliä ei tule arvioida vain tehopisteiden valossa, hän pelasi myös pisteiden perusteella uransa ehdottomasti parhaan liigakauden. Jatkaa Ilveksessä myös ensi kaudella.

Blues: Antti Suomela

Oli toinen kauden alkajaisiksi Espoo Bluesin liigajoukkueeseen nostetuista edelliskauden A-junioreista. Ykkössentteri Suomela oli katastrofaalisen kauden pelanneen Bluesin harvoja valopilkkuja ja lopulta joukkueensa paras pistemies. Osoitti jo tulokaskaudellaan vahvaa johtajuutta. Laukoi liigauransa ensimmäisen maalin itsenäisyyspäivän aattona, jonka jälkeen vastuuta alkoi tulla aivan uudella tavalla Bluesin pelaajiston samalla nuorentuessa vauhdilla. Pelasi erittäin pirteän kevätkauden ja näytti taisteluluonnetta kauden viimeisillä kierroksilla katkaisemalla kahden maalin pelillään Bluesin seurahistorian pisimmän tappioputken. Tulokkaiden pistepörssin kolmonen osoitti kuuluvansa liigatasolle.

HIFK: Teemu Ramstedt

Iski runkosarjassa omat piste-ennätyksensä uusiksi ja jatkoi samalla tahdilla pudotuspeleissä johdattaen parhaana pistemiehenä HIFK:n finaalipeleihin. Vaikka viimeinen huipennus jäikin uransa parasta kautta pelanneelta Ramstedtilta tältä kaudelta saamatta, jää kaudelta vahvasti muistiin lukemattomat taikurimaiset syötöt ja upeat yksilösuoritukset. IFK:n ylivoiman sielu, jolla on käsittämättömän taitava kyky lukea peliä ja hidastaa tempoa oikea-aikaisesti ratkaisevan syötön antamiseksi. Ramstedtin suorituksen arvoa nostaa entisestään pelaaminen huipputasolla suolistosairaudesta huolimatta. Joukkueen selkeitä johtajahahmoja niin jäällä kuin jään ulkopuolella.

HPK: Otto Paajanen

Heikon kauden vetäneen joukkueen pieni valopilkahdus. Pelasi kaikissa runkosarjan otteluissa ja oli isossa roolissa. Nousi esiin kiekollisessa pelissä tekemällä maalinennätyksensä (20), mutta toisaalta ei onnistunut aiempien vuosien malliin puolustuspelissä. Joka tapauksessa joukkueen MVP. Pääsi mukaan A-maajoukkueen harjoituspeleihin.

Pelicans: Juha Leimu

Pelicansin peliä muutettiin alati kauden aikana, mutta Juha Leimu sopeutui aina kuvioihin. Se on pelimiehen mitta. Liigan paras ylivoimalla: 13 yv-maalia. Spesialisti, jonka tarkka ja rento laukaus löytää aina tiensä maalille asti. Ratkaisi käytännössä yksin Pelicansin paikan kahdeksan joukkoon, vaikka ei pystynyt pelaamaan pudotuspeleissä kuin ylivoimilla selkävaivojen vuoksi.

SaiPa: Chad Rau

Nousi joukkueensa MVP:ksi ohi David McIntyren parempien pudotuspeliotteidensa vuoksi. Pelasi kaikissa runkosarjan otteluissa. 19 maalia tasaviisikoin ja yhdeksän ylivoimalla tekivät miehestä perussarjan parhaan maalintekijän. Uskomaton kyky hakeutua maalinedustalle oikea-aikaisesti sekä viimeistellä tehokkaasti.

Lukko: Ryan Zapolski

Lukon koko kauden varmin suorittaja. Liigan kolmen parhaan maalivahdin joukossa, ellei paras. Tekee maalillaan Lukon puolustajien pelin helpoksi. Pelaa erittäin rauhallisesti ja lisäksi osaa lukea peliä hyvin. Torjuntaprosentti yli 92:n sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä. Otti Lukossa isoja kehitysaskeleita ja jatkaa ensi kaudella KHL:ssä.

Sport: Mika Järvinen

Pelasi itsensä kuntoon kauden aikana. Perustaso oli koko ajan korkea, mutta kauden edetessä varmuutta tuli lisää. Korvaa pienen kokonsa uskomattomilla reflekseillä. Antoi Sportille useissa peleissä mahdollisuuden voittaa. Heikkoja pelejä tuli harvakseltaan. Pelasi Liigassa kolmanneksi eniten minuutteja. Jatkaa Sportissa ja ensi kaudella on kunnossa heti kauden alusta alkaen.

KooKoo: Jarkko Malinen

Miehen taidot ja työmoraali olivat kaikkien tiedossa. Oli silti parempi kuin ennustettiin. Loukkaantuminen kauden aikana vaikutti pelaamiseen, mutta nakutti silti ennätystehonsa liigassa. Kokonaisvaltainen pelaaja, joka ei suorista selkäänsä takakarvaustilanteissa. Puolustaa nöyrästi ja on tehokas hyökkäyspäässä. Jatkoi kauttaan A-maajoukkueessa. Ensi kaudelle sopimus KooKoon kanssa, mutta on varmasti suurempien seurojen kiikarissa.

KalPa: Eero Kilpeläinen

Kilpeläinen on tukijalka, jonka varaan menestyvää joukkuetta on hyvä rakentaa. Tällä kaudella KalPa oli liikaa Kilpeläisen varassa. KalPalla oli suuria vaikeuksia maalinteossa, mutta Kilpeläisen torjunnat antoivat useimpina iltoina mahdollisuuden pisteisiin. Kilpeläinen lähtee myös ensi kauteen KalPan selkeänä ykkösvahtina, mutta KalPan kannalta olisi toivottavaa, että Denis Godla pystyisi haastamaan Kilpeläisen. Kilpeläinen pelasi eniten minuutteja Liigan maalivahdeista ja tasaisemmalla kuormalla hänestä saa luultavasti vielä enemmän irti.

JYP: Mikko Kalteva

Kaltevasta löytyi tälle kaudelle aivan uusi puoli, kun vankasta peruspakista kuoriutui myös pistelinko. Hän tuplasi edellisen maali- ja piste-ennätyksensä ja oli muutenkin aktiivisempi kiekollisena. Kaltevalla oli myös iso rooli JYPin loukkaantumissuman aikana haalittujen pisteiden nappaamisessa. Hän oli myös useita viikkoja Liigan paras puolustaja. Pudotuspeleissä ei syystä tai toisesta nähty enää aivan runkosarjan parasta Kaltevaa, mutta ei puolustaja myöskään varsinaisesti pettänyt. Kokonaisuutena arvioiden hän oli JYPin tärkein pelaaja. Jatkaa ensi kaudella. Mikko Luoman vaihdettua maisemaa paikka JYPin kapteenistossa ei olisi yllätys.

TPS: Henrik Tallinder

Kokenut NHL-konkari toi Turkuun ison kasan johtajuutta. Kävi läpi otteluiden pikapalavereita joukkuekavereidensa kanssa eri pelitilanteiden jälkeen. Joukkueen ylivoimainen peliaika- ja tehopörssiykkönen. Pudotuspeleissä rooli kasvoi entisestään. Loistava pelin luku ja sijoittuminen, ei koskaan kiire kaukalossa. Kapteeni Kallion kanssa isossa roolissa TPS:n uskottavuuden kunniakkaassa palautuksessa.

Kärpät: Sebastian Aho

Nousi isompiin otsikoihin vasta nuorten MM-kullan jälkeen. Oli kuitenkin Kärppien johtavia pelaajia ja hyökkäyksen tärkein yksittäinen lenkki syksystä alkaen. Pudotuspeleissä Kärppien hyökkäys lepäsi jo aivan liikaa Ahon varassa. Sopeutuu erinomaisesti sekä laitaan että keskelle. Ensi kaudella kiekkokansa joutunee matkustamaan ison veden taakse, mikäli haluaa seurata livenä tätä ikäisekseen uskomattoman kypsää nuorukaista.

Ässät: Andreas Bernard

Alun alkaen kakkosmaalivahdiksi kaavailtu italialaismaalivahti sai Ahosen loukkaannuttua tilaisuutensa, eikä jättänyt sitä käyttämättä. Hyvin maalinsa peittävä isokokoinen maalivahti kasvatti itseluottamustaan kauden mittaan ja oli lopulta Ässien tasaisin suorittaja. Antoi joukkueelle mahdollisuuden voittaa riittävän usein. Jatkaa Ässissä tulevalla kaudella, lähtöasetelma kulunutta kautta parempi.

---
Julkaisija: Antti Seppänen