Liiga määrää Patrik Moision pelikieltoon

21.3.2016

Liigan kurinpitäjä on määrännyt TPS:n Patrik Moisiolle neljän ottelun pelikiellon lauantain TPS–Kärpät-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Moisio on pelikiellossa TPS:n neljässä seuraavassa ottelussa 22.3.2016 Kärpät–TPS, 24.3.2016 TPS–Kärpät, 26.3.2016 Kärpät–TPS ja 28.3.2016 TPS–Kärpät. Mikäli Kärpät–TPS-ottelusarja päättyy ennen kuudetta ottelua, kärsii Moisio lopun pelikieltonsa tulevaisuudessa edustamansa joukkueen seuraavassa liigaottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Tapahtuma-aika: 19.3.2016
Ottelu: TPS-Kärpät
Peliaika: 54:36

1. Selostus asiasta

Ajassa 54:36 TPS:n Patrik Moisiolle tuomitaan iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus (5+PRK) väkivaltaisuudesta sekä iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus (5+PRK) poikittaisesta mailasta. Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn.

Tilanne näkyy osittain ottelun videotallenteelta.

Moisio on antanut suullisen lausuman tilanteesta. Kurinpitäjä on kuullut ottelun erotuomareita tapahtuneesta erityisesti siltä osin kuin tapahtuma ei näy videotallenteelta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 127 mukaan pelaajalle, joka taklaa vastustajaa kehoon jäästä kohotetulla, molemmin käsin pidettävällä mailalla tuomitaan rangaistus poikittaisesta mailasta. Säännön ii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa poikittaisen mailan seurauksena, tuomitaan joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Sääntökirjan säännön 141 i-kohdan mukaan pelaajalle, joka aloittaa tappelun, tuomitaan ottelurangaistus. Liigan kurinpitokäytännössä on pääasiassa sovellettu sääntöä 141 siten, ettei sen i-kohta tule sovellettavaksi ns. spontaaneihin tappeluihin. Ei-spontaaniksi tappeluksi katsotaan tappelu, joka ei liity käynnissä olevaan pelitilanteeseen: esim. yksipuolinen "nouto" tai suoraan aloituksesta aloitettu tappelu. Ei-spontaanit tappelut rangaistaan ottelurangaistuksin.

Otteluvideolta, erotuomariraportista ja myös Moision omasta lausumasta käy ilmi, että Moisio luistelee kiekollisen pelitilanteen ulkopuolella Lasse Kukkosen viereen antaen Kukkoselle poikittaista mailaa, huitoen tätä ja pyrkien saamaan Kukkosen mukaan tappeluun. Kukkonen ei kuitenkaan lähde mukaan Moision provosointiin. Erotuomariraportin ja erotuomarin kuulemisen mukaan tämän jälkeen Moisio lyö hanskallaan Kukkosta ilman, että Kukkosella on havaintoa tästä lyönnistä (ns. cheap-shot). Moisio on itse kuvannut lyöntiään jabiksi. Kukkonen kaatuu lyönnin seurauksen jäähän, jonka jälkeen Moisio lyö jäässä olevaa Kukkosta voimakkaasti poikittaisella mailalla. Tämän jälkeen Kärppien maalivahti Sami Rajaniemi menee mukaan kolmantena pelaajana. Tilanteeseen tulevat tämän jälkeen mukaan kaikki jäällä olevat kenttäpelaajat. Tässä yhteydessä Moision pyrkii vielä pääsemään linjatuomarista irti ja käymään Kukkosen kimppuun. Lopuksi Moisio heittää vielä kyynärsuojallaan Kukkosta.

Moisio syyllistyy edellä kuvatulla toiminnallaan yksipuoleiseen, tahalliseen, ja ei-spontaaniin väkivaltaisuuteen. Tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Moisiolle säännön 141 i-kohdan mukaisesti. Lisäksi Moisio syyllistyy tilanteessa poikittaisen mailaan, josta lyönnin voimakkuus ja tekotapa huomioiden tulee tuomita ottelurangaistus. Tilannetta kokonaisuutena arvioiden katson, että Moisiolle tulee määrätä tilanteesta neljän ottelun pelikielto.

3. Ratkaisu

Määrään TPS:n Patrik Moisiolle neljän (4) ottelun pelikiellon. Moisio on pelikiellossa Kärppien ja TPS:n välisen pudotuspelisarjan kolmannessa, neljännessä, viidennessä ja kuudennessa ottelussa. Mikäli ottelusarja päättyy ennen kuudetta ottelua, kärsii Moisio lopun pelikieltonsa tulevaisuudessa edustamansa joukkueen seuraavassa liigaottelussa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 20. maaliskuuta 2016

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen