Liiga määrää Ilkka Pikkaraisen pelikieltoon

21.3.2016

Liigan kurinpitäjä on määrännyt TPS:n Ilkka Pikkaraiselle kahden ottelun pelikiellon lauantain TPS–Kärpät-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Pikkarainen on pelikiellossa TPS:n kahdessa seuraavassa ottelussa 22.3.2016 Kärpät–TPS ja 24.3.2016 TPS–Kärpät.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Tapahtuma-aika: 19.3.2016
Ottelu: TPS-Kärpät
Peliaika: 56:06

1. Selostus asiasta

Ajassa 56:06 TPS:n Ilkka Pikkaraiselle tuomitaan iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus (5+PRK) väkivaltaisuudesta. Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta.

Pikkarainen on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 141 i-kohdan mukaan pelaajalle, joka aloittaa tappelun, tuomitaan ottelurangaistus. Liigan kurinpitokäytännössä on pääasiassa sovellettu sääntöä 141 siten, ettei sen i-kohta tule sovellettavaksi ns. spontaaneihin tappeluihin. Vaikka spontaanitkin nyrkkitappelut ovat rangaistavia ja aiheuttavat pelirangaistuksen, ovat ne kuitenkin ymmärrettävissä lajiin osittain liittyviksi eikä niitä ole pääsääntöisesti rangaistu ottelurangaistuksin, jollei tilanteeseen liity jotain erityistä. Ei-spontaaniksi tappeluksi katsotaan tappelu, joka ei liity käynnissä olevaan pelitilanteeseen: esim. yksipuolinen "nouto" tai suoraan aloituksesta aloitettu tappelu. Ei-spontaanit tappelut rangaistaan ottelurangaistuksin.

Videolta käy ilmi, että Pikkarainen ja Kärppien Miska Humaloja ovat aloituksessa keskialueella. Linjatuomarin tiputtaessa kiekon Pikkarainen huitaisee mailalla ja välittömästi sen jälkeen lyö nyrkillä Humalojaa niskaan ja pyrkii aloittamaan tappelun tämän kanssa. Tilanne ei eskaloidu täysimittaiseksi tappeluksi, koska linjatuomarin pystyy estämään Pikkaraisen tappelun jatkamisen.

Kyseessä on suoraan aloituksesta alkava ei-spontaani tappelu, jossa Pikkarainen on tappelun aloittajana. Pikkaraisen esittämät seikat: hänellä oli pinna kireällä aiemman ja tämän ottelun tapahtumista tai se, ettei hän tiputa hanskoja, eivät anna aihetta arvioida tilannetta toisin. Näin ollen tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Pikkaraiselle säännön 141 i-kohdan mukaisesti. Liigan kurinpitokäytännössä säännön 141 i-kohdan rikkomisesta (mm. päätös 5/2015-2016) on määrätty pelikauden ensimmäisessä tapauksessa kahden ottelun pelikielto. Pikkaraisen lausumassaan esittämät seikat eivät anna aihetta tuomita tilanteesta lievempää rangaistusta.

3. Ratkaisu

Määrään TPS:n Ilkka Pikkaraiselle (2) ottelun pelikiellon. Pikkarainen on pelikiellossa TPS-Kärpät-pudotuspelisarjan kolmannessa ja neljännessä ottelussa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 20. maaliskuuta 2016

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen