Liiga määrää Henrik Koiviston pelikieltoon

13.3.2016
Liiga määrää Henrik Koiviston pelikieltoon

Kuva: Tomi Natri

Liigan kurinpitäjä on määrännyt Sportin Henrik Koivistolle yhden ottelun pelikiellon lauantain TPS–Sport–ottelussa tapahtuneesta huitomisesta.

Koivisto on pelikiellossa Sportin seuraavassa ottelussa 13.3.2016 Sport–TPS.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: TPS-Sport
Pelipäivä: 12.3.2016
Otteluaika: 14:15

1. Selostus asiasta

Otteluajassa 14:15 Sportin Henrik Koivisto huitaisee TPS:n Elmeri Erosta aiheuttaen tämän kaatumisen. Tilanteesta tuomittiin iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus. Päävideotuomari on asettanut tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulee määrätä Koivistolle ottelurangaistus.

Eronen loukkasi itseään tilanteessa, mutta pysyi pelaamaan ottelun loppuun asti.

Kurinpitäjä on kuullut Koivistoa tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 159 huitominen on teko, jossa pelaaja heilauttaa yhdellä tai molemmilla käsin pitämänsä mailan kohden mitä tahansa kohtaa vastustajan kehossa tai varusteissa. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa huitomisen seurauksena, tuomitaan iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Eronen ja Koivisto luistelevat keskialueelta asti kohden TPS:n päädyssä olevaa irtokiekkoa. Ennen kiekon tavoittamista Koivisto suorittaa tilanteessa voimakkaan kahden käden huitaisun Erosta kohti. Huitaisun seurauksena Koiviston maila osuu Erosen polvitaipeeseen. Eronen menettää huitaisun seurauksen tasapainonsa ja liukuu kovalla vauhdilla päätylaitaan. Koiviston teossa on kyse säännössä 159 tarkoitetusta huitomisesta ja lisäksi myös kampituksesta, josta ottelun erotuomarit tuomitsivat rangaistuksen.

Ottaen huomioon, että kyse erittäin voimakkaasta huitaisusta vielä kiekottomana pidettävään pelaajaan ja että huitominen on tehty päätylaitaa kohti tapahtuvassa luistelukilpailussa, katson, että tilanteesta tulee määrätä säännön 159 iii-kohdan perusteella ottelurangaistus Koivistolle. Koiviston lausumassaan esittämät seikat eivät anna aihetta arvioida tilannetta lievemmin rangaistavaksi.

Rangaistusharkinnassa on otettu huomioon, että Koivistolla ei ole aiempaa kurinpitohistoriaa. Lisäksi harkinnassa on huomioitu kyseessä ollut pelitilanteen luonne, lyönnin voimakkuus sekä se, että Eronen loukkasi itseään, mutta pystyi palaamaan peliin. Edellä mainituilla perusteilla katson, että oikea rangaistus tilanteesta on yhden ottelun pelikielto.

3. Ratkaisu

Määrään Sportin Henrik Koivistolle yhden (1) ottelun pelikiellon. Koivisto on pelikiellossa Sportin seuraavassa ottelussa 13.3.2016 Sport-TPS.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 13. maaliskuuta 2016

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen