Liiga määrää Alexander Bonsaksenin pelikieltoon

5.2.2016

Liigan kurinpitäjä on määrännyt Tapparan Alexander Bonsaksenille kahden ottelun pelikiellon keskiviikon Tappara-JYP–ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Bonsaksen on pelikiellossa seuraavissa Tapparan kahdessa seuraavassa ottelussa 5.2.2016 Tappara–TPS ja 10.2.2016 Blues-Tappara.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: Tappara-JYP
Ottelupäivä: 3.2.2016
Peliaika 39:55

1. Selostus asiasta

Otteluajassa 39:55 Tapparan Alexander Bonsaksen tulee maalisedustatilanteessa siivoamaan Tapparan maalin kulmalla maalintekoa yrittävää JYPin Joonas Nättistä. Bonsaksen lyö useita kertoja poikittaisella mailalla Nättistä. Tilanne päättyy Markus Nenosen tekemään maaliin. Tilanteesta ei tuomittu rangaistusta Bonsaksenille. Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn poikittaisena mailana/päähän kohdistuneena taklauksena.

Nättinen ei loukkaantunut tilanteessa.

Kurinpitäjä on kuullut tilanteesta Bonsaksenia.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 määritelmän mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön 124 iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Otteluvideon perusteella Bonsaksen pyrkii estämään Nättisen maalintekoyrityksen taklaamalla poikittaisella mailalla Nättistä ja tämän jälkeen siivoamaan oman maalinsa edustan. Edelleen videolta nähdään, että ensimmäisen kontaktin jälkeen Bonsaksen lyö poikittaisella mailalla Nättistä vielä kolmasti, joista kaksi lyöntiä osuu takaapäin Nättisen niskaan/päähän. Viimeinen lyönti tapahtuu suurella voimalla, lisäksi peli on jo tällöin katkaistu ja Nättisen on kaatunut.

Edellä kuvatuissa Bonsaksenin mailaniskuissa, silloin kun ne osuvat vastustajan pään tai niskan alueelle, on kyse säännössä 124 tarkoitetusta pään tai niskan alueelle kohdistuvasta taklauksesta.

Katson, että edellä todetussa tilanteessa Bonsaksenin toiminta on – lukuun ottamatta viimeistä poikittaista mailaniskua – jääkiekkoon normaalisti kuuluvaa maalinedustapeliä. Katson, että Bonsaksen viimeisellä poikittaisenmailan iskulla piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa ja tämän johdosta tilanteesta tulee määrätä säännön 124 iii-kohdan mukaan ottelurangaistus. Pelitilanne huomioiden, katson, että oikea seuraamus teosta on kahden ottelun pelikielto. Bonsaksenilla ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

Määrään Tapparan Alexander Bonsaksenille kahden (2) ottelun pelikiellon. Bonsaksen on pelikiellossa seuraavissa Tapparan ottelussa 5.2.2016 Tappara-TPS ja 10.2.2016 Blues-Tappara.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 4. helmikuuta 2016

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen