Liiga määrää Teddy Da Costan pelikieltoon

14.1.2016

Liigan kurinpitäjä on määrännyt Sportin Teddy Da Costalle kolmen ottelun pelikiellon keskiviikon TPS-Sport–ottelussa tapahtuneesta polvitaklauksesta.

Da Costa on pelikiellossa seuraavissa Sportin ottelussa: 14.1.2016 Sport–Pelicans, 17.1.2016 KalPa–Sport ja 22.1.2016 JYP-Sport.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: TPS-Sport
Ottelupäivä: 13.1.2016
Peliaika 18:00

1. Selostus asiasta

Otteluajassa 18:00 Sportin Teddy Da Costa taklaa TPS:n Petteri Nummelinia. Tilanteesta ei tuomittu rangaistusta. Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitäjän käsiteltäväksi, koska tilanteesta tulee päävideotuomarin mukaan määrätä ottelurangaistus polvitaklauksesta.

Kurinpitäjä on kuullut Da Costaa tilanteesta.

Nummelin loukkasi itseään taklauksessa eikä pystynyt pelaamaan ottelua loppuun asti.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Nummelin pelaa kiekkoa yhdellä kosketukselle eteenpäin TPS:n puolustusalueen kulmassa. Samanaikaisesti tilanteeseen tulee Da Costa antamaan painetta Nummelinille ja taklaa tätä. Taklauksessa Da Costa työntää vasemman polvensa eteenpäin osuen sillä Nummelinia vasempaan jalkaan. Pelaajien välillä ei ole muuta kontaktia.

Sääntökirjan säännön 153 mukaan polvitaklaus on tilanne, jossa pelaaja ojentaa polveaan tarkoituksenaan osua vastustajaan. Säännön ii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa polvitaklauksella, tuomitaan joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Jääkiekossa monet pelaajien polvien välillä tapahtuvat kontaktit aiheutuvat siitä, että taklattava pelaaja ehtii ylävartalollaan väistämään vastustajan vartalotaklauksen, mutta pelaajien jalkojen luistelulinjat osuvat silti toisiinsa. Tällöin tulee harkittavaksi myös taklattavan pelaajan vastuu tilanteessa. Nyt ei ole kyse tällaisesta tilanteesta vaan kyseessä on Da Costan tarkoituksellinen polvitaklauksesta.

Taklausta kokonaisuutena arvioiden ja ottaen huomioon, että Nummelin joutui jättämään ottelun kesken sekä huomioiden polvitaklauksista määrätyt pelikiellot, katson, että tilanteesta tulee määrätä kolmen ottelun pelikielto. Da Costalla ei ole aiempia huomioon otettavia kurinpitomenettelyssä määrättyjä pelikieltoja.

3. Ratkaisu

Määrään Sportin Teddy Da Costalle kolmen (3) ottelun pelikiellon. Da Costa on pelikiellossa 14.1.2016 ottelussa Sport-Pelicans, sekä otteluissa 17.1.2016 KalPa-Sport ja 22.1.2016 JYP-Sport.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 14. tammikuuta 2016

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen