Liiga määrää Ossi-Petteri Grönholmin pelikieltoon

12.1.2016

Liigan kurinpitäjä on määrännyt KooKoon Ossi-Petteri Grönholmille kolmen ottelun pelikiellon lauantain KooKoo-SaiPa –ottelussa tapahtuneesta taklauksesta.

Grönholm on pelikiellossa seuraavissa KooKoon ottelussa: 13.1.2016 Lukko-KooKoo, 15.1.2016 KooKoo-KalPa ja 16.1.2016 HPK-KooKoo.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: KooKoo-SaiPa
Ottelupäivä: 9.1.2016
Peliaika: 22.46

1. Selostus asiasta

Otteluajassa 22:46 KooKoon Ossi-Petteri Grönholm taklaa SaiPan Ville Hämäläistä. Tilanteesta tuomittiin Grönholmille 5 minuutin rangaistus ja automaattinen pelirangaistus päähän kohdistuvasta taklauksesta. Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee tuomita ottelurangaistus.

Kurinpitäjä on kuullut Grönholmia tilanteesta.

Hämäläinen pystyi pelaamaan ottelun loppuun asti.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 määritelmän mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön 124 iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Videotallenteen perusteella Grönholm suorittaa taklauksen sinänsä täysin pelitilanteeseen kuuluvasti ja vielä kiekollisena pidettävään vastustajan pelaajaan. Taklaus kohdistuu kuitenkin pelkästään Hämäläistä päähän, joka lentää taklauksen seurauksen jäähän. Hämäläisen peliasento taikka pään asema eivät muutu juuri ennen taklausta sillä tavoin, etteikö Grönholmin olisi pystynyt suorittamaan sääntöjen mukaista vartalotaklausta. Näin ollen Grönholmilla on yksin vastuu siitä, ettei taklaus osu vastustajan päähän.

Edellä videotallenteelta todettujen seikkojen perusteella Grönholmin taklauksen osumisessa vastustaja päähän on huolimattomuutta ja sillä on vaarannettu vastustajan terveyttä. Katson, että tilanteesta tulee määrätä säännön 124 iii-kohdan mukaan ottelurangaistus. Taklausta kokonaisuutena arvioiden ja ottaen huomioon ettei Hämäläinen loukkaantunut tilanteessa, katson, että oikea seuraamus tästä teosta on kahden ottelun pelikielto. Koska Grönholmille on kuitenkin kuluvan tai kolmen edellisen kauden aikana määrätty kahdesta vastustajaan kohdistuvasta rikkeestä kurinpitomenettelyssä pelikieltoa, ankaroitetaan nyt määrättävää pelikieltoa yhdellä ottelulla.

3. Ratkaisu

Määrään KooKoon Ossi-Petteri Grönholmille kolmen (3) ottelun pelikiellon. Grönholm on pelikiellossa seuraavissa KooKoon otteluissa: 13.1.2016 Lukko-KooKoo, 15.1.2016 KooKoo-KalPa ja 16.1.2016 HPK-KooKoo.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 11. tammikuuta 2016

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Antti Seppänen