Liiga määrää Vili Sopasen pelikieltoon

8.1.2016

Liigan kurinpitäjä on määrännyt Pelicansin Vili Sopaselle kahden ottelun pelikiellon sunnuntain Pelicans–KalPa–ottelussa tapahtuneesta taklauksesta.

Sopanen on pelikiellossa Pelicansin kahdessa seuraavassa ottelussa 9.1.2016 Pelicans-Tappara ja 14.1.2016 Sport-Pelicans.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Tapahtuma-aika: 3.1.2016
Ottelu: Pelicans-KalPa
Peliaika 29:03

1. Selostus asiasta

Pelicans-KalPa ottelun ajassa 29:03 Pelicansin Vili Sopanen taklaa KalPan Antti Halosta.

Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta ison rangaistuksen ja automattisen pelirangaistuksen Sopaselle päähän kohdistuneesta taklauksesta. Tilanne on asetettu päävideotuomarin päätöksellä kurinpitokäsittelyyn.

Kurinpitäjä on kuullut Sopasta tilanteesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 määritelmän mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön 124 iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Sopanen ja Halonen reagoivat aloituskiekon tiputtamiseen samanaikaisesti ja lähtevät tavoittelemaan kiekkoa. Sopanen kohdistaa hieman ennen kiekon tavoittamista taklauksen hieman takaviistossa olevaan Haloseen. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan Haloseen.

Edelleen videotallenteen perustella voidaan todeta, että taklauksesssa ensimmäinen osuma tulee Halosta päähän Sopasen vasemmasta olkavarresta. Koska taklauksessa ensimmäinen kontakti tulee vastustajaa päähän, katson, että kyse on myös säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta. Tilanteessa Halosen peliasento ei muutu ennen taklausta, joten Sopasella on yksin vastuu siitä, että taklaus ei osu ensimmäisenä taikka kohdistu valtaosin taklattavan pelaajan päähän.

Edellä videotallenteelta todettujen seikkojen perusteella ja koska Halonen loukkaantui taklauksen seurauksena, tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus. Taklausta kokonaisuutena arvioiden, katson, että oikea seuraamus taklauksesta yhden ottelun pelikielto. Sopaselle on viime kaudella määrätty kertaalleen pelikieltoa vastustajaan kohdistuneesta sääntörikkomuksesta (tapaus 3/2014-2015: jalkapyyhkäisy), joten nyt määrättävää pelikieltoa ankaroitetaan yhdellä ottelulla.

6. Ratkaisu

Määrään Pelicansin Vili Sopaselle kahden (2) ottelun pelikiellon. Sopanen on pelikiellossa Pelicansin seuraavissa ottelussa 9.1.2016 Pelicans-Tappara ja 14.1.2016 Sport-Pelicans.

7. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

8. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 7. tammikuuta 2016

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen