Liiga määrää Markus Kojon pelikieltoon

3.1.2016

Liigan kurinpitäjä on määrännyt TPS:n Markus Kojolle kolmen ottelun pelikiellon keskiviikon TPS–Pelicans–ottelussa tapahtuneesta tappelusta.

Kojo on pelikiellossa TPS:n kolmessa seuraavassa ottelussa 3.1.2016 Lukko-TPS, 5.1.2016 KalPa-TPS, 8.1.2016 TPS-KalPa.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Tapahtuma-aika: 30.12.2015
Ottelu: TPS-Pelicans
Peliaika 47:36

1. Selostus asiasta

TPS-Pelicans ottelun ajassa 47:36 TPS:n maalivahdin torjunnan jälkeen, peli ollessa vihellettynä poikki TPS:n Markus Kojo hyökkään Pelicansin Ryan Potylnyn kimppuun ja kaataa tämän jäähän ja aloittaa tappelun.

Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta ison rangaistuksen ja automattisen pelirangaistuksen Kojolle väkivaltaisuudesta. Tilanne on asetettu päävideotuomarin päätöksellä kurinpitokäsittelyyn.

Kurinpitäjä on kuullut Kojoa tilanteesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 141 i-kohdan mukaan pelaajalle, joka aloittaa tappelun, tuomitaan ottelurangaistus. Liigan kurinpitokäytännössä on pääasiassa sovellettu sääntöä 141 siten, ettei sen i-kohta tule sovellettavaksi ns. spontaaneihin tappeluihin. Ei-spontaaniksi tappeluksi katsotaan tappelu, joka ei liity käynnissä olevaan pelitilanteeseen: esim. yksipuolinen "nouto" tai suoraan aloituksesta aloitettu tappelu. Ei-spontaanit tappelut rangaistaan ottelurangaistuksin.

Videotallenteelta käy ilmi, että Kojo pelikatkon alkaessa välittömästi käy takaapäin Pelicansin Ryan Potulnyn kimppuun ja aloittaa nyrkkitappelun. Kyseessä on pelaajan suorittama yksipuolinen "nouto", joka ei liity käynnissä olleeseen pelitilanteeseen. Tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Kojolle säännön 141 i-kohdan mukaisesti.

Ns. jääkiekon sisäiseen koodistoon liittyvät muistutukset vastustajan pelaajille hoidetaan jääkiekon säännöistä riippumatta usein kaukalossa pelaajien toimesta. Kojon tapa – takaapäin kimppuun käyminen ja tappelun aloittaminen – muistutuksen antamiselle ei kuitenkaan hyväksyttävä tapa toimia. Rangaistusten jakaminen ei tapahdu Liigassa pelaajien taholta.

Liigassa on määrätty ei-spontaanista tappelusta yleensä kahden ottelun pelikielto. Kojon toimintatapa huomioiden rangaistusta ankaroitetaan yhdellä ottelulla. Kojolla ei ole Liigassa aiempaa kurinpitohistoriaa.

6. Ratkaisu

Määrään TPS:n Markus Kojolle kolmen (3) ottelun pelikiellon. Kojo on pelikiellossa TPS:n seuraavissa ottelussa 3.1.2016 Lukko-TPS, 5.1.2016 KalPa-TPS, 8.1.2016 TPS-KalPa.

7. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

8. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 2. tammikuuta 2016

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen