Liiga määrää Dane Byersin pelikieltoon

3.1.2016

Liigan kurinpitäjä on määrännyt Pelicansin Dane Byersille neljän ottelun pelikiellon keskiviikon TPS–Pelicans–ottelussa tapahtuneesta tappelusta.

Byers on pelikiellossa Pelicansin neljässä seuraavassa ottelussa 3.1.2016 Pelicans-KalPa, 9.1.2016 Pelicans-Tappara, 14.1.2016 Sport-Pelicans ja 16.1.2016 Kärpät-Pelicans.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Tapahtuma-aika: 30.12.2015
Ottelu: TPS-Pelicans
Peliaika 39:25

1. Selostus asiasta

TPS-Pelicans ottelun ajassa 39:25 TPS:n pelaajat tönivät Pelicansin Ben Bloodia keskiympyrässä. Pelicansin vaihtopenkiltä kaukaloon menee Pelicansin Dane Byers, joka aloittaa tappelun TPS:n Jonne Virtasen kanssa.

Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta ison rangaistuksen ja automattisen pelirangaistuksen sekä kaksinkertaisen pienen rangaistuksen ja automaattisen pelirangaistuksen Byersille väkivaltaisuudesta. Tilanne on asetettu päävideotuomarin päätöksellä kurinpitokäsittelyyn.

Kurinpitäjä on kuullut Byersiä tilanteesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 141 i-kohdan mukaan pelaajalle, joka aloittaa tappelun, tuomitaan ottelurangaistus. Lisäksi säännön x-kohdan mukaan ensimmäiselle pelaajien yhteenoton aikana pelaajapenkiltä tai rangaistusaitiosta lähtevälle pelaajalle tuomitaan kaksinkertainen pieni rangaistus ja automaattinen pelirangaistus.

Videotallenteelta käy ilmi, että Pelicansin olleessa kiekollisena keskialueella ja ollessa lähdössä hyökkäämään Pelicansin Marko Pöyhönen tulee vaihtoon. Lähes samanaikaisesti kentälle menevät Pelicansilta Antti Erkinjuntti ja Byers. Erkinjuntti lähtee hyökkäykseen mukaan, kun taas Byers luistelee suoraan keskiympyrään ja aloittaa siellä tappelun TPS:n Jonne Virtasen kanssa.

Byers on esittänyt, että tilanteessa Byersin on ollut tarkoitus vaihtaa Pöyhösestä ja Erkinjuntin ei olisi tullut mennä jäälle eikä Byers näin ollen ole mennyt jäälle ylimääräisenä pelaajana.

Videotallenteelta käy ilmi, että Erkinjuntti on odottamassa jo aiemmin vaihtovuoroaan seisoen vaihtoluukun kohdalla. Sen sijaan Byers nousee keskiympyrässä alkavan kiistan seurauksena ylös, huitoo käsillään ja lähtee Bloodin osuvan poikittaisen mailan iskun jälkeen suoraa päätä jäälle. Katson, että tilanteessa Erkinjuntti vaihtaa Pöyhösestä ja Byers on ylimääräinen pelaaja, joka lähtee vaihtoaitiosta jäälle tarkoituksenaan aloittaa tappelu. Tätä päätelmää tukee myös Pelicansin ketjukoostumukset.

Liigassa on määrätty ei-spontaanista tappelusta yleensä kahden ottelun pelikielto. Käsiteltävänä olevassa tapauksessa Byers tulee ylimääräisenä pelaajana kaukaloon vaihtopenkiltä ja aloittaa tappelun. Katson, että kyseisestä toiminnasta rangaistus tulee määrätä kaksinkertaisena.

Byersillä ei ole Liigassa aiempaa kurinpitohistoriaa.

6. Ratkaisu

Määrään Pelicansin Dane Byersille neljän (4) ottelun pelikiellon. Byers on pelikiellossa Pelicansin seuraavissa ottelussa 3.1.2016 Pelicans-KalPa, 9.1.2016 Pelicans-Tappara, 14.1.2016 Sport-Pelicans ja 16.1.2016 Kärpät-Pelicans.

7. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

8. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 2. tammikuuta 2016

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen