Liiga määrää Ben Bloodin pelikieltoon

3.1.2016

Liigan kurinpitäjä on määrännyt Pelicansin Ben Bloodille neljän ottelun pelikiellon keskiviikon TPS–Pelicans–ottelun tapahtumista.

Blood on pelikiellossa Pelicansin neljässä seuraavassa ottelussa 3.1.2016 Pelicans-KalPa, 9.1.2016 Pelicans-Tappara, 14.1.2016 Sport-Pelicans ja 16.1.2016 Kärpät-Pelicans.

Kurinpitopäätökset kokonaisuudessaan

Tapahtuma-aika: 30.12.2015
Ottelu: TPS-Pelicans
Peliaika 39:10 ja 39:20

1. Selostus asiasta, peliaika 39:10

TPS-Pelicans ottelun ajassa 39:10 Pelicansin Ben Blood kaataa TPS:n Eric Perrinin. Perrin kaatuu tilanteessa selälleen, muttei loukkaa itseään.

Ottelun erotuomarit eivät tuominneet tilanteesta rangaistusta. Tilanne on asetettu päävideotuomarin päätöksellä kurinpitokäsittelyyn, koska Blood päävideotuomarin näkemyksen mukaan kaataa Perrinin sääntöjen kieltämällä jalkapyyhkäisyllä.

Kurinpitäjä on kuullut Bloodia tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut, jalkapyyhkäisy 39:10

Sääntökirjan säännön 160 mukaan jalkapyyhkäisy on teko, jossa pelaaja vaarallisesti horjuttaa vastustajan tasapainoa kohdistamalla iskun takaapäin vastustajan jalkaan tai luistimeen taikka vetämällä vastustajaa taaksepäin samalla iskien tai potkaisten vastustajan jalat alta. Jalkapyyhkäisyssä on kyse vastustajan kunnioituksen vastaisesta teosta, josta säännön 160 i-kohdan mukaan tuomitaan aina ottelurangaistus.

Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Blood ja Perrin ovat kamppailleet kulmassa irtokiekosta, josta lähtiessään Blood on hieman Perrin takana. Tässä tilanteessa Blood painaa käsivarrellaan Perriniä ylävartalosta taaksepäin ja samanaikaisesti kohdistaen jalallaan iskun Perrinin pohkeeseen. Bloodin menettelyn seurauksena Perrin menettää tasapainonsa ja kaatuu vaarallisesti jäähän. Bloodin teossa on kyse säännössä 160 tarkoitetusta jalkapyyhkäisystä.

3. Selostus asiasta, peliaika 39:20

TPS-Pelicans ottelun ajassa 39:20 Pelicansin Ben Bloodin ja TPS:n Eric Perrinin välillä on kontaktitilanne. Perrin kaatuu tilanteessa eikä pelannut enää ottelussa. Saadun selvityksen mukaan Perrin loukkaantui kyseisessä tilanteessa.

Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta ison rangaistuksen ja automattisen pelirangaistuksen Bloodille estämisestä. Tilanne on asetettu päävideotuomarin päätöksellä kurinpitokäsittelyyn.

Kurinpitäjä on kuullut Bloodia tilanteesta.

4. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut, estäminen 39:10

Jääkiekon säännön 150 mukaan estäminen on teko, jossa pelaaja estää tai pidättelee kiekotonta vastustajaa luistelemasta, vastaanottamasta syöttöä tai liikkumasta jäällä vapaasti. Säännön vii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa estämisen seurauksena, tuomitaan joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Videotallenteelta havaitaan, että Blood on edeltävässä tilanteessa antamassa painetta TPS:n kiekolliselle oikealle pakille lähes siniviivalla, josta Blood kaartaa kohti omaa maaliaan. Edelleen videotallenteelta havaitaan, että Blood liukuu tilanteessa Perriniä päin törmäten tähän. Ottaen huomioon saman vaihdon aiemmat tapahtumat, Bloodin tilanteeseen tulemisen ja katsesuunnan ennen kontaktia, katson, että Bloodin on täytynyt olla tietoinen Perrinistä ja hänen liikesunnastaan, törmäten näin ollen tarkoituksella Perriniin. Kyse on estämisestä.

Kontaktissa pelaajien polvet osuvat yhteen. Katson, ettei kyse ei ole kuitenkaan polvitaklauksesta, koska Blood ei tee jalallaan ojennusta, joka on polvitaklauksen edellytyksenä.

Perrin loukkaantuu estämisen seurauksena, joten tilanteesta tulee tuomita harkinnan mukaan iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Estämisen osalta pidän Bloodin toimintaa tilanteessa tarkoituksellisena kontaktina. Ottaen huomioon molempien pelaajien katsesuunnan olleen kontaktihetkellä kiekossa, pidän pelaajien nimenomaan polvien yhteen osumista osittain sattuman varaisena tapahtumana. Molemmilla pelaajilla on tilanteessa suhteellisen vähäisen vauhti. Toisaalta Perrin on tilanteessa täysin tietämätön tulevasta kontaktista eikä pysty siihen millään tavoin varautumaan, mitä pidän todennäköisenä osasyynä loukkaantumiseen ja sen vakavuuteen. Koska Blood on edellä todetuilla perusteilla vastuussa estämisestä ja siitä mahdollisesti aiheutuvista seurauksista sekä tilanteesta aiheutui loukkaantuminen, tulee tilanteesta määrätä Bloodille ottelurangaistus.

5. Rangaistuksen mittaaminen

Blood on molemmissa edellä mainituissa tilanteissa toiminut sääntöjen vastaisesti.

Bloodille on kuluvalla kaudella kahteen kertaan tuomittu Liigan kurinpitomenettelyssä pelikieltoa (tapaukset 1/2015-2016: poikittainen maila ja 5/2015-2016: ei-spontaani tappelu).

Rangaistuksen tulee olla oikeassa suhteessa rikkeen tahallisuuteen tai huolimattomuuteen sekä vallitsevaan rangaistuskäytäntöön. Jos rikottu pelaaja loukkaantuu, on loukkaantumisella rangaistusta ankaroittava vaikutus. Toisaalta loukkaantumisen vaikutus rangaistuksen mittaamiseen arvioidaan suhteessa tehtyyn rikkeeseen ja siihen, kuinka todennäköinen seuraus loukkaantuminen teosta on.

Ottaen huomioon Liigassa jalkapyyhkäisystä ja estämisistä määrättyjen pelikieltojen keston sekä nyt käsiteltävinä olevien tekojen moitittavuuden sekä seuraukset ja Bloodin kurinpitohistorian, katson, että nyt käsiteltävinä olevista tilanteista tulee määrätä yhteinen, yhteensä neljä ottelua kestävä pelikielto.

6. Ratkaisu

Määrään Pelicansin Ben Bloodille neljän (4) ottelun pelikiellon. Blood on pelikiellossa Pelicansin seuraavissa ottelussa 3.1.2016 Pelicans-KalPa, 9.1.2016 Pelicans-Tappara, 14.1.2016 Sport-Pelicans ja 16.1.2016 Kärpät-Pelicans.

7. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

8. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 2. tammikuuta 2016

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen