Tässä ovat Liiga-syksyn tulikuumimmat pelaajat!

21.12.2015
Tässä ovat Liiga-syksyn tulikuumimmat pelaajat!

Syyskauden tulikuumimpien kärkikolmikon muodostavat Kristian Kuusela (kesk.), Jarkko Malinen (oik.) ja Ryan Zapolski (vas.). (Kuva: Mikko Pylkkö ja Jiri Halttunen)

Liigan asiantuntijaraati on koonnut syyskauden tulikuumimmat pelaajat joukkueittain. Syksyn ykköspelaajaksi valittiin Tapparan Kristian Kuusela. Lue 15 pelaajan lista ja ytimekkäät arviot kunkin maestron suorituksista.

1. Kristian Kuusela, Tappara

Kuusela on pelannut ilmiömäisen syksyn. Kun Liigaa on pelattu hieman yli puolet, tapparalainen johtaa koko sarjan pistepörssiä. Löytänyt upeasti yhteisen sävelen ketjukaverien Henrik Haapalan ja Jani Lajusen kanssa, ja vitja on ollut yksi koko Liigan vaarallisimmista. Loistosuoritukset ovat poikineet myös maajoukkuekomennuksia.

2. Ryan Zapolski, Lukko

Takuuvarmaa työtä koko syyskauden ajan. Hyvän ja huonon illan ero on pieni. Antaa joukkueelleen mahdollisuuden voittaa joka ilta. Pelasi joukkueelleen useita pisteitä. Rauhoitti omalla toiminnallaan koko joukkueen puolustuspelaamista. Maalivahtipörssin kärkinimi.

3. Jarkko Malinen, KooKoo

Pelaaja mahtuisi jokaiseen Liiga-joukkueeseen. Lähti hakemaan uralleen nousua ja teki sen. Alkukausi oli vielä hakemista, mutta vauhtiin päästyään alati vaarallinen. Hoitaa upeasti myös puolustusvelvoitteen. Syyskauden esitykset olivat jopa odotuksia paremmat.

4. Sebastian Aho, Kärpät

Nuorukainen on Liigan tehopörssin ylivoimainen kärkinimi. Kertoo harvinaisen varhaisesta kypsymisestä pelaajana. Pelaa molempiin suuntiin voittavaa kiekkoa. Saa vastuuta erikoistilanteissa. Suoritusvarmuus ja –tasaisuus häikäisevää illasta toiseen. Mielenkiintoista on nähdä, kuinka isot saappaat Aho ottaa Nuorten MM-kisoissa.

5. Eero Kilpeläinen, KalPa

Kilpeläinen on pelannut tasaisen hyvin ja hänen torjuntansa ovat tuoneet KalPalle monta pistettä tällä kaudella. Voittolaukauskilpailuissa Kilpeläinen on ollut loistava: KalPa on voittanut kaikki kolme voittolaukauksiin asti venynyttä otteluaan. Tasaisessa sarjassa nämä pisteet voivat osoittautua
vielä arvokkaiksi.

6. Tuomas Vänttinen, Sport

Vänttinen on ollut aiemmissa joukkueissa rikkovissa rooleissa. Vastuun lisääntyessä osoitti pystyvänsä tekemään myös kovaa tulosta. Laukaus on pelote, ja maalisarake tulee karttumaan. Asennepelaaja, joka edelleen syö kiekkoja. Sportin ylivoimaisesti tärkein pelaaja koko syksyn ajan.

7. Otso Rantakari, Blues

Viime kaudella vuoden tulokkaana palkittu ja pistetehtailullaan siniviivalta säväyttänyt Rantakari on jatkanut vakuuttavia otteita Blues-puolustuksessa. Alkukaudesta vastustajat olivat oppineet pelaamaan pois Bluesin ylivoiman parasta asetta eli Rantakarin tarkkaa ja terävästi suoraan syötöstä lähtevää laukausta. On kuitenkin syksyn edetessä pystynyt monipuolistamaan hyökkäyspelaamistaan sekä nousemaan talousongelmien myötä nuorentuneen joukkueen johtavaksi pistemieheksi. Ottanut viimeisen kuukauden aikana yhdessä muiden nuorten pelaajien entistäkin suurempaa vastuuta Bluesin tulososastossa.

8. Mika Partanen, HIFK

Kolme kautta sitten Mestiksen tulokkaaksi valittu Partanen on alkanut vihdoin lunastaa odotuksia Liigankin puolella. Päättäväisyys maalintekopaikoilla yhdistettynä erinomaiseen laukaukseen on tuottanut kovaa tulosta. Joulukuuhun tultaessa Partanen oli jo tuplannut aiemman piste-ennätyksensä ja kantoi syksyn aikana hetken kultakypärääkin. Partasella on erinomaiset voimahyökkääjän ominaisuudet ja hän sopii pelityyliltään hyvin HIFK:hon.

9. Valtteri Kemiläinen, JYP

Kemiläinen on noussut tällä kaudella kiekollisten puolustajien eliittiin Liigassa. Väläytteli ajoittain taitojaan jo edellisellä kaudella, mutta tällä kaudella pelin taso on säilynyt hyvänä koko kauden. Puolustamiseen on tullut myös huomattava parannus, ja Kemiläinen alkaa olla melko tasapainoinen paketti. Seuraavalle tasolle nousu vaatii vielä
hieman parannusta liikkeeseen ja ripauksen lisää fyysisyyttä.

10. Hannu Toivonen, Ilves

Loukkaantumisten runtelemassa Ilveksessä Toivonen on kantanut isoa vastuuta maalin suulla. Toivonen on pelannut syksyn aikana 29 ottelussa, ja minuutteja maalin suulla on kertynyt enemmän vain Lukon Ryan Zapolskille. Yksi joukkueensa tasaisimmista suorittajista, vaikka suuri pelimäärä ei voi olla vaikuttamatta otteisiin.

11. Chad Rau, SaiPa

SaiPan ja koko Liigan maalitykki. Suoraviivainen pelaaja, vahva luistimilla ja nopea laukaus - siinä eväät numerotuloksen
tekoon. Ylivoimalla iso pelote. Noussut SaiPassa ja Liigassa pelaajana uudelle tasolle hiipuvien Pohjois-Amerikan vuosien jälkeen. Työmoraali kova illasta toiseen.

12. Juha Leimu, Pelicans

Tuo paljon yv-osaamista ja kiekollista taitoa suhteellisen kapeaan kärkiosaajien porukkaan. Tilillä on jo peräti 10 ylivoimamaalia ja kaksi voittomaalia, jotka osaltaan oikeuttavat joukkueen kultakypärään. Ollut useimmin jäällä Pelicansin tekemien maalien aikana. Kantaa isoa vastuuta illasta toiseen. Kruunasi syksynsä hattutemppuennätyksellä.

13. Sakari Manninen, HPK

Siirto Kärpistä HPK:hon oli yksilötasolla onnistunut. Manninen on syksyn yllättäjä muuten heikosti suorittaneessa joukkueessa. Kiekollisesti rohkea taitopelaaja, joka aloitti varsinkin syksyn tehokkaasti. Katkesi hiukan syksyn loppupuolella, mutta tulosvastuun kantaminen ensimmäistä kertaa Liiga-uralla varmasti tuntuu.

14. Henrik Tallinder, TPS

Alakerran isäntä. Tepsin kapeahkon puolustuksen selkäranka. Huikea kokemus näkyy tasaisen varmoina otteina. Vaikka liike ei ole aivan kärkitasoa, hoitelee tilanteet sujuvasti sijoittumisella ja ajoituksella. Johtajatyyppi. Käy joukkuekavereiden kanssa pelitilanteita läpi jatkuvasti pelin aikana. Yli 24 minuutin ottelukohtainen peliaika näkyi pienenä väsymyksenä viimeisissä peleissä.

15. Jarno Kärki, Ässät

Ässä-hyökkäyksen terävin keihäänkärki on Isomäen uusi suosikki. Isokokoisena ja hyvin suojaavana pystyy pysymään kiekossa sekä luopumaan siitä oikeaan aikaan. Järjestelee ketjukavereille tukuittain maalipaikkoja. Tarvittaessa pystyy ratkaisuihin myös itse. Kokonaisvaltaisessa pelaamisessa on vielä kehitettävää, ja puolustussuuntaan riittää haastetta.


---
Julkaisija: Antti Seppänen