Bluesin Kalle Moisiolle pelikielto

17.12.2015

Liigan kurinpitäjä on määrännyt Bluesin Kalle Moisiolle yhden ottelun pelikiellon tiistain Blues-Ässät –ottelussa tapahtuneesta jalkapyyhkäisystä.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: Blues-Ässät
Pelipäivä: 16.12.2015
Peliaika: 31.01

1. Selostus asiasta

Blues-Ässät -ottelun ajassa 31.01 Bluesin Kalle Moisio taklaa Ässien Teemu Vuorisaloa, joka on hetkeä aikaisemmin jättänyt kiekon taakseen. Vuorisalo kaatuu selälleen, muttei loukkaa itseään.

Ottelun erotuomarit eivät tuominnet tilanteesta rangaistusta. Päävideotuomari on asettanut tilanteen asettanut kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Moisiolle jalkapyyhkäisystä.

Kurinpitäjä on kuullut Moisiota tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja päätöksen perustelut

Sääntökirjan säännön 160 määritelmän mukaan jalkapyyhkäisy on teko, jossa pelaaja vaarallisesti horjuttaa vastustajan tasapainoa kohdistamalla iskun takaapäin vastustajan jalkaan tai luistimeen taikka vetämällä vastustajaa taaksepäin samalla iskien tai potkaisten vastustajan jalat alta.

Moisio on esittänyt lausumassa, että kyse on tavanomaisesta taklaustilanteesta, jossa ei ollut aikomusta suorittaa jalkapyyhkäisyä, vaan jossa luistin vahingossa osuu Ässäpelaajan luistimiin.

Jääkiekossa tapahtuu joka vaihdossa taklauksia, joissa pelaajien jalat osuvat yhteen. Silloin kun taklauksessa vastustajan tasapainoa horjutetaan painaen vastustajan ylävartaloa taaksepäin ja samalla kohdistaen jalkoihin takaapäin isku ja näin aiheutetaan vastustajan hallitsematon kaatuminen selälleen, kyse on jalkapyyhkäisystä. Jalkapyyhkäisyssä on kyse vastustajan kunnioituksen vastaisesta teosta, josta säännön 160 i-kohdan mukaan tuomitaan aina ottelurangaistus.

Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Moisio painaa käsivarrellaan Vuorisaloa ylävartalosta taaksepäin. Samanaikaisesti Moisio pyyhkäisee voimakkaalla jalan heilautuksella Vuorisalon jalan takapuolelle. Vuorisalo menettää Moision menettelyn seurauksena tasapainonsa ja kaatuu selälleen jäähän. Moision teossa on kyse säännössä 160 tarkoitetusta jalkapyyhkäisystä.

Moisiolle ei ole aiemmin Liigan kurinpitomenettelyssä määrätty pelikieltoa. Edellä mainitut seikat huomioiden ja koska Vuorisalo ei loukkaannu tilanteessa katson yhden ottelun pelikiellon olevan riittävä seuraus teosta.

3. Ratkaisu

Määrään Bluesin Kalle Moisiolle yhden (1) ottelun pelikiellon. Moisio on pelikiellossa Bluesin seuraavassa ottelussa 17.12.2015 Blues-HPK.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 17. joulukuuta 2015

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Antti Seppänen