Micke-Max Åstenille kolmen ottelun pelikielto – katso video

19.11.2015

Liigan kurinpitäjä on määrännyt HIFK:n Micke-Max Åstenille kolmen ottelun pelikiellon tiistain HIFK–SaiPa–ottelussa tapahtuneesta tappelusta.

Åsten on pelikiellossa HIFK:n kolmessa seuraavassa ottelussa 19.11.2015 HIFK-Tappara, 21.11.2015 KalPa-HIFK ja 24.11.2015 Lukko-HIFK.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Tapahtuma-aika: 17.11.2015
Ottelu: HIFK-SaiPa
Peliaika 58:22

1. Selostus asiasta

Ajassa 58:22 HIFK:n Micke-Max Åstenille tuomittiin iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus (5+PRK) väkivaltaisuudesta. Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee määrätä päävideotuomarin näkemyksen mukaan ottelurangaistus Åstenille.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta.

Åstenilla/HIFK:lla on ollut mahdollisuus tulla kuulluksi asiassa.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 141 i-kohdan mukaan pelaajalle, joka aloittaa tappelun, tuomitaan ottelurangaistus. Liigan kurinpitokäytännössä on pääasiassa sovellettu sääntöä 141 siten, ettei sen i-kohta tule sovellettavaksi ns. spontaaneihin tappeluihin. Ei-spontaaniksi tappeluksi katsotaan tappelu, joka ei liity käynnissä olevaan pelitilanteeseen: esim. yksipuolinen "nouto" tai suoraan aloituksesta aloitettu tappelu. Ei-spontaanit tappelut rangaistaan ottelurangaistuksin.

Videotallenteelta käy ilmi, että Åsten lähes välittömästi vaihtoaitiosta kentälle tultuaan käy takaapäin SaiPan Mikael Kurosen kimppuun huitaisemalla tätä ensin mailalla, jonka jälkeen Åsten vetää Kurosen pelipaidan tämän pään ylitse ja aloittaa nyrkkitappelun. Kyseessä on vaihtoaitoaitiosta kentälle tulevan pelaajan suorittama yksipuolinen "nouto". Tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Åstenille säännön 141 i-kohdan mukaisesti.

Ns. jääkiekon sisäiseen koodistoon liittyvät muistutukset vastustajan pelaajille hoidetaan jääkiekon säännöistä riippumatta usein kaukalossa pelaajien toimesta. Åstenin tapa – takaapäin kimppuun käyminen ja tappelun aloittaminen muistutuksen antamiselle ei kuitenkaan hyväksyttävä tapa toimia. Rangaistusten jakaminen ei tapahdu Liigassa pelaajien taholta.

Liigassa on määrätty ei-spontaanista tappelusta yleensä kahden ottelun pelikielto. Åstenin toimintatapa tilanteessa huomioiden rangaistusta ankaroitetaan yhdellä ottelulla. Åstenilla ei ole Liigassa aiempaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

Määrään HIFK:n Micke-Max Åstenille kolmen (3) ottelun pelikiellon. Åsten on pelikiellossa HIFK:n seuraavissa otteluissa 19.11.2015 HIFK-Tappara, 21.11.2015 KalPa-HIFK ja 24.11.2015 Lukko-HIFK. Lisäksi Åstenilta vähennetään sakkona 2,5 % (3/120) hänen kausipalkastaan Liigan ja Pelaajayhdistyksen sopimuksen mukaisesti.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 19. marraskuuta 2015

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen