Kurinpitopäätös Markus Jokisen asiassa ottelussa Ilves–KalPa

12.10.2015

Liigan kurinpitäjä on määrännyt Ilveksen Markus Jokiselle kolmen ottelun pelikiellon perjantain Ilves–KalPa –ottelussa tapahtuneesta polvitaklauksesta.

Jokinen on kärsinyt pelikiellostaan yhden ottelun 10.10.2015. Jokinen on pelikiellossa lisäksi Ilveksen kahdessa seuraavassa ottelussa, 13.10.2015 HIFK–Ilves ja 15.10.2015 HPK–Ilves.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: Ilves-KalPa
Ottelupäivä: 9.10.2015
Peliaika 7:54

1. Selostus asiasta

Otteluajassa 7:54 Markus Jokiselle tuomittiin 2 minuutin rangaistus kampituksesta, joka kohdistui KalPan Sebastian Lauritzeniin. Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitäjän käsiteltäväksi, koska tilanteesta tulee päävideotuomarin mukaan määrätä ottelurangaistus polvitaklauksesta.

Kurinpitäjä on kuullut Jokista tilanteesta.

Lauritzen loukkaantui taklauksen johdosta eikä pelannut enää ottelussa. Lauritzen ei ole tällä hetkellä pelikykyinen.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan KalPan Lauritzen saa irtokiekon haltuunsa KalPan hyökkäysalueella ja on kaartaen kääntymässä kohti Ilveksen maalia. Pelin painottomalla puolella oleva Jokinen tulee Lauritzenia vastaan. Lähestyessään Lauritzenia Jokinen työntää vasemman polvensa eteenpäin osuen sillä Lauritzeniä vasempaan polveen. Pelaajien välillä ei ole muuta kontaktia. Lauritzen lentää osuman seurauksena jäähän.

Sääntökirjan säännön 153 polvitaklaus on tilanne, jossa pelaaja ojentaa polveaan tarkoituksenaan osua vastustajaan. Säännön ii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa polvitaklauksella, tuomitaan joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Jääkiekossa monet pelaajien polvien välillä tapahtuvat kontaktit aiheutuvat siitä, että taklattava pelaaja ehtii ylävartalollaan väistämään vastustajan vartalotaklauksen, mutta pelaajien jalkojen luistelulinjat osuvat silti toisiinsa. Tällöin tulee harkittavaksi myös taklattavan pelaajan vastuu tilanteessa. Nyt käsiteltävässä tilanteessa Jokisen toiminnassa on kysymys polvitaklauksesta, jossa vastuu taklauksesta on kokonaan Jokisella. Lauritzenin luistelelinja pysyy tilanteessa tasaisesti kaartavana kohti Ilveksen maalia. Näkemykseni mukaan Jokinen havaitsee ennen kohtaamista, ettei pysty pysäyttämään Lauritzeniä vartalollaan taikka riistämään tältä kiekkoa. Tämän jälkeen Jokinen ojentaa polvensa eteenpäin osuen polvellaan Lauritzeniin. Taklausta kokonaisuutena arvioiden ja ottaen huomioon että Lauritzen loukkaantui tilanteessa, katson, että taklaus ylittää ilman loukkaantumistakin ottelurangaistuksen kynnyksen. Katson, että oikea seuraamus teosta on kolmen ottelun pelikielto. Jokisella ei ole aiempia huomioon otettavia kurinpitomenettelyssä määrättyjä pelikieltoja.

3. Ratkaisu

Määrään Ilveksen Markus Jokiselle kolmen (3) ottelun pelikiellon. Jokinen on kärsinyt pelikiellostaan yhden ottelun 10.10.2015. Jokinen on pelikiellossa vielä seuraavissa Ilveksen ottelussa 13.10.2015 HIFK-Ilves ja 15.10.2015 HPK-Ilves. Lisäksi Jokiselta vähennetään sakkona 2,5 % (3/120) hänen kausipalkasta SM-liigan ja Pelaajayhdistyksen sopimuksen mukaisesti.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 12.lokakuuta 2015

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen