Joukkue-esittelyt 2015: TPS – paluu viimein huipulle?

29.8.2015
Joukkue-esittelyt 2015: TPS – paluu viimein huipulle?

Takavuosien menestysjoukkue TPS on ajautunut Liigan sarjataulukon jäännössijoille viime kausien aikana. Alkavaan kauteen TPS on tehnyt merkittäviä hankintoja, ja joukkueessa on valtava määrä kokemusta – mutta myös iso joukko kokemattomia nuoria pelaajia, joiden on pystyttävä vastuunkantoon.

Viime kaudella

TPS:n uutta tulemista odotettiin viime kaudella, mutta joukkue jatkoi samalla tasolla kuin aikaisemmin. Runkosarjasijoitus oli 13:s eli täsmälleen sama kuin kahdella edelliselläkin kaudella. Viimeisten viiden kauden aikana TPS on pelannut vain kerran playoffseissa, ja kevään 2010 sensaatiomestaruuden lisäksi joukkue on selvinnyt neljännesfinaaleihin vain kerran viimeisten 10 kauden aikana.

Kovimmat hankinnat

Hyökkäyksen kärkihankintoja ovat ykkössentterin viitan saava Eric Perrin ja kapteeniksi valittu Tomi Kallio. Lukosta houkuteltiin Turkuun peräti neljä pelaajaa, joista Harri Tikkanen vankistaa puolustusta. Kevään 2001 mestarijoukkueeseen kuulunut ruotsalaispuolustaja Henrik Tallinder tuo mukanaan lähes 700 NHL-ottelun kokemuksen. SaiPasta hankittu laitahyökkääjä Dave Spina osoitti tehokkuutensa SaiPassa viime kaudella.

Lähtijät

Joukkue menetti puolustuksesta NHL:ään siirtyvän Jakub Nakladalin ja KHL:ään lähteneen Steven Seigon. Hyökkäyksen menetykset olivat maltillisemmat: loukkaantumisista kärsinyt Niclas Lucenius jäi ilman sopimusta ja monivuotinen luottopelaaja Marko Virtala lähti ulkomaille.

Kapteenin kommentit

38-vuotias TPS:n oma kasvatti Tomi Kallio palasi takaisin kotiin 15 vuotta kestäneen kiekkokiertolaisuuden jälkeen. Yli 600 ottelua Ruotsin pääsarjassa pelannut Kallio lähti TPS:stä keväällä 2000 Suomen mestarina ja palasi vuonna 2015 tuoreena Ruotsin mestarina.

- On suuri kunnia olla kasvattajaseuran kapteenina. Eikös se ole vähän sellainen jokaisen pikkupojan unelma?

- Omalla urallani on ollut paljon hyviä kapteeneja. Maajoukkueesta Ville Peltonen ja Saku Koivu ovat tästä hyviä esimerkkejä. He ovat olleet aina omia itsejään, eivätkä ole esittäneet mitään muuta, Kallio sanoo.

Valmennus

TPS:n valmennus tuntui olevan hyvissä käsissä viime kaudella, kun Kai Suikkanen aloitti toista kauttaan. Luotto Suikkaseen kuitenkin loppui jo syyskaudella, ja TPS vaihtoi päävalmentajaa loppukauden aikana kahdesti. Jo tammikuussa 2015 julkistettiin Ari-Pekka Selinin päävalmentajasopimus tälle kaudelle. Kolmivuotisella sopimuksella kokeneen ja meritoituneen valmentajan kanssa haetaan kovia satsauksia tehneeseen joukkueeseen jatkuvuutta.

- Meillä on valmennuksessa erityyppiä persoonia, jotka toimivat tiiminä hyvin. Sielläkin näkee, että halutaan selkeästi kääntää seuran kurssi viime kausista. Vaatimustaso on ollut erittäin korkea koko ajan, kapteeni Kallio kertoo.

Läpimurron tekijä

NHL:ään kesällä 2014 varattu lähes kaksimetrinen sentteri Julius Vähätalo on maistellut Liiga-vauhtia jo kahdella viime kaudella. 20-vuotias Vähätalo ja vuotta vanhempi Elias Karvonen ovat tehneet vaikutuksen Tomi Kallioon.

- Meillä on paljon nuoria lupaavia jätkiä. Vähätalolla ja Karvosella on viime kaudelta jo liigakokemusta, mutta tällä kaudella he lyövät läpi, Kallio uskoo.

Ottelut harjoituskaudella

Pitsiturnauksen jälkeen TPS on pelannut viisi täysimittaista ottelua. HIFK ja Tappara voittivat TPS:n selvästi, mutta KooKoo kaatui 3-1. Kahdessa CHL-ottelussaan TPS on voittanut kahdesti itävaltalaisen Linzin. Liigaan joukkue valmistautuu vielä kahdella CHL-pelillä, joissa vastassa on Saksan DEL-liigan Düsseldorf.

- CHL-ottelut ovat olleet selvästi ensimmäisiä elokuun pelejä parempia esityksiä. Meillä oli Turussa hyvin porukkaa katsomossa Linziä vastaan, ja Itävallassa oli halli täynnä. Tottakai se pelaajankin herättää, kun pelataan pisteistä. Hienoja pelejä! Kallio hehkuttaa CHL:n tunnelmaa.

Ennuste

TPS on vahvistunut viime kaudesta selvästi. Joukkueen puolustus on erittäin kokenut Petteri Nummelinin johdolla. Hyökkäyksessä pystytään rakentamaan kaksi huippuketjua, mutta riittääkö tason laajuus, mikäli kärkikentät eivät onnistu? TPS:ssä on ehdottomat edellytykset playoffseihin ja joukkueen monivuotisen taantuman katkaisemiseen.

- Kaikesta tekemisestä näkee sen, että jokainen haluaa parantaa TPS:n tilannetta menneistä vuosista. Tämä näkyy yksittäisissä treeneissä ja jokapäiväisessä tekemisessä, Tomi Kallio päättää.

Tilastot harjoituskaudella

             O M S P R
Pikkarainen, Ilkka  H  7 3 4 7 4
Tukonen, Lauri    H  4 3 1 4 4
Kallio, Tomi     H  4 1 3 4 4
Vainiola, Ville-Vesa H  5 1 2 3 0
Koskiranta, Tero   H  8 1 2 3 2
Vähätalo, Julius   H  8 2 0 2 0
Spina, David     H  7 1 1 2 4
Friman, Niklas    P  8 1 1 2 6
Perrin, Eric     H  1 1 0 1 0
Ahtola, Jerry     H  6 1 0 1 0
Tikkanen, Harri    P  7 1 0 1 2
Virtanen, Jonne    H  7 1 0 1 16
Nummelin, Petteri   P  4 0 1 1 0
Tallinder, Henrik   P  4 0 1 1 0
Virta, Patrik     H  5 0 1 1 0
Salo, Niklas     H  6 0 1 1 0
Lassila, Teemu    MV 6 0 1 1 0
Karvonen, Elias    H  7 0 1 1 2
Kumeliauskas, Tadas  H  7 0 1 1 4
Moisio, Patrik    H  7 0 1 1 31
Siiki, Oskari     H  2 0 0 0 0
Keskitalo, Miro    P  2 0 0 0 0
Lämsä, Teemu     H  3 0 0 0 0
Setänen, Oskari    MV 5 0 0 0 0
Georgijev, Aleksandar MV 5 0 0 0 0
Eronen, Elmeri    P  8 0 0 0 0
Nieminen, Otto    H  3 0 0 0 2
Berger, Martin    P  4 0 0 0 2
Forsström, Jani    P  8 0 0 0 4
Mojzis, Tomas     P  8 0 0 0 8
Kojo, Markus     P  5 0 0 0 29

(Tilanne ennen 29.8. pelattavaa CHL-ottelua)

Kokoonpano 2015-16

Maalivahdit
30 Georgijev, Aleksandar
34 Setänen, Oskari
35 Lassila, Teemu

Puolustajat
3 Nummelin, Petteri
4 Mojzis, Tomas
6 Friman, Niklas
7 Tallinder, Henrik
20 Forsström, Jani
36 Eronen, Elmeri
40 *Berger, Martin
46 *Keskitalo, Miro
53 *Reunanen, Tarmo
55 Tikkanen, Harri

Hyökkääjät
10 Perrin, Eric
12 Spina, David
17 Kumeliauskas, Tadas
22 Ahtola, Jerry
29 Virtanen, Jonne
32 Tukonen, Lauri
37 *Virta, Patrik
41 Siiki, Oskari
43 *Nieminen, Otto
44 *Karvonen, Elias
45 Lämsä, Teemu
48 Vähätalo, Julius
50 *Salo, Niklas
60 Koskiranta, Tero
71 Kallio, Tomi
78 Moisio, Patrik
84 Pikkarainen, Ilkka
91 Vainiola, Ville-Vesa
96 Rantanen, Mikko


---
Julkaisija: Antti Seppänen