Klassikkohetki: Ilkka Mikkola ja kahdeksan mestaruutta

7.7.2015

Liiga esitti talvella 40 hetkeä, jotka ovat sykähdyttäneet suomalaista jääkiekkoyleisöä. Kesän kunniaksi klassikkohetket ovat nähtävissä uudelleen Liigan sivuilla!

Ilkka Mikkola nousi keväällä 2008 Liigan kaikkien aikojen menestyksekkäimmäksi pelaajaksi. Kahdeksannen Suomen mestaruutensa saavuttanut puolustaja on myös Liiga-historian eniten mitaleita kerännyt pelaaja.

36-vuotias Mikkola on edustanut 17-vuotisella liigaurallaan TPS:ää, Jokereita, Kärppiä ja Lukkoa. Kärppien kasvatin ura käynnistyi pääsarjatasolla TPS:ssä syksyllä 1998. Menestystä tuli heti avauskaudesta lähtien, sillä Mikkola juhli TPS-paidassa Suomen mestaruutta kolmesti peräkkäin vuosina 1999-2001.

Ura jatkui tämän jälkeen Jokereissa, ja Mikkola jatkoi mestaruusputkeaan keväällä 2002.

Kahden Jokeri-kauden jälkeen Mikkola palasi Ouluun, jossa neljän mestaruuden putki katkesi. Jatko toi kuitenkin roppakaupalla menestystä, kun Mikkola pääsi juhlimaan Suomen mestaruutta neljästi: 2004, 2005, 2007 ja 2008.

Palkintokaappi täydentyi keväällä 2014 Lukossa SM-pronssilla, joka oli Mikkolan huikean uran 11:s SM-mitali. Kahdeksan SM-kullan lisäksi mitalikaapissa on yksi SM-hopea (2009) ja kaksi SM-pronssia (2006 ja 2014).

Menestysnälkä ei ole konkarilta vieläkään tyydytetty.

- Niin kauan kuin on intoa ja pystyy auttamaan joukkuetta, niin kauan aion pelata. Jos joukkueessa on hyvä henki ja siellä välitetään toisista, sinne kaipaa, Mikkola tiivistää.

- Kaukaloon pitää uskaltaa mennä, ei lähteä pelkäämään. Siellä voi sattua ihan mitä vain. Voit olla ottelun paras pelaaja tai voit olla pelaaja, joka rähmää matsin vastustajalle.

Menestystä Mikkola maisteli ennen Liiga-uraa myös junioritasolla. Hän on nuorten maailmanmestari vuosimallia 1998 ja alle 18-vuotiaiden Euroopan mestari keväältä 1997.

Mikkola on pelannut urallaan 858 runkosarjaottelua ja on kaikkien aikojen ottelutilastossa kuudentena. Playoffs-ottelutilastossa hän on kaikkien aikojen ykkönen 169 pelillään. Runkosarja- ja playoffs-ottelut yhteenlaskien hän on pelannut kaikkiaan 1027 ottelua – edellä ovat vain Jan Latvala (1255), Marko Tuulola (1095) ja Erik Hämäläinen (1076).

SM-sarja (ennen vuotta 1975) huomioiden Ilkka Mikkolan edellä kaikkien aikojen mitalitilastossa ovat vielä tamperelaisen kiekkoilun legendat Yrjö Hakala (6 kultaa, 4 hopeaa, 5 pronssia, yhteensä 15 mitalia), Matti Rintakoski (5+1+7=13), Seppo Liitsola (6+3+3=12) ja Lasse Oksanen (3+4+5=12).

Palaa Mikkolan uran mieleenpainuviin hetkiin ja tutustu tuleviin klassikkohetkiin >>liiga.fi/klassikkohetket


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen