Liiga jakautuu lohkoihin – otteluohjelma on täynnä uutta

12.6.2015
Liiga jakautuu lohkoihin – otteluohjelma on täynnä uutta

Kärpät ja JYP kuuluvat samaan lohkoon tulevalla kaudella. (Kuva: Jiri Halttunen)

Otteluohjelma uudistuu monella tapaa. Seurat jaetaan lohkoihin. Maajoukkuetapahtumien aikana voidaan pelata.

Liigan ensi kauden otteluohjelma julkaistiin tänään. Se sisältää monia uudistuksia.

Näkyvin uudistus on luonnollisesti 15. seuran liittyminen sarjaan, kun KooKoo nousee Mestiksestä pääsarjaan. Se vie Liigan tuoreelle markkina-alueelle ja tuo framille uuden, uniikin jääkiekkokulttuurin.

Samalla liigaseurat jaetaan lohkoihin. Viidessä lohkossa on jokaisessa kolme seuraa.

Liigan lohkojako on seuraava:

  • TPS, Lukko, Ässät
  • HIFK, Blues, HPK
  • Tappara, Ilves, Sport
  • Kärpät, JYP, KalPa
  • Pelicans, KooKoo, SaiPa

Jokainen joukkue kohtaa kunkin lohkotoverinsa kuusi kertaa – kolmesti kotikentällä, kolmesti vieraskentällä. Liigassa ei ole aiemmin ollut samanlaista järjestelyä. Runkosarja käsittää 60 ottelua per joukkue. Valintakierros eli niin sanottu Tammikuun tasaus poistuu.

Merkittävä uudistus on myös se, että Liigaa voidaan pelata maaottelutapahtumien aikana. Siitä huolimatta kaikki liigapelaajat ovat koko kauden ajan miesten maajoukkueen käytettävissä. Liigajoukkueet vain pelaavat sitten kotvan ilman maajoukkuemiehiään. Liigaa ei pelata miesten maajoukkueiden Euro Hockey Tour -sarjan kotoisen Karjala-turnauksen aikana, eikä muidenkaan EHT-turnausten aikana päivinä, jolloin Leijonat pelaa.

- Halusimme helpotusta ottelutahtiin. Siksi otamme käyttöön uusia ottelupäiviä. Olemme Jääkiekkoliitolle kiitollisia, kun se on suhtautunut tarpeeseemme ymmärtäväisesti ja tehnyt uudistuksen mahdolliseksi. Sama pätee Pelaajayhdistykseen. Uusien ideoiden toteuttaminen vaatii aina yhteistyötä, Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä kiittelee.

Osa ottelutahdin helpottamisesta on tapaninpäivän hyödyntäminen. Silloin pelataan tuhti seitsemän kamppailun kierros. Lisäksi jokainen joukkue pelaa tulevalla sesongilla yhden ottelun sunnuntaina.

- Sillä haluamme huomioida koko katsojakuntamme. Sunnuntait ovat mieluisia ottelupäiviä eritoten lapsiperheille, Järvelä muistuttaa.

Vaikka Tammikuun tasaus poistuu tarjottimelta, runkosarjassa nähdään aiempaa enemmän joukkueiden kohtaamisia perättäisinä päivinä.

- Sekä seuroilla että katsojilla on niistä hyviä kokemuksia. Niissä pääsee syntymään pientä pudotuspelimentaliteettia. Heti alussa on KooKoon ja SaiPan sellainen kohtaaminen, Järvelä sanoo.

Runkosarja alkaa syyskuun 11. päivä ja päättyy kymmenes päivä maaliskuuta. Pudotuspeleihin pääsee kymmenen parhaiten runkosarjassa sijoittunutta ja ne alkavat sijoille seitsemän–kymmenen päätyneiden välisellä kierroksella. Ensimmäiseltä pudotuspelikierrokselta edetään jatkoon kahdella otteluvoitolla, muilta kierroksilta neljällä. Pronssimitalit ratkaistaan yksittäisellä ottelulla.

Viimeinen kamppailu Suomen mestaruudesta eli finaali alkaa perjantaina 15. päivä huhtikuuta.


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen