Kurinpitopäätös Toni Hyvärisen asiassa ottelussa Blues–KalPa

9.3.2015
Kurinpitopäätös Toni Hyvärisen asiassa ottelussa Blues–KalPa

Liigan kurinpitäjä on määrännyt KalPan Toni Hyväriselle yhden ottelun pelikiellon lauantain Blues-KalPa –ottelussa tapahtuneesta taklauksesta.

Hyvärinen on pelikiellossa 9.3.2015 pelattavassa ottelussa KalPa–Lukko.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: Blues-KalPa
Pelipäivä: 7.3.2015
Peliaika 47:09

1. Selostus asiasta

Blues-KalPa ottelun ajassa 47:09 Bluesin Siim Liivik tavoittelee irtokiekkoa. Samanaikaisesti KalPan Toni Hyvärinen taklaa oikealla olkapäällä Liivikiä. Hyvärisen taklaus osuu osittain Liivikiä päähän. Liivik pelasi ottelun loppuun asti.

Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta Hyväriselle ison rangaistuksen ja automaattisen pelirangaistuksen käytöksestä (5 +20) päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Hyväriselle päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Kurinpitäjä on kuullut Hyväristä tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja päätöksen perustelut:

Sääntökirjan säännön 124 määritelmän mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa "pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten."

Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Liivik yrittää pelata kiekkoa hetki ennen taklausta ja taklaushetkellä tavoittelee uudelleen edessä olevaa kiekkoa. Vaikka taklaushetkellä kiekko ei ole Liivikin mailan lavassa, Liivik on tilanteessa kiekollinen pelaaja, jota voidaan sääntöjen mukaisesti taklata. Hyvärinen kuitenkin suorittaa taklauksensa siten, että kontakti tapahtuu osittain Liivikiä päähän.

Hyvärinen suorittaa taklauksen siten, että hänen olkapäänsä osuu voimakkaasti Liivikiä päähän. Toisaalta pääkontakti on osittain seurausta Liivikin vähän ennen taklausta tapahtuvasta yrityksestä kurottaa kiekkoon. Liivikin peliasento ei kuitenkaan kurotuksessa muutu niin merkittävästi, etteikö Hyväristä voi pitää vastuullisena pääkontaktista. Liivik ei loukkaantunut tilanteessa. Ottaen huomioon, että Hyväriselle on määrätty tällä kaudella kertaalleen pelikieltoa päähän kohdistuneesta taklauksesta (tapaus 11/2014-2015) ja tässä taklauksessa tapahtuvan pääkontaktin, katson, tästä tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus. Koska kuitenkin Hyvärisen syyksi jää tässä tilanteessa vähäinen moitittavuus, katson, että yhden ottelun pelikielto on riittävä ja oikea rangaistus.

3. Ratkaisu

Määrään Toni Hyväriselle yhden (1) ottelun pelikiellon. Hyvärinen on pelikiellossa 9.3.2015 pelattavassa ottelussa KalPa-Lukko.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 9. maaliskuuta 2015

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen