Kurinpitopäätös Atte Pentikäisen asiassa ottelussa Blues-Ilves

20.2.2015

Liigan kurinpitäjä on määrännyt Ilveksen Atte Pentikäiselle kolmen ottelun pelikiellon torstain Blues-Ilves –ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Pentikäinen on pelikiellossa 20.2.2015 pelattavassa ottelussa Ilves-TPS, sekä 24.2.2015 HIFK-Ilves ja 26.2.2015 Ilves-Blues.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: Blues-Ilves
Pelipäivä: 19.2.2015
Peliaika: 13:16

1. Selostus asiasta

Blues-Ilves -ottelun ajassa 13:16 Bluesin Robert Rooba kaartaa kulmassa kohti Bluesin ja Ilveksen pelaajan välistä kamppailua kiekosta. Samanaikaisesti Rooban kanssa Ilveksen Atte Pentikäinen on myös tulossa tilanteeseen. Kaartaessaan Rooban eteen Pentikäinen kohottaa oikean kätensä ylös ja osuu pelihanskallaan Roobaa leukaan. Rooba loukkaantuu iskun seurauksena eikä pysty jatkamaan ottelua.

Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta Pentikäiselle ison rangaistuksen ja automaattisen käytösrangaistuksen (5 + PRK) päähän kohdistuvasta taklauksesta.

Päävideotuomari on asettanut kurinpitokäsittelyyn tilanteen, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Pentikäiselle päähän kohdistuvasta taklauksesta.

Kurinpitäjä on kuullut Pentikäistä tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja päätöksen perustelut

Sääntökirjan säännön 124 määritelmän mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön 124 iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Rooba on tilanteessa kiekoton pelaaja, jota ei saa sääntöjen mukaan taklata taikka estää.Pentikäinen kohottaa kätensä kohti Roobaa ja osuu tätä pelihanskalla päähän. Rooba loukkaantuu päähän kohdistuvan iskun seurauksena. Näin ollen tilanteesta tulee määrätä säännön 124 iii-kohdan mukaan ottelurangaistus Pentikäiselle.

Pelikiellon pituutta harkittaessa olen katsonut, ettei teossa ole kyse tahallisesta päähän kohdistuvasta iskusta vaan kyse on Pentikäisen lausumassaan kuvaamasta blokkaamisyrityksestä. Katson kuitenkin, että Pentikäinen pelaa tilanteen huolimattomasti ja kohottaa tilanteessa kätensä tarpeettomasti kohti Rooban ylävartaloa ja osuu pelihanskallaan kiekotonta Roobaa päähän. Kontaktissa Rooban päähän kohdistuva kontakti on suhteellisen vähäinen, jos sitä verrataan esimerkiksi tyypillisen taklauksen aiheuttaman iskun voimakkuuteen. Kontakti kuitenkin aiheuttaa Rooban loukkaantumisen. En anna rangaistusharkinnassa painoarvoa kontaktin vähäiselle voimakkuudelle, vaan näkemykseni mukaan tästä tilanteesta määrättävän rangaistuksen tulee olla samaa tasoa muiden päähän kohdistuvista taklauksista määrättyjen pelikieltojen kanssa, joissa taklattu pelaaja on loukkaantunut.

Edellä mainitut asiat huomioiden sekä ottaen huomioon ettei Pentikäiselle ole aikaisemmin määrätty kurinpitomenettelyssä pelikieltoa, katson, että Pentikäiselle tulee määrätä tilanteesta kolmen ottelun pelikielto.

3. Ratkaisu

Määrään Atte Pentikäiselle kolmen (3) ottelun pelikiellon. Pentikäinen on pelikiellossa 20.2.2015 pelattavassa ottelussa Ilves-TPS, 24.2.2015 IFK-Ilves ja 26.2.2015 Ilves-Blues. Lisäksi Pentikäiseltä vähennetään sakkona 2,5 % (3/120) hänen kausipalkasta SM-liigan ja Pelaajayhdistyksen sopimuksen mukaisesti.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 20. helmikuuta 2015

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Antti Seppänen