Klassikkohetki: Kalevi Nummisen kolmas mestaruus 1979

30.1.2015

Tapparan päävalmentajana vuosina 1970-79 toiminut Kalevi Numminen kuuluu Suomi-kiekon uranuurtajiin. Kirvesrintojen kolmas Suomen mestaruus 1979 kruunasi Nummisen Tappara-uran.

Kevään 1979 finaalisarjassa Tappara kohtasi edelliskevään tapaan Ässät, joka oli tuolloin voittanut Suomen mestaruuden. Ässät lähti finaalisarjaan suosikkina kaadettuaan HIFK:n semifinaaleissa voitoin 3-0. Tappara eteni finaaleihin pitkän kaavan kautta voitettuaan TPS:n otteluvoitoin 3-2.

- Kyllähän se finaalisarja oli Ässille pedattu etukäteen. Iso epävarmuus oli päällä, Numminen muistelee tunnelmaa ennen finaalisarjaa.

Finaalisarjassa Tappara aloitti kuitenkin väkevästi ja voitti kaksi ensimmäistä ottelua; Porissa 6-3 ja Tampereella 4-3. Seuraavat kaksi ottelua menivät kuitenkin Ässille 5-3 ja 3-2. Ratkaiseva finaaliottelu 23.3.1979 pelattiin edellisen vuoden tapaan Porissa.

- Porukka oli luottavainen. Me tiesimme, että julisteet on Porissa tehty. Ässillä oli kiire pelata, meillä ei ollut kiire mihinkään.

Kahden erän jälkeen tilanne oli tasan 2-2. Isomäen hallin kahdeksantuhantisen yleisön edessä Tappara käänsi ottelun edukseen päätöserässä kaksi maalia tehneen Jukka Porvarin johdolla. Revanssi hallitsevasta mestarista oli otettu.

- Se oli vähän niinkuin uran tilipäivä.

* * *

Kalevi Numminen oli edelläkävijä valmennuksessa. Hän hankki valmennustietoutta ulkomailta ja oli nostamassa Tapparaa SM-sarjan ja SM-liigan kärkijoukkueeksi. Samaan aikaan pelaajat siirtyivät puoliammattilaisuuteen pääsarjatasolla.

- Kova jakso se oli henkisesti. Tein kaiken mitä osasin ja otin kaiken tiedon, mitä oli maailmasta saatavissa.

Tappara oli Nummisen päävalmentajakaudella seitsemän kertaa peräkkäin mitaleilla. SM-liigan alkuvuosina 1976-79 Tappara pelasi Nummisen johdolla finaaleissa neljästi peräkkäin. Suomen mestaruutta Numminen juhli Tapparan riveissä vuosina 1975, 1977 ja 1979. Mestaruuksia tuli kolme myös pelaajauralla vuosina 1957-69.

A-maajoukkueen päävalmentajana Numminen aloitti vuonna 1973. Hän luotsasi Leijonia kotikisoihin 1974. Uusi maajoukkuekomennus oli pitempi, vuodet 1977-82.

Kalevi Numminen on aateloitu Suomen Jääkiekkoleijonaksi nro 44 vuonna 1986. Kansainvälisen Jääkiekkoliiton Hall of Fame -galleriaan hänet nimettiin vuonna 2011.

* * *

Kuuntele Nummisen ajatuksia maaliskuulta 1979, tutustu tuleviin klassikkohetkiin ja äänestä omaa suosikkiasi >> liiga.fi/klassikkohetket


---
Julkaisija: Antti Seppänen