Kurinpitopäätös Markus Kankaanperän asiassa ottelussa Tappara-Ilves

16.1.2015

Liigan kurinpitäjä on määrännyt Tapparan Markus Kankaanperälle yhden ottelun pelikiellon keskiviikon Tappara-Ilves –ottelussa tapahtuneesta taklauksesta.

Kankaanperä on pelikiellossa 16.1.2015 pelattavassa ottelussa JYP-Tappara.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: Tappara-Ilves
Pelipäivä: 14.1.2015
Peliaika: 51:24

1. Selostus asiasta

Tappara-Ilves ottelun ajassa 51:24 Tapparan Markus Kankaanperä kaartaa Tapparan hyökkäysalueella kohti kiekollista Ilveksen Mikko Kukkosta. Kankaanperä taklaa sivusuunnasta vasemmalla olkapäällä Kukkosta. Kankaanperän taklaus se osuu pääasiassa Kukkosta päähän. Kukkonen ei loukkaannu tilanteessa.

Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta Kankaanperälle ison rangaistuksen ja automaattisen pelirangaistuksen (5+20) päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Kankaanperälle päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Kurinpitäjä on kuullut Kankaanperää tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja päätöksen perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa "pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten."

Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Kukkonen on tilanteessa kiekkoa kuljettava pelaaja, jota voidaan sääntöjen mukaisesti taklata. Kankaanperä kuitenkin suorittaa taklauksensa siten, että kontakti kohdistuu pelkästään Kukkosta päähän.

Säännön 124 ii-kohdan mukaan pelaajalle, joka kohdistaa taklauksen vastustajan pään tai niskan alueelle, tuomitaan yksi seuraavista: (1) pieni rangaistus ja käytösrangaistus; (2) iso rangaistus ja pelirangaistus; (3) ottelurangaistus. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Kankaanperä suorittaa taklauksen siten, että se osuu pelkästään vastustajan päähän. Kukkosen peliasento ei muutu ennen taklausta, joten Kankaanperällä on vastuu, ettei taklaus kohdistu taklattavan pelaajan päähän. Näkemykseni mukaan Kankaanperän taklauksen osumisessa Kukkosen päähään ei ole tahallisuutta tai piittaamattomuutta toisen pelaajan terveydestä. Kukkonen ei loukkaannut tilanteessa. Näin ollen tilanteesta tuomitaan harkinnan mukaan joko pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10), iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus käytöksestä (5+PRK) tai ottelurangaistus (OR). Koska taklaus kuitenkin kohdistuu pelkästään taklattavan päähän, katson, että tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus. Rangaistusharkinnassa on otettu huomioon Kankaanperän suorittama taklaus, se ettei Kukkonen loukkaantunut tilanteessa ja se, ettei Kankaanperällä ole aiempaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

Määrään Tapparan Markus Kankaanperälle yhden (1) ottelun pelikiellon. Kankaanperä on pelikiellossa 16.1.2015 pelattavassa ottelussa JYP-Tappara.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 16. tammikuuta 2015

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Antti Seppänen