Ilmaisia syöttöpisteitä ei ole

23.9.2014
Ilmaisia syöttöpisteitä ei ole

Liiga teki viime keväänä päätöksen siirtyä käyttämään Jääkiekkoliiton kehittämää tilasto- ja tulospalvelujärjestelmää.

Samassa yhteydessä yhtenäistettiin koko tilasto- ja tulospalvelujärjestelmän työnkulku ja toimitsijoiden toimenkuvat. Tilastoinnissa käytettävät tietokoneet uusittiin kaikissa halleissa, ja tilastoivien toimitsijoiden työpisteitä on joissakin halleissa siirretty luotettavamman tilastoinnin edellytysten varmistamiseksi.

Tilastoinnista pelien aikana vastaa viisi toimitsijaa:

  • koti- ja vierasjoukkueen peliajan tilastoijat (molemmilla oma tietokone),
  • laukaisukartan pitäjä (oma tietokone),
  • laukaisukartan pitäjän assistentti
  • syötön nimeäjä (oma tietokone)

Syötön nimeäjä käyttää työpisteellään tietokonetta, josta hän näkee Ruutu+ -palvelusta valvomansa pelin. Lähetys on keskimäärin noin 40 sekuntia myöhässä reaaliajan tapahtumista, joten TV-lähetyksen kuvasta voi hyvin tarkistaa epäselväksi jääneet tilanteet. Ruutu+ -palvelussa on mahdollista myös kelata kuvaa taaksepäin haluamansa määrän ja halutun määrän kertoja, joten ”videotarkistus” on mahdollista jo pelin käydessä.

Ruutu+ -lähetys on tarvittaessa kaikkien viiden toimitsijan käytettävissä, koska heidät on sijoitettu jäähallissa vierekkäin.

Tilastoinnin apuna käytetään lisäksi videomaalituomarin kattokameroita.

Kertyvä tilasto- ja tulospalvelutietokanta on yksinomaan Liigan omistuksessa. Liiga jakaa eri tasoisia käyttöoikeuksia tietokannan rajapintaan. Tietokannasta tuotettavat tilastot ovat Liigan virallisia tilastoja. Näitä virallisia tilastoja käyttävät Liigan yhteistyökumppanit mm. Nelonen, Veikkaus ja Liigapörssi omassa liiketoiminnassaan.

Pelaajilla ja joukkueilla on mahdollisuus pyytää korjausta epäilemäänsä väärään tilastomerkintään pelin aikana aina siihen asti, kunnes tuomarit allekirjoittavat pöytäkirjan pelin loputtua. Väitetty virhe tarkistetaan kuvatallenteelta ja mikäli se osoittautuu perustelluksi, muutetaan pöytäkirjaan oikea merkintä. Pöytäkirjasta korjattu tieto päivittyy kaikkiin tilastoihin välittömästi.

Mikäli kuvatallenteelta ei yksiselitteisesti voi todentaa virhettä tapahtuneeksi, jää alkuperäinen pöytäkirjamerkintä voimaan.

Huomattava on edelleen se, että toimitsijoiden käytössä on myös videomaalituomareiden kattokameroiden materiaali, joka usein kertoo selkeämmin esim. maalinedustatilanteiden kiekkoon koskeneet pelaajat, kuin normaali TV-kuva.

Mikäli jokin pelitilanne on tilastoissa edelleen väärin, palautetta aiheesta voi antaa osoitteeseen palaute@liiga.fi. Liitä mukaan yhteystietosi ja mahdollisimman tarkka kuvaus tapahtumasta ja videon aikaleima kyseistä kohdasta videota. Nimettömiä palautteita ei käsitellä.


---
Julkaisija: Antti Seppänen