Kurinpitopäätös Lukon Teemu Nurmen asiassa ottelussa Blues-Lukko 29.3.2014

31.3.2014
Tämä uutinen on tuotu Liigan vanhoilta sivuilta, ja siksi linkit, kuvat ja asettelu saattavat toimia väärin.
Liigan kurinpitäjä määräsi Nurmelle kahden ottelun pelikiellon.

 

JÄÄKIEKON SM-LIIGA OY 31.3.2014

Kurinpitäjä Sampo Liusjärvi Nro 29/2013-2014

 

KURINPITOPÄÄTÖS TEEMU NURMEN ASIASSA

Tapahtuma-aika 29.3.2014

Ottelu: Blues-Lukko

Peliaika 22:02

 

1. Selostus asiasta

Blues-Lukko -ottelun ajassa 22:02 Lukon Teemu Nurmi taklaa Bluesin Tommi Huhtalaa. Ottelun erotuomarit tuomitsivat taklauksesta 5 minuutin rangaistuksen ja automaattisen pelirangaistuksen (5+PRK) ryntäyksestä.

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitäjän käsiteltäväksi, koska tilanteesta tulee määrätä päävideotuomarin näkemyksen mukaan ottelurangaistus kohtuuttoman kovasta pelistä.

Huhtala loukkaantui tilanteessa eikä pelannut enää ottelussa.

Kurinpitäjä on kuullut Nurmea.

 

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Huhtala saa Bluesin hyökkäyssiniviivalla irtokiekon haltuunsa ja lähtee kuljettamaan kiekkoa poikki kentän. Samanaikaisesti Huhtalan tullessa kiekolliseksi hyökkäyssuuntaan luisteleva Nurmi kääntyy punaviivalla takaisin puolustamaan. Nurmi tulee tilanteeseen ja taklaa kiekollista Huhtalaa voimakkaasti Huhtalaa vasemmalle puolelle. Huhtala lentää taklauksen voimasta jäähän ja loukkaantuu.

Nurmen taklaus kohdistuu kiekolliseen pelaajaan, jota saa sääntöjen mukaan taklata. Nurmi pääsee suorittamaan taklauksen tilanteessa, jossa Huhtala on paineistettu toisen Lukon pelaajan taholta ja jossa Huhtala ei havaitse taklaamaan tulevaa Nurmea. Nurmi tulee Huhtalan rintamasuuntaan nähden sivusta.

Liigan kurinpitokäytännössä ja tiedottamisessa pelaajille on korostettu viime vuosien aikana pelaajien vastuuta toisen pelaajan terveydestä. Tunnettu tosiasia on, että yleisimmin niskan retkahdusvammat ja aivotärähdykset syntyvät tilanteissa, joissa taklattu pelaaja ei havaitse taklausta eikä pysty vastaanottamaan taklausta jännittämällä lihaksiaan. Toisaalta jääkiekossa kiekolliseen kohdistuvat kovatkin taklaukset ovat sallittuja ja kiekollisen pelaajan tulee aina ollut varautunut fyysiseen kontaktiin. On kuitenkin tunnustettava, että erityisesti tilanteissa, joissa pelaaja kamppailee kiekosta vastustajajoukkueen pelaajan kanssa, hänen ei voida edellyttää havaitsevan mahdollisen kolmannen pelaajan tulemista tilanteeseen kuolleesta kulmasta. Koska näihin tilanteisiin liittyy huomattava loukkaantumisriski, vastuu taklauksesta ja siitä, ettei taklattu pelaaja loukkaannu, on yksinomaan taklaajalla.

Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta rangaistuksen ryntäämisestä.

Sääntökirjan säännön 522 mukaan pelaajalle, joka syöksyy, hyppää tai ryntää vastustajan tai maalialueellaan olevan vastustajan maalivahdin kimppuun, tuomitaan rangaistus ryntäämisestä. Säännön 527 mukaan pelaajalle, jonka suorittama sääntöjen vastainen rike saattaa aiheuttaa tai aiheuttaa vastustajan loukkaantumisen, tuomitaan ottelurangaistus kohtuuttoman kovasta pelistä.

Nurmen suorittamassa taklauksessa ei ole hyppyä eikä hän ota vauhtia taklaamaan tullessaan ylipaljoa. Taklaus ei myöskään ole päähän kohdistunut taklaus, koska valtaosa taklauksen voimasta kohdistuu Huhtalan olkavarteen. Katson kuitenkin, että taklaus on teknisestä puhtaudestaan huolimatta täyttää ryntäyksessä tarkoitetun "ryntäyksen" tunnusmerkistön, koska se on suoritettu kolmantena pelaajana kuolleesta kulmasta. Lisäksi, koska Huhtala loukkaantuu ryntäyksen seurauksena, taklaus täyttää kohtuuttoman kovan pelin tunnusmerkistön.

Edellä mainituilla perusteilla määrään tilanteesta Nurmelle ottelurangaistuksen ja katson oikeaksi rangaistukseksi kuluvan kauden kurinpidossa määrätyt rangaistukset huomioiden kahden (2) ottelun pelikiellon. Nurmelle ei ole aikaisemmin määrätty kurinpitomenettelyssä pelikieltoja.

 

3. Ratkaisu

Määrään Teemu Nurmelle kahden (2) ottelun pelikiellon. Nurmi on pelikiellossa 31.3.2014 pelattavassa ottelussa Lukko-Blues sekä lisäksi seuraavassa edustamansa joukkueen playoffs- tai runkosarjaottelussa. Lisäksi Nurmelta vähennetään sakkona 1,67 % (2/120) hänen kausipalkasta SM-liigan ja Pelaajayhdistyksen sopimuksen mukaisesti.

 

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

 

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 31. maaliskuuta 2014

 

Sampo Liusjärvi

Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: