Champions Hockey League aloittaa elokuussa 2014

9.12.2013
Tämä uutinen on tuotu Liigan vanhoilta sivuilta, ja siksi linkit, kuvat ja asettelu saattavat toimia väärin.
Eurooppalaisten jääkiekkoliigojen yhteistyössä rakentama konsepti nostaa jääkiekon näkyvyyttä ja tuo lajin entistä paremmin katsojien ulottuville.

Jääkiekon SM-liiga Oy on perustajaosakkaana mukana yhdessä viiden muun eurooppalaisen liigan, 26 seuran ja Kansainvälisen jääkiekkoliiton yhteishankkeessa, jossa kansallisten liigojen rinnalla pelataan maanosan mestaruudesta kaudesta 2014-2015 alkaen. CHL:n suomalaisia perustajaosakkaita ovat HIFK, JYP, KalPa, Kärpät, Tappara ja TPS.

– On hienoa, että kansallisten liigojen ja IIHF:n yhteinen tahtotila toteutui näinkin nopeasti. Eurooppalainen yhteistyö on tarpeen lajin yleisen arvostuksen nostamiseksi, toteaa Liigahallituksen puheenjohtaja Hannu Penttilä.

– Kotimaisen Liigamme panos ja rooli uuden CHL:n kehittämisessä on ollut merkittävä. Liigan mukanaolo takaa suomalaiselle jääkiekolle vahvan näkyvyyden jääkiekon järjestäytyneessä kansainvälistymiskehityksessä, sillä perustajaosakkaina olevan kuuden suomalaisen seuran lisäksi Liigan mukanaolo takaa parhaimmillaan kahdeksan suomalaisseuran osallistumisen turnaukseen.

Yhteistyö antaa uutta voimaa myös kotimaisen sarjan kehittämiselle ja uusien konseptien luomiselle.

– Päähuomio pysyy jatkossakin kotimaan Liigassamme ja sen kehittämisessä. CHL tuo tähän kuitenkin uuden ulottuvuuden tiiviin eurooppalaisen yhteistyön kautta. Euroopan laajuinen yhteistyö myös mahdollistaa ”parhaiden käytäntöjen” lainaamisen liigojen välillä, jolloin toimivat konseptit saadaan käytäntöön nopeasti, sanoo Liigan toimitusjohtaja Kimmo Rannisto.

– Laajemmin ajateltuna tässä on mahdollisuus nostaa jääkiekkoa lajina nykyistä suuremman yleisön tietoisuuteen. Eurooppalaiset jääkiekkoliigat tarvitsevat lisää ”valovoimaa” kilpaillessaan katsojien ja yhteistyökumppaneiden huomiosta. Tämä tilanne on havaittavissa myös suomalaisen Liiga-perheen keskuudessa.

Turnaus pelataan vuosittain kaikkien mukanaolevien kansallisten liigojen yhteiseen peliaikatauluun sovitettuna siten, että osa otteluista pelataan ennen kansallisten sarjojen alkua ja osa kauden aikana. CHL-pelit limittyvät Liigan ja maajoukkuetapahtumien lomaan. Liigan oma ohjelma ei häiriinny ja CHL–ottelut saavat parhaan mahdollisen huomion.

 

IIHF:n tiedote

* * *

CHL 2014–2015

Champions Hockey League on kansallisten liigojen, seurajoukkueiden ja Kansainvälisen jääkiekkoliiton yhteinen hanke, jonka investoinnit ja omistus jakaantuvat 26 seuran (63%), kuuden liigan (25%) ja IIHF:n (12%) kesken.

Ensimmäisellä kaudella mukana on 40 joukkuetta. Kansallisten mestareiden ja perustajaseurojen lisäksi CHL voi jakaa "villejä kortteja" muun muassa muiden eurooppalaisten kansallisten liigojen mestareille.

Yksityiskohdat säännöistä ensimmäisen kauden aikatauluineen esitellään European Trophy -finaaliturnauksessa Berliinissä 22.12.2013. Kaikki kuusi turnauksessa (19.-22.12.2013) pelaavaa joukkuetta kuuluvat 26 perustajajoukkueen ryhmään.

Perustajaliigat ja –joukkueet

Itävalta (EBEL): EC Salzburg, Wien Capitals.
Tshekki (Tipsport Extraliga): Bili Tygri Liberec, Pardubice, Sparta Praha, Vitkovice Ostrava
Suomi (Liiga): HIFK, JYP, KalPa, Kärpät, Tappara, TPS
Saksa (DEL): Adler Mannheim, Eisbären Berlin, ERC Ingolstadt, Krefeld Pinguine
Sveitsi (NLA): SC Bern, Fribourg-Gottéron, Zürich Lions, EV Zug
Ruotsi (SHL): Djurgården, Frölunda, Färjestad, HV71, Linköping, Luleå

Champions Hockey Leaguen hallitus

Seurajoukkueiden edustajat:
Anders Ternbom, SWE, puheenjohtaja
Petr Briza, CZE
Timo Everi, FIN
Peter John Lee, GER
Peter Zahner, SUI
Rupert Zamorsky, AUT

Liigat:
Christian Feichtinger, AUT
Gernot Tripcke, GER

Kansainvälinen jääkiekkoliitto:
Kalervo Kummola, FIN

* * *

– Perustajien sitoutuminen ja innokkuus on koko projektin käynnistämisen aikana ollut selkeä signaali yhteisen Champions Hockey Leaguen tarpeellisuudesta. Champions Hockey League vie eteenpäin European Trophyn perimää: löydetään paras joukkue parhaasta liigasta, kruunataan kaikkien tunnustama Euroopan mestarijoukkue, tiivistää hallituksen puheenjohtaja Anders Ternbom.

– Olen iloinen siihen mitä olemme jo nyt saavuttaneet. Ilman European Trophya ei olisi ollut mahdollista synnyttää Champions Hockey Leaguea. Edellisten neljän European Trophyn voittajajoukkueet ovat osa uuden CHL:n tulevaisuutta. Tämä osaltaan kertoo, kuinka tärkeää työ vuodesta 2010 pelatun Trophyn parissa on ollut, sanoo saksalaisten joukkueiden edustaja Peter John Lee.

– Tämä on merkittävä askel eurooppalaisille jääkiekkoliigoille ja -seurajoukkueille. Näkemyksemme mukaan yhtenäisyytemme CHL:n ympärillä lisää varmuudella paikallisten liigojen ja seurojen arvostusta – kuten vastaavat Eurooppa-liigat ovat tuoneet esimerkiksi jalkapallolle, käsipallolle ja koripallolle, sanoo CHL:n hallituksen jäsen ja saksalaisen DEL-liigan toimitusjohtaja Gernot Tripcke.

– Kun kokoonnuimme ensimmäistä kertaa perustajajäsenten kesken Barcelonassa kesäkuussa 2012, tiesimme, että tästä voi tulla jotain uutta ja hienoa. Mutta luulen kuitenkin, että vain muutama meistä tuolloin uskoi, että jo puolitoista vuotta myöhemmin julkistaisimme ylpeinä yhteisen ja valmiin pohjan yhteiselle eurooppalaiselle liigalle. Tämä on merkittävä päivä jääkiekolle Euroopassa, toteaa Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola.


---
Julkaisija: