Kurinpitopäätös Ilveksen Kai Kantolan asiassa ottelussa Ilves-Kärpät 10.1.2013

17.1.2013
Tämä uutinen on tuotu Liigan vanhoilta sivuilta, ja siksi linkit, kuvat ja asettelu saattavat toimia väärin.
SM-liigan kurinpitoryhmä määräsi Kantolan yhdeksän ottelun pelikieltoon.

 

JÄÄKIEKON SM-LIIGA 17.1.2013

Kurinpitoryhmä Nro 37/2012-2013

 

KURINPITOPÄÄTÖS KAI KANTOLAN ASIASSA

Tapahtuma-aika 10.1.2013

Ottelu: Ilves-Kärpät

Peliaika 22:06

 

1. Selostus asiasta

Ottelupöytäkirjan mukaan ajassa 22:06 Ilveksen Kai Kantolalle tuomittiin muun ohella väkivaltaisuudesta 5+PRK.

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee tuomita ottelurangaistus (OR). Kurinpitäjä on siirtänyt asian ratkaisemisen kurinpitosääntöjen 2 luvun 3 §:n mukaisesti kurinpitoryhmälle, koska kurinpitäjän näkemyksen mukaan tilanteesta tulee määrätä yli neljän ottelun pelikielto.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta.

Kurinpitoryhmä on kuullut Kantolaa ja hän on antanut lausuman tilanteesta.

Kurinpitäjä on asettanut Kantola väliaikaiseen pelikieltoon asian käsittelyn ajaksi.

 

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 528 B-kohdan mukaan pelaajalle, joka aloittaa nyrkkitappelun tuomitaan ottelurangaistus.

Videotallenteelta käy ilmi, että ensimmäinen kontakti Kantolan ja Ohtamaan välillä syntyy Kärppien puolustusalueella, jossa Kantola käyttää poikittaista mailaa Ohtamaahan. Tämän jälkeen Kärppien hyökkäyssuuntaan luistellessa Kantola koukkii mailallaan Ohtamaata takaapäin useita kertoja keskialueella Ohtamaan jatkaessa pelaamista. Kärppien hyökkäysalueella Kantola tiputtaa pelihanskansa lyöden ensin Ohtamaata päähän, jonka jälkeen Kantola repii Ohtamaan jäähän lyömällä Ohtamaata takaapäin. Ohtamaan kaaduttua hallitsemattomasti jäähän Kantola lyö useita kertoja jäässä itseään suojelevaa Ohtamaata, jatkuen aina erotuomareiden väliintuloon saakka.

Kurinpitoryhmä katsoo, että Kantola on syyllistynyt edellä kuvatulla toiminnallaan yksipuoleiseen, tahalliseen, ja ei-spontaaniin nyrkkitappelun aloittamiseen. Kyse on säännön 528 B-kohdan rikkomisesta, josta seurauksena on ottelurangaistus. Sääntökirjan säännön 507 mukaan ottelurangaistuksen saaneelle pelaajalle tuomitaan automaattisesti pelikieltoa siten, että hän on vähintään seuraavan ottelun pelikiellossa.

Päätösharkinnassaan kurinpitoryhmä pitää rangaistusta ankaroittavana seikkana sitä, että Kantola on katsonut oikeudekseen käyttää omankäden oikeutta jäällä sekä sitä, että Kantola lyö pelitilanteen ulkopuolella tappeluhalutonta ja jäässä makaavaa vastustajan pelaajaa. Rangaistusta ankaroittaa myös se, että Kantola aloittaa tappelun täysin tarkoituksenhakuisesti vailla mitään kunnioitusta jääkiekon ja SM-liigan sääntöjä kohtaan sekä välinpitämättömästi teon kohteena olevan pelaajan turvallisuudesta ja pelin sekä pelaajan kunnioitusta.

Toisaalta tapahtumaa ei edeltänyt tuomarien joukkueille ja samalla Kantolalle antamaa varoitusta toisin kuin Kurinpitoryhmän päätöksessä Nro 4/2012-2013 arvioidussa muutoin nyt kyseessä olevaa tilannetta vastaavanlaisessa tilanteessa.

 

3. Ratkaisu

Kai Kantola määrätään yhdeksän (9) ottelun pelikieltoon. Kantola on pelikiellossa Ilveksen seuraavista yhdeksästä SM-liigaottelusta 11.1.2013 alkaen. Lisäksi Kantolalta vähennetään sakkona hänen kausipalkastaan (9/120) 7,50 % SM-liigan ja Pelaajayhdistyksen sopimuksen mukaisesti.

 

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla liigahallitukselle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

 

5. Päiväys ja allekirjoitus

Helsingissä, 17. tammikuuta 2013

 

SM-liigan kurinpitoryhmä


---
Julkaisija: