KILPAILUSÄÄNNÖT

Suomen jääkiekkoliiton liittovaltuusto on hyväksynyt kilpailusäännöt, joissa on yksityiskohtaisempaa tietoa muun muassa pelaajasiirtoihin, kasvattajakorvauksiin, kurinpitoon ja jatkoaikojen pelaamiseen liittyen. Jääkiekon SM-liiga Oy:llä on oman kilpailusääntönsä, jotka eroavat tietyiltä osin Jääkiekkoliiton vastaavista. Jääkiekkoliiton säännöt ovat luettavissa pdf-muodossa liiton sivuilla. >> LUE KILPAILUSÄÄNNÖT TÄSTÄ

* * *

PLAYOFFS-OTTELUIDEN PELAAMINEN

Playoffs-otteluihin selviytyy runkosarjan 10 parasta joukkuetta.

Playoffsien 1. kierroksella runkosarjan seitsemänneksi sijoittunut joukkue kohtaa sijalle 10 sijoittuneen joukkueen. Toisessa otteluparissa kohtaavat sijoille 8 ja 9 sijoittuneet joukkueet. Ottelusarjat pelataan paras kolmesta -järjestelmällä eli kaksi voittoa ottanut joukkue selviytyy neljännesfinaaleihin.

Neljännesfinaaleissa otteluparit muodostetaan seuraavasti:

Ottelusarjat pelataan paras seitsemästä -järjestelmällä eli neljä voittoa ottanut joukkue selviytyy semifinaaleihin.

Semifinaaleissa otteluparit määräytyvät jälleen runkosarjasijoitusten mukaan. Parhaiten sijoittunut kohtaa heikoimmin sijoittuneen.

Ottelusarjat pelataan paras seitsemästä -järjestelmällä eli neljä voittoa ottanut joukkue selviytyy finaaleihin, hävinneet pelaavat yksiosaisen pronssiottelun.

Finaalisarja pelataan paras seitsemästä -järjestelmällä eli neljä voittoa ottanut joukkue voittaa Suomen mestaruuden.

* * *

Jääkiekon SM-liigassa noudatettavia sääntöjä, jotka osin poikkeavat Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) säännöistä ja toimintaohjeista:

TUULETUS MAALINTEON JÄLKEEN

Maalinteon jälkeen on pelaajilla oikeus tulla vaihtoaitiosta jäälle "tuulettamaan".

10 MINUUTIN KÄYTÖSRANGAISTUS

Jos pelaaja on saanut 10 minuutin käytösrangaistuksen, hän voi lähteä pukuhuoneeseen, kun peliaikaa on jäljellä alle 10 minuuttia. Koska Liigassa on käytössä 5 minuutin jatkoaika, pelaaja voi näin ollen poistua pukuhuoneeseen kun peliaikaa on pelattu 55 minuuttia. Sääntö ei ole voimassa playoffs-otteluissa, koska niissä maksimiotteluaikaa ei voida tietää etukäteen.

KURINPITOMENETTELY

Liigassa noudatetaan Liigan omaa kurinpitomenettelyä.

LIIGAN MAINOSKATKO

Jokaisessa Liigan ottelussa pidetään kaksi (2) mainoskatkoa / erä. Katko on 60 sekuntia. Katkoa ei pidetä playoffs-otteluiden jatkoerissä.

PISTEPÖRSSI

Voittomaalikilpailun ratkaisumaalia ei tilastoida pistepörssiin, maalintekijän osalta maalipörssiin ja mv:n osalta torjuntatilastoihin.

JATKOAIKASÄÄNNÖT

Ennen viiden minuutin jatkoaikaa pidetään kahden (2) minuutin tauko varsinaisen peliajan jälkeen. Jäätä ei kunnosteta, ja joukkueet jatkavat puolustamalla samaa maalia kuin kolmannessa erässä.

SÄÄNTÖ 63 – VOITTOMAALIKILPAILU

SÄÄNTÖ 115 – RANGAISTUKSET JATKOAJALLA

VOITTOMAALIKILPAILUN SÄÄNNÖT

 1. Kaikki laukaukset suoritetaan samoihin päätyihin kuin 3. erä ja jatkoaika pelattiin.
 2. Voittomaalikilpailu aloitetaan kolmella (3) pelaajalla kummastakin joukkueesta. Pelaajat ampuvat vuorotellen. Pelaajia ei tarvitse nimetä etukäteen. Voittomaalikilpailuun voivat osallistua kaikki pelaajat, jotka ovat joukkueen kokoonpanossa virallisessa pöytäkirjassa kohdassa 3 määritellyin poikkeuksin.
 3. Pelaajaa, jonka rangaistus ei ehtinyt päättyä ennen jatkoajan päättymistä, ei voida nimetä voittomaalikilpailuun, vaan hänen on pysyttävä rangaistusaitiossa tai pukuhuoneessaan. Voittomaalikilpailun aikana rangaistuksia saaneiden pelaajien on myös pysyttävä voittomaalikilpailun loppuun saakka rangaistusaitiossa tai pukuhuoneessa.
 4. Päätuomari pyytää joukkueiden kapteenit erotuomarialueelle ja arpoo kilpailun aloittajan. Arvonnan voittaja saa valita ampuuko hänen joukkueensa ensimmäisenä vai toisena.
 5. Kumpikin joukkue voi vaihtaa maalivahtia jokaisen laukauksen jälkeen.
 6. Laukaukset suoritetaan IIHF:n sääntökirjan 2014–2018 säännön 63 mukaisesti.
 7. Molempien joukkueiden pelaajat ampuvat vuorotellen, kunnes ratkaiseva maali on ammuttu. Jäljellä olevia laukauksia ei suoriteta.
 8. Jos tulos kolmen pelaajaparin jälkeen on tasan, jatketaan "kerrasta poikki" -periaatteella pari kerrallaan. Pelaajat voivat olla samat tai uudet. Huom! Ensimmäisenä ampuu voittomaalikilpailun alussa toiseksi ampunut joukkue. Sama pelaaja voi ampua jokaisen laukauksen kerrasta poikki -laukauksissa. Ottelu ratkeaa, kun toisen joukkueen pelaaja onnistuu maalinteossa ja parinsa ei.
 9. Pöytäkirjaan merkitään kaikki suoritetut laukaukset, ampujat, maalivahdit ja tehdyt maalit.
 10. Vain ratkaiseva maali lasketaan ottelun lopputulokseen. Maalia ei merkitä pistepörssiin.
 11. Mikäli joukkue kieltäytyy osallistumasta voittomaalikilpailuun, tuomitaan se hävinneeksi. Mikäli pelaaja kieltäytyy suorituksesta, merkitään laukauksen tulokseksi "ei maali".

VIDEOMAALITUOMARISÄÄNNÖT

Videomaalituomaria käytetään vain seuraavissa tapauksissa:

 1. Päätettäessä, ylittikö kiekko maaliviivan tason.
 2. Päätettäessä, ylittikö kiekko maaliviivan tason ennen kuin maalikehikko siirtyi pois paikaltaan.
 3. Oliko erä tai otteluaika päättynyt, kun kiekko ylitti maaliviivan tason?
 4. Päätettäessä, ohjattiinko kiekko maaliin kädellä tai potkaistiinko kiekko maaliin.
 5. Menikö kiekko tuomarista maaliin?
 6. Pelasiko hyökkäävän joukkueen pelaaja kiekon maaliin maalin yläriman yläpuolella olevalla korkealla mailalla?

Mikäli videotarkastelusta ei kyetä selvittämään kohdissa 1-5 mainittuja asioita, toimitaan seuraavasti:

Joukkueella ei ole oikeutta pyytää videotarkastelua. Kun päätuomari pyytää videotarkastelun, tulee kaikkien pelaajien mennä pelaajapenkkiensä luo. Vain kapteenit voivat olla jäällä videotarkastelun aikana.

LIIGAN SÄÄNTÖJÄ KURINPIDOSTA JA PÄÄVIDEOTUOMAREISTA

Jääkiekkoon on laadittu säännöt, joiden noudattamista myötävaikuttamaan on säädetty rangaistukset. Rangaistusvalta jääkiekko-ottelun aikana on yksin erotuomarilla. Erotuomarin ratkaisut ottelussa ovat peruuttamattomia.

Erotuomarin antamia rangaistuksia ei voida kurinpitoelinten toimesta lieventää vaan voidaan ainoastaan tuomita lisärangaistuksia. Jääkiekon SM-liiga Oy:n sääntöjen, kilpailumääräysten, näiden rangaistusmääräysten ja muiden liigahallituksen tai sen valtuuttaman elimen antamien määräysten ja päätösten alaisia ovat kaikki SM-liigan, liigahallituksen ja sen asettamien elinten jäsenet ja toimihenkilöt, seurat sekä niiden hallitusten ja näiden asettamien elinten jäsenet ja toimihenkilöt sekä liigaseurojen pelaajat ja muut joukkueeseen kuuluvat henkilöt sekä lisäksi ne henkilöt ja yhteisöt, jotka ovat kirjallisesti sitoutuneet noudattamaan näitä määräyksiä. Näitä sääntöjä sitoutuvat ja hyväksyvät noudattamaan kaikki SM-liigan virallisiin tehtäviin osallistuvat.

Päätuomareiden, otteluvalvojien ja päävideotuomarin yhteistoiminta ottelurangaistuksissa ja sääntö 510 SM-liigassa on jokaisessa ottelussa paikan päällä otteluvalvoja ja lisäksi jokaisella ottelukierroksella on käytössä päävideotuomari. Otteluvalvojina ja päävideotuomareina toimivat SM-liigan nimeämät henkilöt.

Jos jääkiekon sääntökirjan mukaan tilanteesta ei ole mahdollista tuomita muuta kuin ottelurangaistus, erotuomarit tuomitsevat ottelurangaistuksen. Missään muussa tapauksessa erotuomarit eivät tuomitse jäällä ottelurangaistusta vaan korkeintaan 5 + PRK:n.

SM-liigan päävideotuomarilla ja otteluvalvojalla on oikeus käyttää sääntöä 510. Päävideotuomarin päätös käyttää sääntöä 510 tulee perustua otteluvideoon. Otteluvalvojan päätös käyttää sääntöä 510 tulee perustua otteluvalvojan tekemään näköhavaintoon. Päävideotuomarin tai otteluvalvojan tulee ilmoittaa molemmille joukkueille ottelupäivää seuraavana päivänä klo 11.00 mennessä säännön 510 käyttämisestä.

Otteluvalvoja ilmoittaa päävideotuomarille kaikki tilanteet, joista olisi tullut otteluvalvojan näkemyksen mukaan tuomita ottelurangaistus. Jollei tilanteesta ole videotallennetta, otteluvalvoja tekee tilanteesta raportin suoraan kurinpitäjälle.

Päävideotuomari katsoo videotallenteelta kaikki tilanteet, joista tuomaristo on tuominnut 5 + PRK tai jotka otteluvalvoja on hänelle ilmoittanut. Päävideotuomarin tulee saattaa tilanne kurinpitokäsittelyyn, jos tilanteesta päävideotuomarin näkemyksen mukaan tulee määrätä ottelurangaistus. Päätös tulee tehdä pelipäivää seuraavana päivänä klo 11.00 mennessä ja siitä on ilmoitettava samassa ajassa ottelussa pelanneille joukkueille.

Ottelussa pelanneilla joukkueilla on oikeus saattaa tilanne kurinpitokäsittelyyn kurinpitosääntöjen 4 luvun 5 §:n mukaisesti, jollei tilanne ole muuten päätynyt kurinpitokäsittelyyn.

SM-liigan toimitusjohtajalla on 48 tunnin kuluttua ottelun alkamisesta lukien oikeus käyttää sääntöä 510, mikäli päävideotuomari tai otteluvalvoja eivät todennäköisesti voineet tilannetta havaita tai tilanteesta löytyy lisämateriaalia, joka ei ollut sillä hetkellä käytettävissä. SM-liigan toimitusjohtajan tulee ilmoittaa joukkueille sähköpostitse säännön 510 käyttämisestä 48 tunnin määräajassa.

Päävideotuomari tai otteluvalvoja ei osallistu kurinpitokäsittelyyn.

Kurinpitäjällä ja kurinpitoryhmällä on oma harkintavaltansa tilanteissa eivätkä ne ole sidottuja päävideotuomarin tai otteluvalvojan näkemykseen.