Lukko on noussut Timo Rajalan aikakautena Liigan huippuseuraksi – mestaruus olisi toiveiden täyttymys

19.4.2021
Lukko on noussut Timo Rajalan aikakautena Liigan huippuseuraksi – mestaruus olisi toiveiden täyttymys

Liiga ja Fristads nostavat kevään aikana esille Liigassa työskenteleviä ammattilaisia ja tuovat esille eri tehtävissä toimivia oman alansa huippuja. Nyt esittelyvuorossa on Rauman Lukon pitkäaikainen toimitusjohtaja Timo Rajala.

Rajala on Liiga-joukkueiden pitkäaikaisin toimitusjohtaja. Hän aloitti toimessaan vuonna 2007. Raumalta lähtöisin oleva Rajala lähti ensin opiskelujen perässä Turkuun, josta tie vei Helsinkiin töihin. Sitten avautui Lukon toimitusjohtajan paikka ja Rajala päätti yrittää onneaan.

– Olin Elisalla töissä ja minulla oli siellä hyvä vakanssi, mutta mietin voisiko yhdistää liike-elämää ja urheilua. Toimitusjohtajan paikkoja ei tule usein tarjolle Liiga-seuroissa ja ajattelin, että nyt olisi hyvä mahdollisuus hakea. Urheilun puolelta saa niitä kilpailullisia ja urheilullisia tunteita, joita ei liike-elämästä välttämättä saa, Rajala kertoo.

Rajalan mukaan urheilun parissa toimiessa on eri tavalla suurennuslasin alla kuin isossa konsernissa työskennellessä.

– Suurin ero on median huomio ja ihmisten kiinnostus. Yrityspuolella toki olet tekemisissä sidosryhmien ja asiakkaiden kanssa, mutta urheilun puolella tulee ottaa huomioon myös median kiinnostus ja urheilu on ihmisille tärkeä. Se on se suurin ero ja samalla se tuo myös oman mausteensa, avaa Rajala.

Median lisäksi urheilujohtaja on helppo kohde myös kannattajille, mikäli asiat eivät mene odotetulla tavalla.

– Toimitusjohtaja vastaa yrityksen toiminnasta, ja kun asiat menevät hyvin, niin silloin tulee kiitosta, ja kun asiat menevät huonosti, niin sitten tulee kritiikkiä. Se on yksi iso osa tätä hommaa, että miten sen käsittelee, ymmärtää ja ottaa vastaan.

Rajala myöntää, että välillä kritiikkiä on tullut eikä se aina ole ollut rakentavaa tai asiallista.

– Onhan sitä tullut ja meilläkin on ollut vaihtelevia kausia. Olemme olleet useana vuotena välierissä ja yhtenä vuotena playoutissa. Se oli varmasti raskain kausi, kun pelattiin sarjapaikasta. Silloin tuli paljon kritiikkiä, joka ei aina ollut ihan oikeutettua.

Urheilujohtamisessa on kiinni töissä käytännössä koko ajan. Perinteisiä työaikoja ei ole, vaan on oltava valmis tekemään töitä ajasta ja paikasta riippumatta. Sen allekirjoittaa myös Rajala.

– Tämä on täysin 24/7 hommaa. Koko ajan pitää olla tavoitettavissa ja valmiina tekemään päätöksiä sekä ottamaan kantaa. Sitten, kun on vähän rauhallisempaa, niin siinä ehtii vähän hengähtää. Tärkeintä on olla tavoitettavissa ja mukana päätöksenteossa. Ei liike-elämässäkään ole enää sellaisia 8-16 päiviä, vaan viestivälineet ovat nykypäivänä sellaisia, että puhelin ja sähköposti ovat koko ajan taskussa. Pitää pystyä yhdistämään työ ja vapaa-aika. Se on sellainen kombinaatio.

Liiga-seuran toimitusjohtajan menestykselliseen hoitamiseen tarvitaan Rajalan mukaan muutamia selkeitä vahvuuksia.

– Rauhallisuus, pitkäjänteisyys, kyky verkostoitua ja ottaa huomioon kaikki sidosryhmät tasapuolisesti, Rajala luettelee.

Rajala pelasi nuorempana jääkiekkoa ja kävi läpi Lukon junioriputken. Side oli siis vahva seuraan jo ennen kuin hänestä tuli toimitusjohtaja. Toimitusjohtajana hän joutuu välillä tekemään koviakin ratkaisuja, ja silloin on Rajalan mukaan parempi jättää sydämen asiat taka-alalle.

– Fanius täytyy unohtaa. Muuten tulee isoja ongelmia.

Rajalan aikakautena Lukko on kehittynyt pienestä Liiga-seurasta yhdeksi liikevaihdoltaan suurimmaksi. Se on levittänyt haaransa myös muille toimialoille vankistaen siten samalla myös jääkiekkopuolen taloudellista puolta.

– Olemme vahvasti mukana viihdeliiketoiminnassa ja järjestämme Raumalla useita viihdetapahtumia vuoden aikana. Siitä on tullut meille merkittävä liiketoiminta. Lisäksi meillä on mainosnäkyvyyttä eli LED-mainostauluja Raumalla, ravintolatoimintamme on jalkautettu hallin lisäksi myös Rauman keskustaan ja meillä on Raumanmeren rannalla ajanviettopaikka, jossa on majoitustilaa 30 hengelle. Emme ole siis pelkästään jääkiekosta tulevien tulojen varassa.

Rajalan mielestä on välttämätöntä, että Rauman kokoisella markkina-alueella pystyy haalimaan tuloja myös muualta kuin lipputuloista ja yhteistyökumppaneilta.

– Mitä pienempi paikkakunta, sitä rajallisempi määrä on yhteistyökumppaneita, joilta kerätä rahaa. Jos haluaa kehittyä kärkiseuraksi, on pakko hakea tulovirtaa muualta. Ne pitää sitten arvioida tarkasti, että mitkä ovat ne alat, joihin lähdetään laajentumaan.

Koronapandemia on iskenyt kovalla kädellä myös Liiga-seuroihin. Se on pakottanut seurat miettimään ja tehostamaan omaa toimintaansa. Rajala uskoo, että pitkässä juoksussa koronatilanne saattaa jopa kääntyä jääkiekon ja seurojen hyväksi.

–Jääkiekolla oli viimeiset kymmenen vuotta vahvaa kasvuaikaa, mutta nyt tuli sitten iso pudotus. Jokainen seura on joutunut katsomaan, mitkä asiat ovat järkeviä ja mitkä kantavat myös tulevaisuudessa pitkäjänteisyydellä. Uskon, että pitkällä aikavälillä tästä ajasta saattaa olla paljonkin hyötyä.

Lukko uutisoi tammikuussa, että Rajala jättää tehtävänsä ja siirtyy uusien haasteiden pariin tämän kauden jälkeen. Päätös oli kytenyt Rajalan takaraivossa jo pitkään.

– Noin 5-6 vuotta sitten mietin, että kun Lukko voittaa mestaruuden, niin se olisi oikea hetki lopettaa. Nyt mahdollisuus tuli aiemmin ja ratkaisu oli lopettaa tähän kauteen.

Rajalan aikana Lukko on noussut Liigan isojen seurojen joukkoon ja varteenotettavaksi mestari- ja mitalikandidaatiksi. Hän kokee, että nyt oli oikea hetki antaa jollekin toiselle viestikapula.

– Ei se ollut vaikea ratkaisu. Olen ollut tässä nyt 14 vuotta, ja sinä aikana on viety seuraa eteenpäin. Olemme muun muassa kolminkertaistaneet liikevaihtomme, viisinkertaistaneet kumppanuusmäärämme ja levittäneet liiketoimintaamme myös muille sektoreille. Olemme kasvaneet yhdestä Liigan pienimmästä seurasta liikevaihdolla mitaten Liigan top 4:ään. Olen oman panokseni antanut, ja nyt on jonkun uuden aika tulla jatkamaan ja tuoda mukanaan uusia sekä freesejä ajatuksia.

Rajala myöntää, että hänen aikakautensa päättyminen mestaruuteen olisi tietyllä tapaa kruunu.

– Se olisi tietenkin toiveiden täyttymys. Viimeisen reilun vuosikymmenen olemme hakeneet mestaruutta. Viime keväänä siihen oli hyvät mahdollisuudet, mutta kausi loppui kesken. Nyt olemme voittaneet runkosarjan ja U20-mestaruuden joten Liiga-mestaruus olisi siihen hyvä jatkumo. Playoffsit ovat kuitenkin aina arvoitukselliset, muistuttaa Rajala.


Fristads pukee ammattilaiset kestävään suorituskykyyn - vastuullisesti.


---
Published by: Aija Saha