Josh Kestner on vastannut TPS:n paidassa koviin odotuksiin

26.11.2020
Josh Kestner on vastannut TPS:n paidassa koviin odotuksiin

Josh Kestner tuli TPS:n riveihin ECHL:n pistepörssin voittajana. Syksy on vienyt hänet Liigan pistepörssin kymmenen kärkeen.

TPS:n Josh Kestner on pimeän ja sateisen marraskuun keskellä täynnä virtaa. Uusi ajanjakso elämään – ensimmäinen laatuaan Euroopassa – on tarjonnut kiekkoilijalle sitä, mitä hän lähti uralleen hakemaan.

– On ollut todella hauskaa. Tämä on hyvä liiga. Tulin täynnä intoa, koska tiesin, että pääsen hyvään liigaan. TPS on ollut hyvä minua kohtaan. Täällä on näytetty, miten pelataan eurooppalaista jääkiekkoa. Joukkuekaverini ovat olleet uskomattomia. Toivottavasti tämä jatkuu läpi kauden, Kestner kertoo.

Kestner tuli Eurooppaan "vasta" hieman alle 27-vuotiaana. Ei siis minään nuorena poikana enää. Syksy on ollut uuden opettelun aikaa.

– En sanoisi, että on ollut helppoa. Puhuisin enemmänkin mukautumisesta. Kun tulin, huomasin heti kilpailun tason, ja että pelityyli olisi erilainen. Siihen piti sopeutua aikansa ja muovautua pelityyliin sopivaksi. Löysin oman paikkani ja tein töitä, että pääsin hyvälle tasolle, hän sanoo.

– Peli on hyvin nopeaa, ei ehkä yhtä fyysistä kuin se, mihin olen tottunut Yhdysvalloissa. Siinäkin on plussansa ja miinuksensa. Peli on erilaista ison kaukalonkin takia. Kiekon kanssa on enemmän aikaa ja pelaamiselle on enemmän tilaa. Se auttaa päätöksenteossa ja kasvattaa itseluottamusta pelien aikana. Oli todellakin erilaista, mutta todella hauskaa.

Kestner siirtyi Liigaan ECHL:stä, jonka pistepörssin hän voitti Toledo Walleyen riveissä viime kaudella. Mies paukutti 58 ottelussa peräti 33+40 pistettä. ECHL onkin ollut viime vuosina tärkeä paikka katsastaa ulkomaalaispelaajia Liigaan, sillä myös viime kauden parhaaksi pelaajaksi valittu ja Lukkoa edustanut Justin Danforth pelasi juuri Lukko-kauttaan edeltäneen talven kovin tehoin ECHL:ssä.

Kestneristä kaavailtiin saman tien tuloksentekijää, ja tämä vaati häneltä myös tietynlaista ajattelutapaa.

– En tuntenut paineita, mutta pidin sitä omana työnäni. En ajatellut, että jos en tekisi pisteitä, meillä menisi huonosti. Kyse oli enemmänkin henkilökohtaisesta tavoitteesta tehdä pisteitä ja auttaa joukkuetta voittamaan ja organisaatiota menestymään. Tästä ajattelusta sain itseluottamusta aloittaa hyvin ja jatkaa siitä, mutta paineita ei ollut, hän sanoo.

– Niiden puheiden ja palaverien perusteella, joita kävin valmentajien kanssa ja mitä olemme puhuneet pukukopissa, minulta odotettiin yleisellä tasolla, että minun olisi tehtävä pisteitä ja pelattava hyvin. Sitä kautta auttaisin TPS:aa huipulle, pelaamaan hyvän runkosarjan ja menemään pitkälle pudotuspeleissä.

Kestner opiskeli ja kiekkoili ennen kahta ECHL-kauttaan vuodet 2014-18 University of Alabama-Huntsvillen yliopistossa. Viimeisen koulukauden tilastot näyttävät selvää kasvua henkilökohtaisissa tehoissa, kun hän teki kaudella 2017-18 peräti 24 maalia, neljä enemmän kuin kolmella edeltävällä kaudella yhteensä.

ECHL:ssä syntyi Newfoundland Growlersissa 22 maalia ja Toledossa mainitut 33 osumaa.Jotain käänteentekevää lienee siis jossain vaiheessa tapahtunut.

– Annan siitä kunnian yliopistovalmentajilleni. Pidimme aina kauden päätöspalaverit, jossa puhuimme, mitä minun pitäisi kehittää. Toisen yliopistovuoteni jälkeen valmentajat sanoivat, että laukausprosenttini on aivan loistava. Piti ampua enemmän. Otin kolmannella kaudella siitä opiksi, ja sen kauden jälkeen sanottiin samaa: laukaukseni oli hyvä ja prosentit kovat. Mitä enemmän ampuisin, sitä enemmän kiekot menisivät sisään. Otin tämän sydämenasiaksi. Viimeisellä kaudellani kiekko tuntui menevän sisään aina, kun lauoin. Hyviä asioita tapahtuu, kun laukoo. Kun tein ensimmäisen ammattilaissopimukseni, pidin tästä kiinni, enkä ole katsonut taakseni, hän sanoo.

Toden totta. Kestner on pommittanut tällä kaudella jo yhdeksän maalia, ja tuolla määrällä hän on maalipörssissä viidentenä. Viimeistelyprosentti on 14,3.

– Olen iloinen pisteistä, mutta elän siitä, että en ole koskaan tyytyväinen. Kaikki kiekkoilijat ajattelevat niin, että emme ole koskaan tyytyväisiä, vaan haluamme aina lisää. Se koskee minuakin. Olen hyvillä siitä, missä olen, enkä missään nimessä pettynyt, mutta en ole koskaan tyytyväinen. Haluan aina parempaa, tehdä pisteitä mahdollisimman paljon ja saada lopulta myös menestystä joukkueena pudotuspeleissä.

Eli voimmeko päätellä, että sekä joukkueelta että Kestneriltä voi odottaa vielä lisää?

– Yes, sir! Aivan varmasti! Vielä on tulossa kokonaan uusi luku, ja siitä tulee vielä hienoa luettavaa, Kestner tunnelmoi.

– Olen optimistinen ja luottavainen, ja lähdemme toisella neljänneksellä ja kauden toisella puolikkaalla lentoon. Meillä on vielä hiottavaa puolustusalueen pelaamisessa niin kuin hyökkäyksessäkin, mikä auttaa meitä voittamaan pelejä. Meillä on hienoja pelaajia, jotka saavat tämän aikaan.

TPS pelaa perjantaina vieraissa JYPiä vastaan. TPS:n seuraava kotiottelu on lauantaina Ässiä vastaan.

***

Teksti: Panu Markkanen


---
Published by: Aija Saha