Derbyjen päivä perjantaina

23.10.2020
Derbyjen päivä perjantaina

Lukko ja TPS kohtaavat jo toistamiseen tämän kauden aikana. (Picture: Teemu Saarinen)

Liigassa pelataan perjantaina viisi ottelua ja otteluja käydään vahvassa paikallishengessä.

HPK-Pelicans
>> Kokoonpanot
>> Liput

Hämeen herruudesta käydään tällä kaudella taas kovaa kilpailua ja yhtenä osana sitä perjantaina HPK ja Pelicans iskevät yhteen. Joukkueet kohtaavat toisensa viikonlopun aikana kahdesti - ensin perjantaina Hämeenlinnassa ja lauantaina Lahdessa.

HPK sai viikolla kaksi kovaa vahvistusta joukkueeseensa, kun Emil Larmi ja Kristian Vesalainen liittyvät HPK:n mukaan lainasopimuksilla. Kumpikaan ei ole vielä mukana perjantaina. Lähtijäpuolella on myös liikennettä, sillä loukkaantunut Jared McIsaac palaa Detroitiin hoitamaan vammaansa.

HPK:n alkukausi on ollut vaikea, sillä se ei ole vielä kyennyt voittoon varsinaisella peliajalla. Ainoa voitto tuli voittomaalikilpailussa TPS:aa vastaan, mutta muuten tappiot ovat painaneet joukkuetta. Joukkueen ykkösnimet ovat olleet Petri Kontiola (1+9=10) sekä neljä maalia tällä kaudella laukonut Jere Innala (4+1=5).

Pelicansilla on kuudesta pelistä kaksi voittoa. Yksi joukkueen ongelmista on tällä kaudella ollut maalinteko, sillä se on onnistunut tekemään 10 maalia. Pelicansin hyökkäyspään tehottomuudesta kertoo myös se, että kuuden ottelun jälkeen parhaat pistemiehet ovat Oskari Laaksonen (1+2=3) ja Waltteri Merelä (0+3=3). Iikka Kangasniemi (2+0=2) ja Sakke Hämäläinen (2+0=2) ovat parhaat maalintekijät. Lahtelaiset eivät ole saaneet vielä hyökkäyspeliään täysin uomiinsa ja se kaipaakin hieman lisää terävyyttä hyökkäyspäässä.

Ilves-Tappara
>> Kokoonpanot
>> Liput

Kauden ensimmäinen Tampereen paikalliskamppailu pelataan perjantaina. Tällä kertaa isäntänä toimii Ilves. Molemmat tamperelaisjoukkueet ovat aloittaneet hyvin ja ovat sarjan kärkipaikoilla. Ilves on piikkipaikalla yhdessä Lukon kanssa ja Tappara seuraa pisteen perässä.

Ilveksen puolustuspelaaminen on tällä kaudella ollut rautaista Lukas Dostalin toimiessa viimeisenä lukkona. Dostal on torjunut tällä kaudella viidessä ottelussa ja torjuntaprosentti on hurja 95,24 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,41. Hyökkäyspäässä Arttu Ruotsalaisen (5+1=6) ruuti on ollut kuivaa ja NHL-laina Juuso Välimäen (2+6=8) pelaaminen on ollut erittäin vahvaa.

Tapparalla on allaan kolme peräkkäistä kotipeliä ja nyt se pääsee pelaamaan neljännenkin tutussa hallissa, vaikkakin toimii tällä kertaa vierasjoukkueena. Tappara ei ole kauden avausottelun jälkeen hävinnyt varsinaisella peliajalla, mutta kaksi jatkoaikatappiota joukkueelle on tullut neljän voiton lisäksi. Tappara pelasi viimeksi torstaina voitettuaan Ässät 5-3. Joukkueen tshekkikaksikko Jiri Smejkal (5+3=8) ja Michael Spacek (2+4=6) ovat olleet joukkueen kantavia voimia hyökkäyspäässä

JYP-Sport
>> Kokoonpanot
>> Liput

Sarjataulukossa peräkkäisillä sijoille olevat JYP ja Sport kohtaavat Jyväskylässä. Jyväskylästä kuului viikolla ikäviä uutisia, kun yt-neuvottelujen tuloksena päävalmentaja Pekka Tirkkonen ja apuvalmentaja Ari Santanen lomautettiin loppuvuoden ajaksi. Lomautuksen aikana joukkueen valmennustehtäviä hoitavat Jukka Varmanen, seuran kehityspäällikkö Jussi Tupamäki ja osa-aikainen maalivahti Jarkko Hyytiä. Nähtäväksi jää miten uutiset vaikuttavat joukkueen esityksiin jäällä.

JYP otti viime viikonloppuna kaksi voittoa SaiPasta, kun ensin se voitti kotikentällään selvästi 5-1 ja sitten Lappeenrannassa jatkoajan jälkeen 2-1. JYPin puolustuspelaaminen toimi maalivahti Veini Vehviläisen johdolla erinomaisesti. Sportia vastaan on kuitenkin löydettävä aseita hyökkäyspäässä, sillä vaasalaiset ovat pitäneet kolmessa edellispelissään oman päänsä puhtaana. Miska Siikonen (2+3=5) ja Jerry Turkulainen (3+2=5) ovat JYPin parhaat pistemiehet ja Jani Tuppurainen (3+1=4) on ollut joukkueen paras maalintekijä.

Sportin maalivahti Rasmus Reijola on pitänyt tällä kaudella nollat nyt lähes 183 peräkkäisen minuutin ajan. Vielä, kun lukuun lisätään viime kauden minuutit, on Reijola ollut päästämättä maalia jo yli 206 minuutin ajan. Sillä hän sijoittuu Liigan kaikkien aikojen tilastossa kahdeksanneksi. Neljäs peräkkäinen nollapeli nostaisi hänet tilastoissa jo toiseksi.

Reijolan hoitaessa leiviskänsä maalilla, on Sport onnistunut hyökkäyspäässä tekemään tarvittavat maalit voittoon saakka. Mitään hyökkäyspelin riemujuhlaa vaasalaisten pelit eivät kuitenkaan ole, sillä se on onnistunut tekemään ainoastaan kahdeksan maalia viidessä pelissä. Ne ovat kuitenkin riittäneet tuomaan joukkueelle kahdeksan pistettä tähän saakka. Joukkueen parhaat pistemiehet ovat Jonne Virtanen (2+2=4) ja Sebastian Stålberg (1+3=4). Virtanen on samalla ainoa, joka on tehnyt vähintään kaksi maalia.

Yksi jännityksen kohde ottelussa on se, että nähdäänkö joukkueilta heidän kauden ensimmäiset ylivoimamaalit. Kumpikaan joukkue ei ole vielä kuluvan kauden aikana onnistunut ylivoimalla tekemään maalia.

KooKoo-Jukurit
>> Kokoonpanot
>> Liput

Viikonloppuna taistellaan myös Kaakon herruudesta, kun KooKoo ja Jukurit kohtaavat peräkkäisinä päivänä. Ensimmäinen peli on vuorossa perjantaina Kouvolassa ja homma jatkuu lauantaina Mikkelissä.

KooKoo lähtee otteluun kaksi peräkkäistä tappiota allaan. Viidestä pelistä on tilillä kaksi voittoa ja kolme tappiota. KooKoon parhaat pistemiehet ovat olleet Kasper Björkqvist (3+3=6) ja Trevor Mingoia (3+2=5).

Jukurit hävisi neljä ensimmäistä peliään, mutta viime viikolla voittohanat aukesivat, ja nyt voittoja on tilillä kaksi peräkkäistä. Ensin kaatui Ässät jatkoajan jälkeen ja viime ottelussa Jukurit otti selvän voiton HIFK:sta. Alkukauden otteluissa Jukureilla oli ongelmia molemmissa päissä kenttää, mutta nyt puolustuspelaaminen on tiivistynyt ja hyökkäyksessä on tullut onnistumisia. NHL-apu Vitali Abramov on aloittanut vakuuttavasti viimeistellen kahdessa viime ottelussa yhteensä neljä maalia. Ei liene sattumaa, että Jukurit on nimenomaan voittanut ne pelit, joissa venäläistaituri on ollut mukana. Simon Stransky (0+5=5) on sen sijaan toiminut syöttelijänä.

Lukko-TPS
>> Kokoonpanot
>> Liput

Lukolla on edessään todellinen derby-viikonloppu, kun se kohtaa ensin perjantaina kotonaan Länsirannikon derbyssä TPS:n ja lauantaina edessä on Satakunnan derby Porissa. Lukko ja TPS kohtasivat jo aiemmin tällä kaudella ja tuolloin TPS aiheutti Lukolle sen kauden tähän mennessä ainoan tappion. Sarjan kärkipaikkaa pitävä Lukko lähtee otteluun neljän ottelun voittoputkessa ja voitot ovat tulleet vakuuttavalla 15-4 maalierolla. Voidaankin todeta, että tällä hetkellä raumalaisten peli kulkee mainiosti.

Onnistumisia on tullut laajalla rintamalla, kun Aleksi Saarela (6+0=6), Eetu Koivistoinen (5+2=7) ja Kristian Pospisil (3+3=6) ovat olleet hyvässä maalivireessä ja toisaalta Vili Saarijärvi (2+5=7) ja Lukas Klok (0+5=5) ovat vastanneet tarjoilusta.

Lukko-voitosta alkoi TPS:n kolmen ottelun voittoputki, mutta sen jälkeen turkulaiset ovat hävinneet kaksi edellispeliään. Ensin HPK kävi hakemassa pisteet voittomaalikilpailun jälkeen ja tiistaina Ilves kuritti TPS:aa. Josh Kestner (4+3=7) ja Kauri Korpikoski (2+4=6) ovat olleet TPS:n parhaat pistemiehet alkukauden aikana.

Ottelussa kohtaavat myös Liigan tämän kauden paras sekä toiseksi huonoin alivoima. Lukolle ei ole vielä kyetty tekemään ylivoimamaalia, vaikka vastustaja on päässyt yrittämään lähes 38 minuutin ajan. Lisäksi Lukko on rangaissut vastustajiaan kahdesti pelatessaan alivoimalla. TPS:lle on sen sijaan tehty tällä kaudella viisi ylivoimamaalia.


---
Published by: Salttu Forsström