Vili Saarijärvellä on suuret suunnitelmat Lukon takalinjoilla: ”Tavoitteena on kuulua Liigan parhaimpiin puolustajiin”

29.9.2020
Vili Saarijärvellä on suuret suunnitelmat Lukon takalinjoilla: ”Tavoitteena on kuulua Liigan parhaimpiin puolustajiin”

Vili Saarijärvi ja Rauman Lukko ovat toisilleen sopiva yhdistelmä. AHL:stä Raumalle siirtyvä Saarijärvi kaavailee tuovansa Lukkoon luisteluvoimaa ja kiekollista osaamista. Hän hakee Liigasta uutta nostetta seuraavalle Pohjois-Amerikan yritykselle.

Lukko päätti valmistavien otteluidensa rupeaman kolmeen voittoon. Vili Saarijärvi on yksi nimivahvan joukkueen hankinnoista tälle kaudelle ja pitää siitä, millaisen joukkueen tärkeänä osana pääsee lähestymään runkosarjan alkua.

- Hyvältä on tuntunut. Olemme parantaneet peli peliltä ja päässeet samalle sivulle pikkuhiljaa. Olemme menneet eteenpäin koko ajan ja saaneet haettua joukkueen yhteisiä juttuja yhteen. Kun vielä lisäämme vähän maalintekoon tehokkuutta, niin näyttää hyvältä muuten, Saarijärvi sanoo.

Lukko on rankattu monissa etukäteisarvioissa jopa yhdeksi mestarisuosikiksi.

- Kyllä meillä on todella laaja ja hyvä rosteri. Meillä on mahdollisuudet menestyä, mutta se vaatii sitä, että kaikki tekevät töitä yhdessä ja tiedostamme, että mikään ei tule ilmaiseksi. Yhtään helppoa peliä ei tule, ja joka pelissä pitää laittaa kaikki likoon, jos haluamme voittaa ja menestyä. Meillä on hyvä rosteri, ja meidän pitää vain saada kaikki irti siitä, puolustaja valottaa.

Saarijärvi pelaa tällä kaudella elämänsä ensimmäiset Liiga-ottelunsa monen Pohjois-Amerikassa vietetyn vuoden jälkeen. Kotimaan kiekkoyleisön mieliinpainuvin muistijälki hänestä on varmasti vuodenvaihteessa 2015-16 Suomessa pelatuista ja Nuorten Leijonien maailmanmestaruuteen päättyneistä alle 20-vuotiaiden MM-kisoista.

- Tuon luisteluvoimaa ja pyrin olemaan kiekolla hyvä, tekemään hyviä ratkaisuja ja luomaan peliä eteenpäin. Pystyn myös hidastamaan tarvittaessa vauhtia, mutta onneksi meidän pelitapamme on semmoinen, että pyrimme pelaamaan tosi nopeasti. Saan varmasti tuotua vahvuuksien kautta sitä esille. Tavoite on tuoda onnistumisia hyökkäyspäähän ja totta kai vahvaa puolustuspeliä. Siitä on jenkkivuosina puhuttu, että se on osa-alue, jossa pitää mennä eteenpäin ja on mentykin. Olen puolustaja, ja pitää pystyä puolustamaan vahvasti ja tuomaan tulosta toiseen päähän, hän kuvailee.

Odotukset häntä kohtaan ovat kovat. Urheilujohtaja Kalle Sahlstedt uumoili jo Saarijärven hankinnan aikoihin huhtikuussa, että Saarijärvestä tulisi yksi Liigan kärkipuolustajista. Miehen kiekolliset taidot, pienestä kaukalosta isompaan siirtyminen ja se, että Liigassa ei kenties pelata yleisellä tasolla niin rouheasti kuin AHL:ssä, antavat näille odotuksille lisää pontta.

- Tavoitteena on ottaa iso steppi ja kuulua Liigan parhaimpiin puolustajiin ainakin kiekollisella puolella. Se on iso vahvuuteni ja luistelu tukee sitä, millä saa pidettyä peliä nopeana. Tavoite on ottaa seuraava steppi ja se vaatii varmasti sitä, että on niitä kärkipuolustajia, hän myöntää.

Lukon pelitavan ja Saarijärven osaamisen voi hyvin sanoa sopivan toisilleen.

- Tuo on ihan totta. Olen samaa mieltä. Se oli yksi iso syy sille, että halusin tulla tänne ja varmasti, miksi Lukko halusi minut. Sovimme toinen toisillemme ja se on hyvä juttu, että tämä meni näin ja pelitapa on sellainen, joka auttaa molempia.

Saarijärvi on Liigan debytantti, mutta hänellä on aikuisten sarjoista jo vuosien kokemus pelattuaan kolme edellistä kautta AHL:ssä ja ECHL:ssä. Erityisesti AHL-arki oli opettavaa ja kuluttavaa.

- Arki oli raskasta ja kovaa. Pelataan paljon ja suuri osa reissuista tehdään bussilla. Pienessä kaukalossa mentiin kovaa päästä päätyyn ja peli oli aika fyysistä. Tuntui, että järkeä ei aina ollut, mutta vauhtia sitäkin enemmän. Ihmisenä se vei paljon eteenpäin varsinkin mentaalipuolella. Pelinopeuteen on ollut iso hyöty pienestä kaukalosta ja nopeasta pelitavasta. Nyt kun on iso kaukalo, niin toivottavasti pystyn käyttämään sitä hyödyksi ja ottamaan siitä itselleni pienen edun, Saarijärvi sanoo.

Saarijärvi kokee saaneensa vyölleen kolmesta AHL-kaudesta vain yhden ehjän sesongin. Kausi 2018-19 – Saarijärven keskimmäinen AHL:ssä – toi kirjoihin 70 runkosarjaottelua.

- Se oli myös paras kauteni AHL:ssä. Pystyin pelaamaan hyvää peliä ja menin paljon eteenpäin. Sen huomaa, että peli on mukavin juttu, ja kehittymisenkin kannalta, kun pelaa 70 runkosarjapeliä, niin siinä saa pelata paljon ja menee eteenpäin. Ensimmäinen ja kolmas kausi olivat vähän rikkonaisia, niin oli vähän vaikeampaa mentaalisesti. Vaikka tekee kaikkensa, että on pelivalmiina koko ajan, niin kyllä se omat haasteensa tuo, kun on huilia tai ei pelaa. Se vaatii totuttelemista siihen, että pystyy jollain tavalla löytämään keinot, että saa itsestä parhaan irti, vaikka olisikin tullut pieni huili. Aika oli opettavaa kasvun kannalta, hän kertaa.

- Jäi semmoinen fiilis, että ainesta olisi ollut parempaankin, mutta on asioita, joihin voi vaikuttaa ja ei voi vaikuttaa. En halua jäädä murehtimaan. Tiedän, että pystyn pelaamaan kovalla tasolla ja pelasinkin osittain tosi hyvällä tasolla. Voin myöntää, että jotain jäi piippuun, ja se on hyvää oppia tulevaan. Nyt pyritään pelaamaan ehjää ja hyvää peliä ja tekemään kaikki sen eteen, että tulee uusi mahdollisuus lähteä.

Seuraavaksi merkitseekin kaikki se, mikä on edessä. Lähitulevaisuus sisältääkin Saarijärven kohdalla hyvän mahdollisuuden uuden nosteen saamiseen.

- Arki on todella tärkeää, ja se on meillä isossa osassa, miten joka päivä tehdään juttuja. Jo se vie eteenpäin, ja kilpailu pelipaikoista on todella kovaa. Pitää pystyä pelaamaan hyvää lätkää, kun pelataan pelejä. Tavoite on, että saa ja pystyy pelaamaan paljon, että se veisi eteenpäin ja uusi mahdollisuus tulisi, hän sanoo.

Lopuksi vielä, kuinka makeaa on päästä ihan oikeasti pelaamaan?

- Onhan se ihan huippuhomma! Kesä ei itseltäni hirveästi muuttunut, sillä olen treenannut muutaman viime kesän puoliksi pienryhmissä. Oma rutiini ei muuttunut, mutta peleistä on ollut pitkä tauko, ja on mukava päästä pelaamaan ja mittaamaan joukkueen ja omaa tasoa. Näitä on odotettu, ja aivan mahtavaa, että päästään irti.

***

Teksti: Panu Markkanen


---
Published by: Aija Saha