Joukkue-esittelyt 2020: Tappara – jälleen kärkikolmikkoon

28.9.2020
Joukkue-esittelyt 2020: Tappara – jälleen kärkikolmikkoon

Kevään 2012 jälkeen jokaisella kaudella erinomaisesti menestynyt Tappara on rakentanut tällekin kaudelle kilpailukykyisen joukkueen. Siirtomarkkinat verottivat erityisesti tamperelaisten puolustusta. Hyökkäys edustaa Liigan kiistatonta kärkeä.

Viime kaudella

Tappara aloitti kauden peräti 10 ottelun voittoputkella ja hävisi kauden alun 19:stä ottelustaan vain yhden varsinaisilla peliajoilla. Jatkossa pistetahti tasaantui, mutta Tappara pelasi kuitenkin kolmanneksi parhaan kautensa 2000-luvulla pisteprosentilla (66,1) vertaillen. Tappara oli kotiotteluiden vertailussa vasta Liigan seitsemänneksi paras joukkue, mutta esiintyi erinomaisesti vieraspeleissään ja kirjasi niissä ison joukon Liiga-historiansa ennätyksiä. Kirvesrinnat ehti pelata runkosarjassa kaikki 60 otteluaan ja kokosi niistä 119 pistettä, toiseksi eniten seurahistoriansa aikana. Lopullisessa sarjataulukossa Tappara sijoittui kolmanneksi ottelun vähemmän pelanneen Lukon taakse, jonka pistekeskiarvo oli tamperelaisia hitusen parempi.

Lähtijät

Tappara menetti puolustuksestaan kokeneita pelaajia: neljällä vuosikymmenellä Tappara-paitaa kantanut Tuukka Mäntylä lopetti, Veli-Matti Vittasmäki siirtyi KHL:ään, Alexander Ytterell vaihtoi KooKoohon ja kesken kauden tullut Adam Polasek palasi Tshekin pääsarjaan. Keskushyökkääjistöstä huippukauden pelannut Tyler Morley lähti SHL:ään ja luottoratsu Juhani Jasu valitsi TPS:n. Laitahyökkääjistä joukkueen paras maalintekijä Jere Karjalainen jatkaa uraansa KHL:ssä ja Niko Ojamäki SHL:ssä. Hyvän kauden maalilla pelanneen Michael Garteigin visiitti Liigassa jäi vain yhden kauden mittaiseksi.

Uudet pelaajat

Tappara hankki riveihinsä peräti neljä tshekkiläistä pelaajaa. Maalivahti Dominik Hrachovina on läpituttu mies aikaisemmilta kausilta. Isokokoinen puolustaja Michal Moravcik on maajoukkuetason hankinta kärkipareihin, ja Michael Spacek on kantanut harjoituskaudella odotetusti ykkössentterin viittaa. Jiri Smejkal on monikäyttöinen pelaaja kakkos-kolmosketjuihin. Ruotsalainen Eric Norin lunasti paikan puolustuksesta tryoutin kautta, ja kevään 2017 mestarijoukkueeseen kuulunut kanadalainen Blake Parlett tekee paluun joukkueeseen myöhemmin syksyllä loukkaantumisesta toivuttuaan. Tapparan kotimaisten nimien kiistaton kärkihankinta on kapteeni Jukka Peltola. 33-vuotias Peltola pelasi kaksi edellistä kautta KHL:ssä.

Valmennus

Urheilujohdon vastuutehtävissä paikkoja vaihdettiin päittäin, kun kirvesrinnat edellisiin mestaruuksiin luotsannut Jussi Tapola palasi joukkueen päävalmentajaksi. Jukka Rautakorpi toimii jatkossa Tapparan urheilujohtajana. Valmennusryhmä uudistui muutenkin, kun Marko Ojanen ja Janne Grönvall eivät jatka joukkueen apuvalmentajina. Ryhmää täydentämään valittiin Liigasta tuttu Tuomas Tuokkola ja Konsta Karjalainen.

Ottelut harjoituskaudella

Elokuussa Tappara esiintyi sekä Pitsiturnauksessa että kolmella kolmea vastaan pelatussa Super Seriesissä. Täysimittaisia harjoitusotteluita Tappara pelasi 11 päivän aikana viisi, joissa se voitti Pelicansin, Ilveksen ja TPS:n. Kauden kenraaliharjoituksessa Tappara taipui TPS:lle jatkoajalla, ja jakson ainoa varsinaisen peliajan tappio tuli Lukolle. Harjoituskauden kovin pistemies ja maalintekijä oli ranskalaishyökkääjä Charles Bertrand, joka merkkautti 10 ottelussaan 10 (7+3) pistettä.

Läpimurron tekijä

Hyökkääjä Kasper Simontaival esiintyi ensimmäisen kerran Liigassa jo syyskuussa 2018, vasta 16-vuotiaana. Viime kaudella näyttöpaikkoja tuli kuitenkin vain neljässä ottelussa. Nyt täysi-ikäistynyt Simontaival on entistä valmiimpi Liiga-tasolle ja on onnistunut harjoituskaudella kolmesti maalinteossa. Erinomaisesta laukauksestaan tunnettu rightin laituri kuuluu lokakuun NHL-draftin ennakoissa halutuimpien eurooppalaispelaajien joukkoon.

Tuleva kausi

Tapparan hyökkäyksessä riittää laatua ja ratkaisuvoimaa neljään ketjuun. Kokeneet hyökkääjät Jukka Peltolan ja Kristian Kuuselan johdolla ovat Liigan eliittiä ja maalivahtien osalta valmennus voi turvata niin Dominik Hrachovinaan kuin Christian Heljankoonkin. Valtteri Kemiläisen jatko puolustuksessa ainakin syyskaudella oli tärkeä lisä isoja menetyksiä kokeneeseen peräpäähän. Puolustus on ollut Tapparan menestysvuosien kulmakivi, mutta tämän kauden alkaessa ei aivan samaa tasoa kuin edellisillä kausilla. Tappara on ollut kahdeksalla viime kaudella niin runkosarjassa kuin lopullisissa sijoituksissakin Liigan kolmen parhaan joukossa. Menestysputkelle voi povata jatkoa tälläkin kaudella.


---
Published by: Antti Seppänen