Arttu Ruotsalaisella edessä tärkeä Ilves-syksy: ”Odotan, että pystyn tekemään tulosta hyökkäyksessä”

27.9.2020
Arttu Ruotsalaisella edessä tärkeä Ilves-syksy: ”Odotan, että pystyn tekemään tulosta hyökkäyksessä”

Buffalo Sabresista Ilvekseen ainakin syksyksi lainattu Arttu Ruotsalainen on kehittynyt Ilves-kausinaan valtavin harppauksin. Tämän taustalla on oma ammattilaiselämä ja Ilveksen tarjoama rohkaisu ja tuki.

Kauden alun venyminen vallitsevista oloista johtuen on kasvattanut Ilveksessä kauden aloittavan Arttu Ruotsalaisen pelinälkää. Samalla pidempi harjoittelusyksy on tarjonnut mahdollisuuden juuri harjoitteluun.

- Treenikausi on ollut pidempi kuin normaalisti. Olemme vetäneet hyvän pätkän ja treenanneet kovaa. Olemme pystyneet hiomaan pelillisiä asioita paremmin tähän alkukauteen kuin normaalisti. Pelejä on totta kai ollut enemmän kuin normaalisti, mikä on ollut tietyllä tavalla ihan kiva juttu, kun peleistä on ollut pitkä tauko. On ollut mukavaa hypätä jäälle pitkästä aikaa ja kamppailla vastustajia vastaan, Ruotsalainen sanoo.

Ilves saalisti yhtä peliä vaille valmiiksi saadussa kauden 2019-20 runkosarjassa 32 voittoa ja neljännen sijan. Vaikka kevät ja syksy ovat aina jääkiekossa erilaisia aikoja, osaa Ruotsalainen odottaa, että joukkue jatkaa mitä suurimmassa määrin siitä, mihin viime keväänä jäi.

- Meillä on runko pysynyt suurin piirtein samana ja hyviä jätkiä on tullut mukaan. Mitään ei ole hirveästi muutettu viime kaudesta. Pieniä juttuja yritetään hioa, ja siinä on ollut vielä vähän treenipeleissä tekemistä, mutta vielä paketin ei pidä ollakaan valmis. Kun pystyy kauden aikana nousujohteisesti aloittamaan tästä hetkestä ja viemään peliä koko ajan paremmalle tasolle, niin sitä kautta joukkue kehittyy ja peli kehittyy ja saamme voittoja ja pisteitä, ja lopputulemana tulee toivottavasti se, että pystymme kamppailemaan kärkisijoista, hän sanoo.

Ilvekseen kohdistuvat odotukset ovat myös joukkueen ulkopuolelta kovat. Ruotsalainen on myös NHL-lainapelaajana ja Yhdysvaltoihin Buffaloon kohdakkoin siirtyvänä pelaajana suurten odotusten alla.

- Uskon, että aika moni uskoo, että Ilves pystyy olemaan kärkijoukkue. Jos pystymme pelaamaan hyvällä tasolla, pystymme taistelemaan kärkisijoista. Se on se, mitä odotan itseltäni ja mitä varmasti moni muukin odottaa: että pystyn tekemään tulosta hyökkäyksessä ja tuon monipuolisuutta, että pystyn hoitamaan puolustuspään hyvin ja näyttämään esimerkkiä kentällä muulle joukkueelle, hän sanoo.

Ruotsalainen oli viime kaudella Ilveksen toiseksi paras pistemies.

- Totta kai tehoja odotan itsekin paljon, mutta enemmän sitä, että kaikki menisi kokonaisvaltaisesti hyvin. Ei auta, jos tekee pisteitä ja oma pää vuotaa kuin seula. Silloin ei ole onnistuttu. Pitää hoitaa myös ne oman pään hommat hyvin. Sitä kautta uskon, että tulosta tulee myös hyökkäyspäässä, kun sen saa hoidettua hyvin, hän sanoo.

Ruotsalainen on pelannut Ilveksessä kolme kautta, ja miehen pelin näkyvin osa eli tehopisteet ovat kasvaneet joka vuosi. Alla on Liiga-uran ennätyspisteet tuonut kausi, vaikka hän pelasi runkosarjasta vain kolme neljännestä.

Ruotsalainen haluaa kuitenkin erottua myös muulla työnteolla.

- Puolustuspää on tärkeä siinä, miten koetan kehittää itseäni. Totta kai olen koittanut panostaa aloituksiin viime vuosina paljon ja haluan olla niissä joukkueen paras, jotta koutsi pystyisi heittämään minut kentälle missä tilanteessa vain, ja saisin luottoa. Kokonaisuus on myös tärkeä. Välillä voi pelata hyvin, vaikka pisteitä ei tule ollenkaan. Välillä voi pelata huonon pelin ja saada sattumalta muutaman pisteen. Pisteet eivät kerro kaikkea. Olen oppinut myös sen, että tärkeää on, miltä itsestä tuntuu pelin jälkeen. Onko pystynyt auttamaan joukkuetta tarpeeksi, ja olemmeko pystyneet taistelemaan voitosta? Se on tärkeää, hän sanoo.

Mikä on saanut aikaan sen, että tämä kehitys on tapahtunut nimenomaan Ilveksessä?

- Täällä on ollut joka vuosi todella hyvät valmentajat ja hyvä johtoryhmä. He ovat pystyneet auttamaan ja antaneet luottamusta. Jos on tullut virheitä, niin ei ole heti heitetty penkille. On kannustettu yrittämään. Jos on tullut välillä joitain virheitä, niin on sanottu: "Ei mitään, ensi kerralla paremmin." Veikkaan, että se on iso juttu, mutta kaikkihan lähtee pelaajasta ja siitä, mitä kentän ulkopuolella tapahtuu. Näen, että olen kehittynyt siinä tosi paljon, että olen ottanut todella paljon urheilullisia askeleita. Olen ollut pari-kolme viime vuotta ammattilainen ja hoitanut kaikki ihan viimeisen päälle. Olen huomannut sen, että se, mitä tekee jään ulkopuolella, auttaa kentällä. Siitä saa aina pienen edun, koska jokainen ei vielä ihan tajua sitä, että kun tekee fysiikkatreenit huolella ja omia juttuja vähän siihen perään, niin tulosta tulee kentällä.

- Kaikki apu, jota Ilveksessä on ollut tarjolla, on sopinut minulle. Olen tykännyt siitä todella paljon. Kun on tarvinnut jotain, niin aina on ollut joku auttamassa. Täällä on pystynyt keskustelemaan valmentajien kanssa ja pystynyt myös haastamaan heitä siinä, että jos teemme jonkin treenin, niin miten sen pitäisi vaikuttaa tekemiseen. Olen löytänyt omia juttuja, jotka ovat auttaneet minua ottamaan seuraavia askeleita. Se on ollut iso asia. Täällä on hyvä ja vaativa valmennus, ja kaikki fasiliteetit ovat hyvät. Loppujen lopuksi kaikkihan lähtee pelaajasta, miten niitä käyttää ja hyödyntää. Siinä on onnistuttu molemmin puolin, Ruotsalainen kertoo.

Mutta se mainittu NHL-kuvio. Valtameren taakse Buffalo Sabresiin on tarkoitus liittyä, kun sen aika on. Se, koska tämä aika tulee, on vielä hämärän peitossa.

- Olen Ilveksen mukana niin kauan, kunnes Buffalosta sanotaan toisin. Aloitan kauden Ilveksessä, ja jos ja kun treenileirit saadaan todennäköisesti startattua, niin sitten lähden sinne. Mitään tietoa siitä ei ole vielä tullut, ja olen koettanut itsekin olla ajattelematta asiaa ja keskittyä vain tähän hetkeen, että pystyisin kehittymään pelaajana, Ruotsalainen sanoo.

- Uskon, että tietyllä tavalla tämä on pieni etu minulle. Pohjois-Amerikassa muut ovat pelaamatta koko ajan. Itse pystyn saamaan pelituntumaa, ja treenipelien kautta sitä jo on. Tavoitteena on, että mies olisi parhaassa "tikkarissa" sitten kun kutsu käy sinne päin, että pystyisin taistelemaan tosissani paikasta ylhäällä. Siihen tarvitsee hyvän leirityksen. Se on tavoitteena.

Lyhyen tähtäimen tavoitteena on vain päästä kaukaloon.

- Toivon totta kai, että saisimme kauden aloitettua ja pelattua pelien osalta ja pääsisimme taistelemaan pisteistä. Sehän tässä on jutun suola. Totta kai tässä on paljon kysymysmerkkejä. Katsojia ei varmasti pysty ottamaan paljon halleihin, mikä tulee muuttamaan vähän tunnelmaa. Tämä on erilaista, mihin olemme tottuneet, mutta ihminen on sellainen, että kun se tekee jotain jonkin aikaa, niin siihen tottuu. Uskon, että jos vain saamme hoidettua kaikki asiat hoidettua niin hyvin, että saamme kauden startattua, niin sen myötä, millaisia vahvistuksia kaikille joukkueille on tullut, niin näemme hyvää lätkää!

Ilves aloittaa kauden 2.10. kotonaan SaiPaa vastaan.

***

Teksti: Panu Markkanen


---
Published by: Aija Saha