TPS:n Juuso Pärssinen on valmis lopulliseen läpimurtoon: ”Jos haluaa isoja asioita, pitää olla itsevarma”

20.9.2020
TPS:n Juuso Pärssinen on valmis lopulliseen läpimurtoon: ”Jos haluaa isoja asioita, pitää olla itsevarma”

Johtavaan rooliin TPS:ssa nyt ja NHL:ään aikanaan valmiina pelaajana. Siinä TPS-keskushyökkääjä Juuso Pärssisen lyhyen ja pitkän tähtäimen tavoitteet.

TPS:n nuori keskushyökkääjä Juuso Pärssinen puhkuu peli-intoa Liiga-kauden kynnyksellä. Syksy on saatu vietettyä tehokkaasti.

- Ollaan ainakin treenattu kovaa, paljon ja laadukkaasti. Tunteja on tullut paljon. Olemme joukkueena hyvässä fyysisessä kunnossa. Se on ainakin selvä ero viime kauteen. Jätkät ovat kondiksessa, ja ilmapiiri on todella hyvä. Ulkomaalaispelaajat ovat tulleet hyvin ryhmään mukaan, ja he ovat todella sosiaalisia jätkiä. Se on auttanut. Hyvä kokonaisuus on menossa, Pärssinen kertoo.

Johtajaominaisuuksilla ladattu Pärssinen ilmoittaa suoraan mutta vailla uhoa, että tavoitteena on ottaa suuri ja vastuullinen rooli Palloseuran hyökkäyksessä.

- Se juuri, että pääsisin olemaan yksi johtavista pelaajista ja totta kai tulosketjussa. Ne paikat ovat niitä, joita ei saa ilmaiseksi, vaan ne pitää näytöillä ansaita. Ne ovat minun tavoitteeni ensi kaudelle ja uskon, että jos pysyn ehjänä, pystyn ne lunastamaan. Tavoitteet ja odotukset itselläni ovat isot, hän sanoo.

Nuoren pelaajan kehitys voi olla vuodenkin sisällä huimaa, ja juuri tätä vauhtia Pärssinen kokee kehittyneensä. Hän nousi viime kaudella joulukuussa TPS:n pelaavaan Liiga-kokoonpanoon pelattuaan toissa kaudella seitsemän ottelua.

- Jos vertaa siihen, kun pelasin viime kaudella ensimmäiset pelini, niin olen paljon valmiimpi ottamaan isompaa roolia. Asiat, jotka ovat menneet eteenpäin, ovat luistelu ja kiekollinen pelaaminen. Olen kiekolla paljon vahvempi kuin vuosi sitten tähän aikaan. Kokonaisvaltainen pelikin on mennyt eteenpäin. Vaikka se on aina ollut yksi vahvuuksista, niin uskon, että sekin on mennyt eteenpäin. Treenipeleissä myös aloitukset ovat kulkeneet, mikä on positiivinen asia. Oli pitkästä aikaa ehjä kausi ja kesäkin, niin olen päässyt "rummuttamaan" ja kaikki tuloksetkin ovat menneet eteenpäin, Pärssinen kertoo.

Pärssinen ei aio pitää nuorta ikäänsä esteenä johtavan pelaajan roolin ottamiselle. Ennakkoluulottomuutta se toki vaatii.

- Mitään ei saa varoa. Usein puhutaan iästä, että olen nuori, mutta en itse usko, että ikä on este. Se on kuitenkin vain numero. Joukkueessa on totta kai paljon kokeneempia kuin minä, mutta en näe sitä esteenä. Ei saa mennä pyytelemään anteeksi! Koen, että jos haluaa isoja asioita, pitää olla itsevarma ja luottaa omaan tekemiseen. Sitä kautta voi syntyä hyviä asioita, hän sanoo.

Vastuu ja johtajuus ovat kulkeneet hänen mukanaan juniorivuosista lähtien.

- Sitä kautta se on luonnollista, eikä olisi uusi asia. Olen kuulunut joka joukkueessa pikkupojasta asti johtaviin pelaajiin.

Pärssisen nimi oli tuloksentekoketjuissa jo toissa vuosikymmenen Liiga-kaukaloissa. Juuso Pärssisen isä Timo Pärssinen oli HPK:ssa ja HIFK:ssa pelatessaan molempien seurojen ykköstähtiä.

Yhtäläisyyksiä isältä ja pojalta löytyy korvien välistä.

- Molemmat vihaamme häviämistä! Mentaalipuoli on sama, mutta pelaajatyyppeinä olemme todella erilaisia. Isä oli laituri ja kauhea "sähköttäjä". Hän pystyi tekemään paljon maaleja. Itse en ole ehkä yhtä nopea, mutta ehkä pystyn luomaan peliä ja pelitaidot ovat kovemmat kuin faijalla. Pelikäsityskin on parempi, toisen polven Liiga-kiekkoilija kertoo.

Pärssinen laidoillaan Markus Nurmi ja viime kaudella hurjilla maalimäärillään otsikoihin noussut Lauri Pajuniemi voivat muodostaa tulevalla kaudella yhden Liigan tulivoimaisimmista ketjuista. Kolmikon koossa pitäminen olisi Pärssiselle mieleen.

- Jos saamme pelin kulkemaan, niin mikä ettei. Tykkäämme pelata toistemme kanssa. Olemme hyviä silloin, kun peli kulkee. Se pitää saada lähtemään oikeille raiteille. Silloin voi tulla hyvä kausi. Jos peli ei lähde rullaamaan, niin meillä on leveä joukkue, eikä ole maailmanloppu pelata muidenkin kanssa, hän sanoo.

Pärssinen varattiin NHL:ään kesällä 2019. Nashville Predators käytti häneen seitsemännen kierroksen varauksensa numerolla 210. Kolme tarunhohtoista kirjainta ovat luonnollisesti tavoite, mutta kypsästi asioihin suhtautuva ja niitä puntaroiva Pärssinen aikoo pitää huolta siitä, että Pohjois-Amerikan valloitus tapahtuu aikanaan kerralla ja kunnolla.

- En koe mitään tarvetta kiirehtiä. Onko se vuoden, kolmen vai viiden vuoden päästä. On vaikea sanoa. Yhdessä-kahdessa kaudessa voi tapahtua paljon asioita. Jos ja toivottavasti kun lähden, haluan olla silloin valmis. En halua tulla maitojunalla takaisin. Mieluummin olen sitten vaikka Euroopassa vuoden pidempään kuin että lähtisin vuoden liian aikaisin, hän sanoo.

***

Teksti: Panu Markkanen


---
Published by: Aija Saha