Joel Blomqvist: “Kovempaa arkea ja kehitysaskeleita”

9.6.2020
Joel Blomqvist: “Kovempaa arkea ja kehitysaskeleita”

Picture: Jussi Määttä

18-vuotias Kärppien Joel Blomqvist kuuluu Suomi-kiekon mielenkiintoisimpiin tulevaisuuden maalivahteihin. Uudestakaarlepyystä kiekkoilijan polulle ponnistanut Blomqvist on korkealla myös kesän NHL-draftin ennakkolistoilla.

Kulunut kausi oli Blomqvistille mieleenpainuva monella tavalla. Hänet valittiin Nuorten SM-liigan parhaaksi maalivahdiksi. Joulukuussa 2019 hän pääsi debytoimaan Liigassa. Uudelle kaudelle on ladattu uudenlaiset odotukset, mutta poikkeustilanteessa Blomqvist on keskittynyt omatoimiseen harjoitteluun kotipuolessa.

– Treenasin edelliset viikot Uudessakaarlepyyssä. Nyt sitten kesäkuun alusta harjoittelu jatkuu taas Oulussa. Pääsemme samalla myös takaisin jäälle, Blomqvist kertoo innostuneena.

Blomqvist kertoo harjoitteluun sujuneen vanhojen kaavojen mukaan. Kestävyyttä, nopeutta ja voimaa on hankittu tasapainoisesti kehityskohteiden mukaan painottaen. Harjoittelun ulkopuolella puhelin on soinut rapakon takaa.

– Olen ollut mukana varmaan 15 NHL-seuran haastattelussa, ja kaikki muutkin seurat ovat olleet jollakin tavalla yhteydessä. Puhun äidinkielenäni ruotsia ja ehkä sen vuoksi englantikin sujuu oikein hyvin, hän kertoo.

– Tilanne on tosi mielenkiintoinen. Olen seurannut NHL:ää pitkään, ja nyt voisin sitten olla yksi niistä, jotka varataan. On kiva nähdä miten sen osalta käy. Agentiltani Jarmo Korkilta olen kuullut, milloin voisin mahdollisesti tulla varatuksi. Mutta en halua ennakoida mitään vaan nähdä, kun se oikeasti tapahtuu.

Henkilökohtainen valmentaja tiiviisti mukana

Blomqvist kertoo liikkumistekniikan ja nopeuden kuuluvaan vahvuuksiinsa. Myös pelinlukutaidostaan hän on saanut kehuja.

Maalivahdilla omatoiminen harjoittelu on tavanomaisempaa jokapäiväiseen arkeen kuuluvaa toimintaa. Poikkeustilanne ei siksi ole Blomqvistin mukaan erityisemmin hankaloittanut uuteen kauteen valmistautumista.

– Olen treenannut säännöllisesti Jan-Peter Lassilan johdolla jo monta vuotta. Hän on ollut minulle tärkein valmentaja uralla tähän asti.

– Toki oma vaikutuksensa on ollut kaikilla valmentajilla, joiden kanssa olen ollut samassa joukkueessa. Vanhemmat ja Jan-Peter ovat kuitenkin ne tärkeimmät tukihenkilöt, jotka ovat olleet mukana koko uran ajan, Blomqvist kiittelee.

– Pelkkä joukkuetreeni ei riitä kenttäpelaajalla eikä varsinkaan maalinvahdilla, vaan lisäharjoituksia pitää tehdä, mikäli haluaa huipulle.

Uudenkaarlepyyn Muik Hockeyn kasvatti antaa myös ison tunnustuksen kasvattajaseuransa merkitykselle uran luomisessa.

– Iso asia se on minulle. Uudessakaarlepyyssä pääsee melkein milloin vain treenaamaan hallille. Jäälle saa mennä, vaikka ei olisi kenttävaraustakaan. Kotikaupungissa olen viihtynyt hyvin.

Kotikaupungissaan hän on saanut hyviä oppeja myös kiekkoleireiltä. Blomqvist arvostaa hetkiä, joissa on saanut seurata kokeneen maalivahdin toimintaa ja esimerkin antamista.

– Meillä on ollut kotikaupungissa sellainen pienempi kiekkoleiri. Liigassakin pelannut Jonathan Iilahti on ollut siellä opettajanani. Hän on yksi suurimmista esikuvistani. Vaikka Jonathanilla ei aina ole ollut uralla niin helppoa, niin hän on silti aina jaksanut paiskia hommia pelaamisen eteen. Häntä olen katsonut aina ylöspäin, Blomqvist painottaa.

Sportin kautta uudelle polulle

Kaudelle 2016-17 Blomqvist siirtyi Sportiin C-nuorten SM-sarjaan ja tuli valituksi myös Pohjola-leirille ikäluokan suurimpien lupausten joukossa.

– Se oli ensimmäinen askel kunnon kilpajääkiekkoon. Vaasa on kuitenkin kohtuullisen lähellä kotia, vaikka tunti suuntaansa menikin matkaan. Vanhemmille se oli tietenkin rankkaa ajaa muutaman kerran viikossa Vaasaan, mutta jälkeenpäin voi sanoa, että se kannatti.

Seuraavalla kaudella Blomqvist kuului U16-maajoukkueen vakiokasvoihin ja torjui maalilla kaikkiaan viidessä maaottelussa.

– Leijona-paita on kunnia-asia pukea päälle. Maajoukkueeseen olen aina halunnut päästä mukaan.

Keväällä 2018 Blomqvist päätti peruskoulunsa ja halusi jatkaa lukioon. Koulun ja jääkiekon yhdistäminen piti onnistua ja siksi askelta suunniteltiin huolella myös perheen kesken.

– Pohdimme, missä voisin jatkaa ruotsinkieliseen lukioon. Huomasimme sitten, että Oulussa on pieni ruotsinkieleinen lukio. Otimme yhteyttä Kärppiin ja sitä kautta asiat edistyivät. Halusin tavoitella kovempaa arkea ja päästä kirkkaampiin valoihin, Blomqvist perustelee muutosta.

Kärpissä maistelemaan menestystä

Avauskausi Kärpissä tuotti heti huippumenestystä, kun joukkue juhli keväällä 2019 Nuorten Suomen mestaruutta. Kauden kohokohtiin kuului myös U17-maajoukkueen turnausmatka Kanadaan, jossa joukkue sijoittui ikäluokan kauden pääturnauksessa toiseksi.

– World Hockey Challenge oli tosi hieno tapahtuma. Siitä jäi hienot muistot. Pelasimme todella kovia pelejä ja katsomossa riitti yleisöä.

Muutto Ouluun tuotti muutoksia niin arjessa kuin urheilunkin parissa.

– Kärpissä treenimääräni lisääntyivät entisestään. Ohjelmaan tulivat sekä aamu- että iltajäät. Hyvä maalivahtivalmentaja auttoi kehityksessä. Ja osansa oli myös todella hyvällä joukkueella. Sitä kautta myös yksilöt tulevat paremmin esiin.

Syyskaudella 2019 Blomqvist pääsi harjoittelemaan myös Kärppien Liiga-joukkueen kanssa. Joulukuussa 2019 hän oli paikkaamassa loukkaantumisia varamaalivahtina HIFK:ta vastaan. Ottelun lopussa alkoi tapahtua.

– Huomasin, kuinka tuomari näytti maalivahdillemme Patrik Rybarille komennon suihkuun. Tajusin sitten, että se on nyt minun aikani mennä maaliin. Aloin valmistautua ja yritin olla mahdollisimman rentona. Hankala tilannehan se oli, kun olin istunut niin kauan penkillä. Mutta kaikki kävi niin nopeasti, että en ehtinyt pahemmin jännittää, Blomqvist muistelee.

Muutamaa viikkoa myöhemmin, tapaninpäivänä, hän sai komennuksen maalille jo avaukseen, kun Kärpät vieraili Jyväskylässä.

– Tapaninpäivän aamuna kuulin, että on minun vuoroni pelata. Yritin valmistautua peliin ihan normaalisti ja pelata omaa peliä. Ottelu päättyi valitettavasti tappioon, mutta meni omalta osaltani ihan hyvin.

Vaikka kuluneella kaudella mestaruudet ja mitalit jäivät ratkaisematta, henkilökohtaisia palkintoja jaettiin. Keväällä Joel Blomqvist palkittiin Nuorten SM-liigan parhaan maalivahdin Jorma Valtonen –palkinnolla.

Uusien näyttöpaikkojen kautta kohti Liigaa

Tulevalla kaudella Blomqvist aloittanee kautensa lainalla Mestiksen Hermeksessä. Hän kuuluu Kärppien kovaan maalivahtitrioon Justus Annusen ja Patrik Rybarin kanssa. Näyttöpaikkoja Liigassakin lienee tulossa.

– Hermeksessä haluan hankkia kokemusta miesten peleistä. Tavoitteena on saada mahdollisimman paljon peliaikaa ja sitä kautta kehitysaskeleita. Ja tottakai myös pelaaminen Liigassa on aina iso tavoitteeni.

Suomalaismaalivahdeista Pekka Rinnettä, Juuse Sarosta ja Tuukka Raskia sekä kokenutta kanadalaisvahti Carey Pricea tarkkaan seuraava Blomqvist tavoittelee kuitenkin paikkaa NHL:stä. Missä hän voisi olla 10 vuoden kuluttua?

– Toivottavasti pelaan jossakin seurassa NHL:ssä ykkösmaalivahtina. Ja toivottavasti olen jonkun mestaruudenkin silloin voittanut, Blomqvist haaveilee.


---
Published by: Antti Seppänen