Lassi Heikkinen: “Finaali oli palkinto hyvin tehdystä työstä”

20.5.2020
Lassi Heikkinen: “Finaali oli palkinto hyvin tehdystä työstä”

Picture: Mika Kylmäniemi

Kahdeksanteen kauteensa Liigassa päätuomarina valmistautuva Lassi Heikkinen on ehtinyt keskittyä kevään aikana lattiaremontin tekoon, mutta peruskuntoharjoittelua on vaivannut selkävaiva. Kansainvälisellä tasolla kovia meriittejä kerännyt Heikkinen etenee urallaan maltilla, askel kerrallaan.

– Olen hyödyntänyt selkävaivojen kanssa sekä fysioterapeuttia ja kalevalaista jäsenkorjaajaa, joista on ollut apua. Vuoden päivät näitä selkävaivoja on ollut, mutta olen optimistinen tulevaisuuden osalta, Heikkinen kertoo lattiaremontin lomassa.

34-vuotias kajaanilaislähtöinen Heikkinen on toiminut Liigassa päätuomarina syksystä 2013. Aikanaan tuomariuralle hän ajautui oman pelaamisen ja pesäpallotuomaroinnin kautta.

– En voinut silloin kuvitella, että voisin yltää tähän pisteeseen, missä olen nyt. Siinä vaiheessa kun pääsin Liigaan, niin huomasin, että tässä urassa voisi olla mahdollisuuksia. Sen jälkeen on tapahtunut hyviä asioita. Kansainväliselle puolelle pääsy antoi tietenkin lisää motivaatiota eteenpäin.

Heikkisellä ei ole varsinaisia tuomariesikuvia, mutta hän uskoo mallioppisen voimaan. Oman tuomarikerhon kokeneita kollegoita seuraamalla osaaminen parani.

– Kaukalossa pitää olla rehellinen ja ottaa oppia virheistä. Se on tapa, jolla voi kehittää itseään. Nykyään osaan olla armollisempi itseäni kohtaan virheiden käsittelyssä. Aikaisemmin ne olivat melkein maailmanloppu.

– Kokemuksen kautta osaan suhtautua asioihin paremmin. Pitää ymmärtää, miten asiat jäällä tapahtuvat ja miksi jokin asia seuraa toistaan.

Tuomariparin kirvesisku

Ensimmäisen pelinsä Liigassa Heikkinen vihelsi 5.10.2013. TPS:n ja Ilveksen kohtaamisessa tuomariparina oli Jukka Hakkarainen.

– Aika raakilehan tuolloin luonnollisesti olin. Muistan, että pelkkä areenaan sisään meneminen säväytti ja se, miten iso paikka Turkuhalli oli. Vähän eri luokkaa kuin mihin Kajaanissa tai muissa Mestis-halleissa olin tottunut. Ja tapahtumana ottelu oli potenssiin jotakin.

Kokeneen tuomarin kanssa tuomitseminen helpotti uralla eteenpäin pääsemistä. Jukka Hakkaraisen kanssa riitti muistelemista myös miesten ensimmäisestä kohtaamisesta. Hakkarainen vielä pelasi tuolloin, Heikkinen toimi maalituomarina Mestiksessä.

– Yhdessä sunnuntaipelissä, jossa K-Vantaa oli reilusti tappiolla, oli yksi hieman epäselvä maalitilanne. Maali siirtyi pois paikaltaan kotijoukkueen tehdessä maalin. Painoin punaista, mutta päätuomari kutsui kentän laidalle kuultavaksi, menikö kiekko maaliin ennenkuin maali siirtyi pois paikaltaan. Kotijoukkueen osuma hyväksyttiin. Hyväksymisen jälkeen puolustaja Hakkarainen pamautti mielenosoituksellisesti voimallisen kirvesiskun maalituomarin pleksiin. Se on jäänyt molempien mieleen.

Suomalaista tuomariosaamista MM-finaalissa

Kansainväliset tehtävät ovat antaneet Lassi Heikkiselle luottamusta omaan osaamiseen ja pärjäämiseen kovassa kilpailussa. Tuomarin on pystyttävä viheltämään sillä tasolla, jota pelaajatkin edustavat. Hän pitää maaotteluita kunniatehtävinä ja osoituksena siitä, että on tehnyt asioita oikein.

– Suomalainen tuomariosaaminen pärjää kyllä kansainvälisessä vertailussa. Pystymme olemaan itsekriittisiä, katsomaan tilanteita objektiivisesti ja kehittämään itseämme. Olemme rehellisiä tilanteessa kuin tilanteessa. Joskus voi pohtia, olemmeko ehkä liian totisia. Tärkein oppi maailmalta on ollut, että ei tämä jääkiekkoa vakavampaa saa olla.

Heikkinen vihelsi tammikuussa 2020 Nuorten MM-kisojen finaaliottelun Kanadan ja Venäjän välillä yhdessä Kristian Vikmanin kanssa. Se on ollut tähänastisen tuomariuran ehdoton tähtihetki.

– Semifinaalipelien jälkeen puolen yön aikaan tuli tieto, että meidät on nimetty finaalipeliin. Olihan se huikea tunne. Olin päässyt tuomaroimaan aikaisemmin myös USA:n ja Kanadan välisen avauspelin, joka oli myös huima kokemus. Finaali oli sitten palkinto hyvin tehdystä työstä.

Heikkinen vihelsi Nuorten MM-kisoissa myös vuotta aikaisemmin. Kisat pelattiin Kanadassa.

– Silloin oli täysi NHL-halli, kun pääsin viheltämään Kanada–Tshekki-pelissä.

– Joskus takavuosina en ajatellut olevani edes Liiga-tuomari. Nyt tavoitteena on päästä viheltämään Liigan ratkaisupelejä ja miesten MM-kisoissa tai olympialaisissa.

Opettajuuden ja tuomaroinnin yhdistämistä

Heikkinen näkee yhteisiä piirteitä tuomarien ja pelaajien arjessa. Huippu-urheiluun satsaamisessa on kuitenkin eroa.

– Fysiikasta pyrimme molemmat pitämään hyvää huolta. Itse käyn myös "siviilissä" töissä, joten sillä voi olla joskus vähän vaikutusta valmistutumiseen. Kaukalossa annetaan molemmat kuitenkin aina täydet 100 prosenttia.

Luokanopettajana toimiva Heikkinen on tasapainoillut koulumaailman ja jääkiekon välillä, mutta päättyneellä kaudella hän onnistui järjestelemään aikataulujaan paremmin.

– Pystyin vähentämään tuntejani opettajana, jotta voisin mahdollistaa paremman keskittymisen tuomarointiin. Halusin olla valmiimpi otteluihin. Se oli hyvä valinta. Varsinkin henkisellä puolella muutos oli selvä. Pitkät pelireissut rasittavat myös fyysisesti, ja uusi järjestely antoi lisäaikaa seuraavaan päivään.

– Minulla on ollut tosi joustava työnantaja. Aion jatkaa samalla systeemillä myös tulevalla kaudella.

Kehittymisen palasia

Erotuomarivalmennus on antanut myös Heikkiselle paljon eväitä uran varrella. Ottelut käydään tarkalla seulalla läpi, ja palaute tulee nopeasti pelin jälkeen. Videokilpit ovat myös tärkeässä roolissa.

– Videot ovat sellainen kaksiteräinen miekka. Tietyissä tilanteissa niistä on suunnaton apu, kun voi vielä käydä läpi tapahtumat, jotka ovat johtaneet esimerkiksi virheelliseen tulkintaan. Itse en niinkään zoomaile yksityiskohtia, vaan kiinnitän huomiota siihen, miten esimerkiksi olen sijoittunut ja miten sitä voisi parantaa. Kehittyminen on monen pienen asian summa.

– Ehkä aikaisemmin virheitä yritettiin hieman peitellä, eikä ollut samanlaista avoimuutta kuin nykyisin. Ajateltiin, että kova jätkä ei tee virheitä.

Puhetta riittää myös tuomarilinjasta. Löytyykö vastaus aina sääntökirjasta, ja paljonko tuomarilla on varaa tulkinnoille?

– Tuomarilinja syntyy siitä, miten ymmärtää peliä. Miten johdonmukaisesti näkee tilanteet, joista joku on rangaistavaa ja joku ei. Ratkaisevaa on, miten hyvin osaa operoida sillä "harmaalla alueella". Tuomarilinjalla tehdään ero hyvän ja huonon illan välillä.

– Tuomaroinnin vaikeus on siinä, miten tulkitsee sääntökirjaa. Se kun on vain kuva tilanteista, jotka on kirjoitettu auki. Sääntökirja sisältää paljon selkeitä kyllä/ei-tilanteita, jotka pitää osata 100-prosenttisesti. Yksikään tilanne ei kuitenkaan ole jonkun toisen kanssa täysin samanlainen.

Kaukalossa palaute tulee yleensä nopeasti. Joskus se osuu nappiin, joskus pieni pohdinta on paikallaan.

– Annoin pelaajalle rangaistuksen kampituksesta. Hän oli asiasta täysin eri mieltä. Vastasin, että on mahdollista, että olen ollut väärässä, mutta kun menet rangaistusaitioon, niin katso tilanne videolta ja kerro minulle sen jälkeen, miten meni. Pelaaja vastasi, että "V-u, kun pitikin äänestää sinua Kultainen pilli –äänestyksessä". Jäähyltä tullessa pelaaja kertoi luulleensa, että rangaistus oli tullut eri tilanteesta. Oikein meni siten jäähyn osalta.

Tuomarin urasta haaveilevaa Lassi Heikkinen ohjeistaa reippaudella.

– Katso, mitä muut tuomarit tekevät jäällä. Ja miltä he näyttävät. Sitten vaan paljon kaikenlaisia pelejä alle. Rohkeasti ja reippaasti. Ei pidä miettiä liikaa, vaan tehdä vain juuri niin kuin on ohjeistettu ja hyvältä tuntuu. Ottaa palautteen vastaan ja pyrkii katselemaan suorituksia. Vähitellen tilanteiden tulkitseminen alkaa tulla selkärangasta.

Lassi Heikkisen valinnat

Taito vai taklaus? – Taito, kunnon kärkimoukari
Jatkoaika vai voittomaalikilpailu? – Voittomaalikilpailu
Laukaus vai syöttö? – Syöttö
Seisoma- vai istumakatsomo? – Istumakatsomo
Suosikkipelaajasi ennen tuomariuraa? – Jaromir Jagr
A-studio vai Salkkarit? – Nykyisin A-studio
Mehu vai maito? – Mehu


---
Published by: Antti Seppänen