Jukurien Ville Hyväriselle viiden ottelun pelikielto

18.2.2020
Jukurien Ville Hyväriselle viiden ottelun pelikielto

Picture: Tomi Natri

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Jukurien Ville Hyväriselle viiden (5) ottelun pelikiellon lauantain Jukurit–Pelicans-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Hyvärinen on pelikiellossa Jukurien viidessä seuraavassa ottelussa: 19.2. Ilves–Jukurit, 21.2. Jukurit–Lukko, 26.2. Sport–Jukurit, 28.2. Pelicans–Jukurit ja 29.2. Jukurit–HIFK.

* * *

Kurinpitopäätös 35/2019–2020 kokonaisuudessaan.

Pelaaja: Ville Hyvärinen
Ottelu: Jukurit–Pelicans
Peliaika: 27:30
Pelipäivä: 15.2.2020

1. Selostus asiasta

Jukurit–Pelicans-ottelun peliajassa 27:30 Jukurien Ville Hyvärinen taklaa Pelicansin Artturi Toivolaa. Ottelun tuomaristo ei tuominnut tilanteesta Hyväriselle rangaistuksia.

Tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Ville Hyväriselle ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta säännön 124 perusteella.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Taklattu Toivola ei loukkaantunut tilanteessa.

Hyvärinen on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilannetta koskevat videot ja kuullut pelaajan lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan keskialueella kiekollinen Toivola pelaa punaviivan ylittämisen jälkeen kiekon hyökkäyspäätyyn. Samanaikaisesti Hyvärinen on aloittanut taklausliikkeen kohti Toivolaa. Taklauksessa kohdistuu Toivolan päähän osuma Hyvärisen irti vartalosta olevasta käsivarresta.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Hyvärinen suorittaa taklauksen vielä kiekollisena pidettävään vastustajaan. Toisaalta taklauksessa tapahtuu taklaavan Hyvärisen käsivarrasta osuma taklattavaa päähän. Delegaatio toteaa, että Hyvärisen taklaus on säännössä 124 tarkoitettu vastustajan päähän kohdistunut taklaus.

Liigan hallitus on kokouksessaan 16.12.2019 päättänyt, että Liigan kurinpitomenettelyssä päähän kohdistuvista taklauksista annettavia sanktioita kovennetaan välittömästi. Jatkossa kaikista päähän kohdistuvista ja ottelurangaistuksen arvoiseksi katsottavista taklauksista annetaan vähintään viiden (5) ottelun pelikielto.

Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa huomioon edellä mainitun päätöksen ja edellä taklauksesta ja pelitilanteesta todetut seikat ja pitää Hyvärisen suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta ottelurangaistuksen arvoisena. Kurinpitodelegaatio katsoo, että oikea rangaistus taklauksesta on viiden ottelun pelikielto. Hyvärisellä ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

Jukurien Ville Hyväriselle määrätään viiden (5) ottelun pelikielto. Hyvärinen on pelikiellossa Jukurien viiden seuraavan ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

17. helmikuuta 2020

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja

Video tilanteesta


---
Published by: Juuso Kauppinen