JYPin Miska Siikoselle yhden ottelun pelikielto

2.12.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi JYPin Miska Siikoselle yhden ottelun pelikiellon perjantain KalPa–JYP-ottelussa tapahtuneesta selästä taklaamisesta.

Siikonen on kärsinyt pelikieltonsa väliaikaisen pelikiellon aikana 30.11.2019 ottelussa JYP–KalPa. Siikonen on pelikelpoinen JYPin seuraavassa ottelussa 3.12. KooKoo–JYP.

* * *

Kurinpitopäätös 22/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Miska Siikonen
Ottelu: KalPa–JYP
Peliaika: 49:26
Pelipäivä: 29.11.2019

1. Selostus asiasta

KalPa–JYP-ottelun peliajassa 49:26 JYPin Miska Siikonen taklaa selästä KalPan Kai Kantolaa. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Siikoselle 5+PR rangaistuksen selästä taklaamisesta.

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen ja päävideotuomari on asettanut selästä taklauksen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulisi määrätä Siikoselle ottelurangaistus selästä taklaamisesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Kantola ei loukkaantunut taklauksen seurauksena. Siikonen on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

Kurinpitodelegaatio on määrännyt 30.11.2019 tekemällään päätöksellä Siikosen väliaikaiseen pelikieltoon kurinpitokäsittelyn ajaksi.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 123 mukaan selästä taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja taklaa haavoittuvassa asemassa olevaa pelaajaa, joka ei ole tietoinen uhkaavasta iskusta tai joka ei pysty suojaamaan tai puolustamaan itseään tällaiselta iskulta. Kontakti kohdistuu taklattavan vartaloon selkäpuolelta. Säännön ii-kohdan mukaan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa selästä taklauksen seurauksena, tuomitaan joko iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on katsonut ottelun videotallenteet ja kuullut Siikosen lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Siikonen luistelee KalPan vaihtoaition edessä olevaan kamppailutilanteeseen, jossa Kantola on juuri aiemmin taklannut JYPin Julius Nättistä. Siikonen taklaa noin metrin irti laidassa olevaa Kantolaa selkään ja aiheuttaa tämän kaatumiseen laitaan. Kantola ei ole tietoinen tulevasta kontaktista eikä pysty siihen varautumaan.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Siikosen suorittama taklaus on kohdistettu vastustajan selkäpuolelle käyttäen poikittaista mailaa ja se tapahtuu noin metri ennen laitaa. Kantola ei ole tilanteessa kiekollinen pelaaja. Kurinpitodelegaatio pitää edellä mainituista syistä taklausta selästä taklauksen tunnusmerkistön täyttävänä tekona, jolla on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että Siikosen taklauksessa käyttämä voima on vähäinen, mutta taklauksen voima on riittävä aikaansaamaan kiekottoman vastustajan kaatumisen laitaa päin. Edellä mainituilla perusteilla ja tilannetta kokonaisuutena arvioiden kurinpitodelegaatio toteaa, että oikea rangaistus on yhden ottelun pelikielto.

3. Ratkaisu

JYPin Miska Siikoselle määrätään yhden (1) ottelun pelikielto. Siikonen on kärsinyt pelikiellon väliaikaisen pelikiellon aikana.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

1. joulukuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Published by: Juuso Kauppinen