Joukkue-esittelyt 2019: HPK – mestarin uudet vaatteet

11.9.2019
Joukkue-esittelyt 2019: HPK – mestarin uudet vaatteet

HPK nousi viime keväänä sensaatiomaisesti Suomen mestariksi runkosarjan viidenneltä sijalta. Siirtomarkkinat rokottivat mestarijoukkuetta, joskin Kerho on paikannut rivejään laatuluokan vahvistuksilla. Alkavalla kaudella HPK myös juhlii seuran 90-vuotista taivalta.

Viime kaudella

HPK petrasi runkosarjassa edellisen kauden romahdustaan (12. sija) reippaasti. Joukkue kokosi kaikkiaan 99 pistettä, ei yltänyt aivan parhaiden kausiensa tasolle, mutta takoi kovimman pistemäärän sitten kauden 2006-07 ja sijoittui viidenneksi. Playoffseissa HPK lähti haastajana TPS:ää vastaan, mutta otti yliotteen avauspelin vierasvoitolla ja vei jatkopaikan otteluvoitoin 4-1. Semifinaaleissa Tapparaa vastaan kotietu piti sarjan neljässä ensimmäisessä pelissä, mutta viidennen pelin tehohetki käänsi sarjan HPK:lle, ja joukkue meni finaaleihin lopulta voitoin 4-2. Finaalisarjassa runkosarjan ylivoimainen ykkönen Kärpät oli sarjan suosikki. HPK horjutti oululaisia ensin kolmannen ottelun vierasvoitolla, otti pakkotilanteessa 1-0-voitoin kuudennessa pelissä ja ratkaisi seitsemännen ottelun Markus Nenosen jatkoaikamaalilla. HPK palasi Suomen mestariksi 13 vuoden jälkeen.

Lähtijät

Mestarijoukkueilla on tapana kokea mittavia menetyksiä, ja "perinne" toteutui myös HPK:n kohdalla. Neljä pelaajaa siirtyi Pohjois-Amerikkaan; ykkösmaalivahti Emil Larmi, puolustajat Niclas Almari ja Jesper Lindgren sekä hyökkääjä Eetu Tuulola etsivät paikkaansa kirkkaissa valoissa. Hyökkäyksen kärkinimistä kapteeni ja playoffs-pelien arvokkain pelaaja Otto Paajanen sekä tehomies Teemu Turunen pelaavat jatkossa HIFK:ssa. Sentteriosastolta lähtivät lisäksi Robert Leino (Ilves) ja Filip Riska. Laitahyökkääjä Janne Lahti päätti pitkän pelaajauransa.

Uudet pelaajat

Maalivahtiosastolla HPK:lla on kauden alkaessa jopa ylitarjontaa, kun uusia sopimuspelaajia ovat Kerhossa jo viime kaudella piipahtanut Rasmus Reijola sekä JYPistä tullut Joona Voutilainen. Puolustuksen nimekkäin hankinta on TPS:stä siirtynyt kokenut Liiga-pelaaja Elmeri Eronen. Hyökkäyksen profiilihankintoja ovat keskushyökkääjät Cody Kunyk (SaiPa) ja Tommi Tikka (Sport).

Valmennus

Antti Pennasen kolmas kausi Liigassa tuotti täysosuman. 40-vuotias Pennanen pystyi nostamaan playoffs-pelien ulkopuolelle monissa arvioissa sijoitetun joukkueen lentoon oikealla hetkellä. Mestarijoukkueen kärkipelaajat nousivat loistoon juuri HPK:ssa. Valmennusryhmä jatkaa viime kauden koostumuksessaan. Pennasen sopimus päättyy ensi kevääseen, jolloin hän siirtyy Nuorten Leijonien päävalmentajaksi.

Ottelut harjoituskaudella

HPK pelasi elo-syyskuun aikana yhteensä kahdeksan harjoitusottelua. Liiga-joukkueista se voitti Pelicansin, mutta hävisi Ilvekselle. CHL:ssä lohkovaihe on ollut Kerholle hankala: neljä ottelua, joista yksi voitto voittomaalikilpailussa, kaksi jatkoaikatappiota ja yksi varsinaisen peliajan tappio. Ennen kahta viimeistä ottelua on selvää, että taival ensimmäisellä CHL-kaudella päättyy alkulohkoon.

Läpimurron tekijä

Laitahyökkääjä Valtteri Puustinen iski tulokaskaudellaan 10 maalia ja nosti profiiliaan edelleen finaaliotteluissa. Vuodenvaihteessa Puustinen juhli Nuorten maailmanmestaruutta, ja kesällä hänet varattiin NHL:ään. Nyt 20-vuotiaalla Puustisella on paikka kärkiketjuissa lyödä kunnolla läpi Liigassa.

Tuleva kausi

HPK paikkasi siirtomarkkinoilla rivejään varsin onnistuneesti, mutta hyökkäyksen tulivoima on kauden kynnyksellä pieni arvoitus. Valmistavissa peleissä tulokset ovat jääneet vaatimattomiksi. Mestaruuden jälkeisen kauden kliseet kuuluvat asiaan, mutta keski-iältään nuoresta joukkueesta löytyy myös mittavalla kokemuksella varustettuja pelimiehiä, joiden varaan uutta kautta on hyvä rakentaa.


---
Published by: Antti Seppänen