Tapparan kärkihankinta Charles Bertrand on juurtunut Suomeen – "Kun lähdin, olin varma, että palaisin”

9.9.2019
Tapparan kärkihankinta Charles Bertrand on juurtunut Suomeen – "Kun lähdin,  olin varma, että palaisin”

Liigan ulkomaalaispelaajien kermaan kuuluva Charles Bertrand palasi kauden mittaisen ulkomaiden lenkin jälkeen Suomeen ja kahden vuoden sopimuksella Tapparaan.

Joukkue oli sunnuntai-iltaan mennessä hävinnyt kauden neljästä CHL-ottelustaan kaksi. Harjoitusotteluista tulokset ovat olleet samansuuntaisia, mutta Bertrandin omat tilastot kukoistavat: neljä maalia neljässä CHL-ottelussa.

– Olisimme halunneet saada parempia tuloksia harjoitusotteluista ja CHL:stä. Mielestäni pelimme kuitenkin kehittyy joka ottelussa, joten suuntamme on oikea, Bertrand sanoo.

Vaikka Bertrand on nähnyt Suomessa paljon, Tapparassa vastaan tuli pääasiassa uusia kasvoja.

– Tunsin vain Juhani Jasun ajalta, kun olimme Lukossa. Joukkue on kuitenkin tehnyt sopeutumisen helpoksi.

– Joukkueessa on paljon pelaajia - ennen kaikkea paljon nuoria lupaavia pelaajia. Kaikissa ketjuissa on syvyyttä. Ryhmässä on paljon hyökkäyspään taitoa, mutta myös kiekollisesti taitavia puolustavia pelaajia. Joukkue vaikuttaa lupaavalta, Bertrand luonnehtii.

Ranskalaishyökkääjä lähti viime kaudella etsimään uutta Venäjälle. 23 ottelua Sibir Novosibirskissa tuottivat kuitenkin vain kolme pistettä. Matka jatkui sveitsiläisseura Fribourg-Gotteronissa, jossa Bertrand teki 21 ottelussa kymmenen pistettä.

Ajanjakso ei ollut Bertrandin mukaan helpoin mahdollinen, mutta sanoo pitäneensä KHL:stä.

– Tulokseni eivät olleet odotettuja kenellekään osapuolelle. Kausi oli vaikea, mutta nautin joka päivä mennä kaukaloon ja sain mielestäni itsestäni kaiken irti. Nautin pelata KHL:ssä. Jotkut asiat siellä ovat hieman yllättäviä, mutta kokonaisuutena nautin ajastani siellä, Bertrand muistelee.

– Olen juurtunut Suomeen hyvin. Minusta tuntuu, että olen jälleen kotona. Kun lähdin ennen viime kautta Suomesta, olin varma, että palaisin vielä. Ovi aukesi Tapparasta, joten olen iloinen.

Bertrand päätyi Suomeen ensimmäisen kerran kaudella 2008–09, kun hän kiekkoili ensin Slovakiassa HK Ducla Trencinissä ja sen jälkeen muutaman kuukauden Itävallan Salzburgissa alle 20-vuotiaiden joukkueessa.

Bertrand tapasi tuolloin samassa itävaltalaisseurassa kiekkoilleen 15-vuotiaan Otso Rantakarin. Suomalaispuolustaja vinkkasi Bertrandista isälleen Osmo Rantakarille, josta myöhemmin tuli Bertrandin agentti. Osmo houkutteli Bertrandin pelaamaan Suomeen ja Rauman Lukkoon.

Kaudella 2009–10 Bertrand tykitti Lukolle A-junioreiden SM-liigassa 39 ottelussa 44 pistettä. Seuraavalla kaudella syntyi vain kaksi pistettä vähemmän 13 ottelua lyhyemmällä sesongilla. Vuorossa oli siirtyminen Liiga-miehistöön.

Bertrand on pelannut Suomessa ennen Tapparaa viidessä eri joukkueessa. Lukon, TPS:n, Sportin, Ässien ja Kärppien seurakulttuurit eivät hyökkääjän mukaan eroa merkittävästi toisistaan.

– Perinteet ovat ehkä samanlaisia, mutta jokaisella joukkueella on oma identiteetti, miten he haluavat esimerkiksi pelata.

Suomen kieltä Bertrand kertoo opiskelevansa nykyään vakavammin kuin aiemmin.

– Toivottavasti voimme tehdä saman haastattelun ensi kaudella suomeksi. Samoin kuin varmasti ranska, suomi on vaikea ja haastava kieli oppia, Bertrand sanoo ja lisää selkeällä kielitaidolla lempiasiakseen Suomessa "munkit".

28-vuotiaalta Bertrandilta löytyy palkintokaapista myös Suomen mestaruus. Kultamitalin metsästys päättyi Oulun Kärpissä keväällä 2018. Mukaan tarttui samalta kaudelta myös Liigan maalikuninkuus 32 osumalla ja paikka sarjan tähdistökentällisessä.

Hyökkääjällä on omien sanojensa mukaan samanlaiset unelmat uralleen tänään kuin lajia nuorena aloittaessa.

– Haluan kehittyä pelaajana jatkuvasti, edetä päivä kerrallaan ja nauttia joka hetkestä matkan aikana, Bertrand sanoo.

Tappara aloittaa Liiga-kautensa perjantaina 13. päivä paikallisottelulla Ilvestä vastaan.

* * *

Teksti: Anssi Shemeikka


---
Published by: Juuso Kauppinen