Joukkue-esittelyt 2019: HIFK – uudistunut joukkue valmis taistelemaan kärkisijoista

8.9.2019
Joukkue-esittelyt 2019: HIFK – uudistunut joukkue valmis taistelemaan kärkisijoista

HIFK lähtee uudistuneella joukkueella taistelemaan Liigan kärkisijoista. Varsinaista suosikin viittaa helsinkiläisille ei voida tällä kertaa ison vaihtuvuuden takia asettaa, mutta punanutuilla on kasassa jälleen vahva ja mielenkiintoinen joukkue. Potentiaalia menestykseen löytyy.

Viime kaudella

HIFK saavutti viime kaudella tiukan taistelun jälkeen kuudennen sijan ja paikan suoraan neljännesfinaaleihin. Helsinkiläiset kokosivat runkosarjassa yhteensä 98 pistettä, kaksi enemmän kuin seitsemänneksi jäänyt Lukko. HIFK teki runkosarjan 60 ottelussa 182 maalia, mikä oli Sportin ohella kolmanneksi eniten. Runkosarjassa HIFK:n ykköspistemies oli 49 pistettä iskenyt Erik Thorell. Neljännesfinaaleissa HIFK lähti jopa pienenä altavastaajana Pelicansia vastaan, mutta eteni upeasta ottelusarjasta jatkoon voitoin 4–2. Edelliskauden tapaan seinä nousi kuitenkin vastaan semifinaaleissa Kärppiä vastaan. Ottelusarjan kotitaika katkesi kuudennessa ottelussa, joten HIFK joutui taipumaan voitoin 4–2. Pronssiottelussa Tappara oli parempi jatkoajan jälkeen lukemin 3–2. Helsinkiläisten loppusijoitus oli neljäs.

Lähtijät

Lähtijöiden lista HIFK:sta on kova ja varsin pitkä. Joukkueen viime kauden puolustajien pisteykkönen Teemu Eronen vaihtoi KHL:ään Jokerien riveihin. Lisäksi puolustuksen jättivät pohjois-amerikkalaiset Joe Finley, Ryan O'Connor ja Kyle Quincey. Keskushyökkääjistä HIFK:ssa eivät jatka Ruotsiin siirtynyt maailmanmestari Juhani Tyrväinen, kokenut Tommi Santala ja Henrik Koivisto. Laitahyökkääjistä lähtivät koko kauden pisteykkönen Erik Thorell (Zug) sekä ruotsalaisseura Örebrohon siirtyneet luottohyökkääjät Joonas Rask ja Sakari Salminen. Hyökkääjistä muualle siirtyivät myös Jasse Ikonen ja Ilmari Pitkänen. Maalivahtiosastolla pienelle vastuulle jäänyt Markus Ruusu palasi JYPiin.

Uudet pelaajat

Myös HIFK:n uusien pelaajien lista on mielenkiintoinen ja nimekäs. Maalille paluun tekee viimeiset kolme kautta SaiPaa edustanut seuran oma kasvatti Frans Tuohimaa. Myös puolustuksesta löytyy paluumuuttajia, kun Rony Ahonen (Lukko) ja taitava Mikko Kousa (Pelicans) palaavat vuosien tauon jälkeen punanuttuihin. Keskushyökkäjäksi HIFK löysi täsmähaun HPK:sta, kun Suomen mestarien kapteeni Otto Paajanen vaihtoi Nordikselle. Laiturien lista on myös vahva, kun HIFK:ta saapuivat vahvistamaan Suomen mestari ja Liigan pistepörssin kolmonen Teemu Turunen (HPK), juonikas Jesse Saarinen (Pelicans), Ruotsista siirtyvä maailmanmestari Jere Sallinen ja Ruotsin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta löydetty Sebastian Dyk.

Valmennus

46-vuotias Jarno Pikkarainen aloittaa HIFK:n päävalmentajana ensimmäisen kokonaisen kautensa. Pikkarainen otti valmennusvastuun viime kaudella, kun Ari-Pekka Selin sai potkut 25. tammikuuta. Pikkarainen on kuulunut HIFK:n valmennustiimiin kaudesta 2017–18 lähtien. HIFK:n valmennustiimi jatkaa muilta osin viime kauden kokoonpanossa. Ryhmään kuuluvat valmentajat Joonas Tanska ja Kari Kalto, maalivahtivalmentaja Jan Lundell, joukkueenjohtaja ja videovalmentaja Ari Halttunen ja fysiikkavalmentaja Harri Yrttiaho.

Ottelut harjoituskaudella

HIFK aloitti harjoitusottelukautensa perinteisessä Pitsiturnauksessa, josta kotiintuomisina oli kaksi tappiota ja turnaus päättyi alkulohkoon. HIFK osallistui myös Decens Tampere Cupiin, jossa joukkue kaatoi ensin SaiPan, mutta koki lauantain finaalissa tappion Ilvekselle. Seuraavaksi oli vuorossa Itävallan reissu, jossa vastaan asettuivat Red Bullin joukkueet München ja Salzburg. Saksalaisille HIFK taipui niukasti, mutta päätti reissun voittoon itävaltalaisista. HIFK:n käyrä on ollut nouseva ja helsinkiläiset päättivät harjoitusottelukauden neljän ottelun voittoputkessa. Salzburgin lisäksi voittoputkessa kaatuivat Ässät, KooKoo ja viimeisimpänä lauantaina Turussa TPS.

Läpimurron tekijä

Vasta 17-vuotias Anton Lundell aloittaa jo toisen Liiga-kautensa. Viime kausi toi upeasti 38 ottelussa pisteet 9+10. Vaikka läpimurto onkin jo tehty niin alkavalle kaudelle Lundellille on tarjolla keskushyökkääjäosastolla selkeästi isompi rooli ja odotukset. On mielenkiintoista nähdä, millaisiin suorituksiin alle 18-vuotiaiden ja alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruudet voittanut Lundell yltää tulevalla Liiga-kaudella.

Pienempään rooliin jäänyt 19-vuotias Niklas Nordgren aloittaa kolmannen kautensa Liigassa. Alle 18-vuotiaiden maailmanmestarilla on potentiaalia isompaan rooliin. Viime kauden loukkantuminen hidasti läpilyöntiä. Nyt on mahdollisuuksien kausi edessä.

Tuleva kausi

HIFK voidaan jälleen laskea yhdeksi tulevan kauden mestariehdokkaaksi. Vaihtuvuus helsinkiläisseurassa oli suuri, mutta lähtijöiden tilalle on saatu laadukkaita ja tuttuja paikkaajia. Pieni kysymysmerkki on keskushyökkäjäkalusto, joka huutaa uusia vastuunkantajia Otto Paajasen takana. HIFK esiintyi harjoitusotteluissa nousujohteisesti, mikä lupaa hyvää kauden alkuun. Paljon muutoksia kokeneelle joukkueelle hyvä kauden alku olisi tärkeä.


---
Published by: Juuso Kauppinen