Joukkue-esittelyt 2019: TPS – uusille ratkaisijoille vastuuta tarjolla

6.9.2019
Joukkue-esittelyt 2019: TPS – uusille ratkaisijoille vastuuta tarjolla

TPS koki viime kaudesta kovia menetyksiä, eikä varsinkaan hyökkäysosasto ole niin laaja kuin viime kausilla. Palloseuran riveistä löytyy kuitenkin edelleen paljon potentiaalia vanhojen jatkajien ja uusien hankintojen myötä. Iso kysymys kuuluu, että nouseeko uusia ratkaisijoita lähtijöiden tilalle?

Viime kaudella

Turkulaisten viime kausi päättyi pettymykseen, kun nimivahva joukkue tippui neljännesfinaaleissa tulevalle Suomen mestarille HPK:lle voitoin 4–1. TPS sijoittui runkosarjassa neljänneksi 103 pisteen saalilla. TPS:n saavuttamasta playoffsien kotiedusta huolimatta HPK oli parempi, turkulaiset onnistuivat voittamaan ainoastaan ottelusarjan kolmannen ottelun. Kyseessä oli neljäs peräkkäinen kausi, kun TPS ylsi neljännesfinaaleihin. Loppusijoitukseksi kirjattiin lopulta kuudes sija. TPS:n runkosarjan paras pistemies oli pisteet 16+35 iskenyt Oula Palve.

Lähtijät

Moni TPS:n avainpelaajista siirtyi viime kauden jälkeen uuteen joukkueeseen. Maalivahtiosastolta norjalainen Henrik Haukeland vaihtoi TPS:n KooKooseen. Puolustuksesta lähti taitoa ja ratkaisuvoimaa, kun Lucas Ekeståhl-Jonsson siirtyi SHL:n Färjestadin ja Elmeri Eronen vaihtoi HPK:n riveihin. Lisäksi kokeneella Ilkka Heikkisellä ei ole sopimusta. NHL-sopimukset solmivat viime kauden paras pistemies Oula Palve (Pittsburgh) ja todellisen läpimurron suomalaisen kiekkoilun huipulle tehnyt Kaapo Kakko (NY Rangers). Lisäksi viime kauden Turussa lainalla pelannut Petrus Palmu NHL-joukkue Vancouverin organisaatioon. Hyökkäyksestä TPS:n jättivät lisäksi Itävaltaan siirtynyt Patrick Bjorkstrand, Pelicansissa uraansa jatkava Otto Nieminen ja paikalliskilpailija TUTO:sta peliaikaa hakemaan lähtenyt Oskari Siiki.

Uudet pelaajat

TPS:n lähtijöiden lista oli nimekäs, mutta turkulaisseura on löytänyt uuden kauden joukkueeseensa monta urallaan eteenpäin menossa olevaa pelaajaa. Rasmus Tirrosen pariksi maalivahtiosastolle TPS hankki Mestiksen TUTO:sta oman kasvattinsa Julius Pohjanoksan. Puolustukseen löytyi Ruotsin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta mielenkiintoinen kaksikko Henrik Larsson ja FIlip Windlert. Lisäksi nuori Aleksi Anttalainen palasi Turkuun Pohjois-Amerikasta. Palloseuran nimekkäimmät hankinnat löytyvät keskushyökkääjistä, kun Topi Nättinen siirtyi Turkuun SaiPasta ja Petteri Wirtanen SHL:n viime kauden hopeajoukkue Djurgårdenista. TPS:n ruotsalaiskolmikon täydentää AIK:sta siirtynyt maaliahne hyökkääjä Anton Holm. Lisäksi viime kaudella SaiPaa edustanut hyökkääjä Oskari Lehtinen ansaitsi sopimuksen tryout-jakson jälkeen.

TPS vahvisti kesällä puolustaan myös Sportista siirtyneellä Tony Sundilla. Vahvan viime kauden Liigassa pelannut Sund solmi kuitenkin kesällä NHL-sopimuksen San Josen kanssa. Sund matkusti syyskuun alussa kalifornialaisseuran harjoitusleirille, jonka jälkeen tulevan kauden pelipaikkaa tarkastellaan uudelleen.

Valmennus

45-vuotias Kalle Kaskinen aloittaa kolmannen kautensa TPS:n Liiga-joukkueen päävalmentajana. Kaskisen nykyinen sopimus kattaa vielä tämän kauden. Turkulaisseuran valmennustiimissä jatkavat viime kaudelta tutut Kimmo Rintanen, Sami Salo, Fredrik Norrena ja Vesa Vuori.

Ottelut harjoituskaudella

Elokuun alun Pitsiturnauksessa TPS jäi semifinaaleihin. Pitsiturnauksen jälkeen TPS on pelannut peräti seitsemän harjoitusottelua, joista on kertynyt neljä voittoa. Turkulaiset ovat voittaneet Lukon, Ilveksen, tanskalaisen Herning Blue Foxin ja viimeisimpänä KooKoon. Tappiot on puolestaan tullut Sportille ja Kärpille sekä Tanskan vierailun toisessa ottelussa Rodovre Mighty Bullsille. TPS:n kenraaliharjoitus ennen ensi viikon Liiga-avausta pelataan lauantaina 7.9. Turussa HIFK:ta vastaan.

Läpimurron tekijä

Toisen polven kiekkoilija Juuso Pärssinen debytoi viime kaudella Liigassa TPS:n paidassa. Tilille kertyi seitsemän ottelua ja niissä upeasti myös Liiga-uran avausmaali. Viime kesä tuotti 18-vuotiaalle hyökkääjälle myös NHL-varauksen, kun Nashville poimi Pärssisen seitsemännellä kierroksella numerolla 210. Tällä kaudella Pärssiselle on varmasti luvassa enemmän vastuuta ja mahdollisuuksia.

Tuleva kausi

TPS koki siirtomarkkinoilla avainpelaajien menetyksiä ja turkulaisten ratkaisijarintama ei ole niin laaja kuin viime kausina on totuttu.TPS on kuitenkin onnistunut hankkimaan tilalle monia urallaan eteenpäin menossa olevia pelaajia. Uusia ratkaisijoita pitää nousta esiin, jotta turkulaiset pystyvät taistelemaan suorasta playoffs-paikasta. Vahva kauden alku olisi uudistuneelle joukkueelle tärkeä.


---
Published by: Juuso Kauppinen